Fit HubSağlıkSıvı Gerçekler

Sıvı Gerçekler

Yazan Marjorie Nolan Cohn

Metabolizmamızın en fazla ihtiyaç duyduğu, yaşam kaynağımız su, hayatın temel taşı. %60 ila 70’i sudan oluşan bir bedenin içinde, tüm sistemlerin uygun bir şekilde çalışmasını sağlamak adına vücut su oranını korumak oldukça önemli.

Sağlıklı bir kişinin günlük içmesi gereken su miktarı 1,5-2 litredir. Bütün besinlerin, vitamin ve minerallerin temel çözücüsü olan suyun faydaları da saymakla bitmez. Hücre ve dokuların yapılarının korunmasında görev aldığından cildi yumuşatır ve yaşlılık belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler ve vücut direnci ile bağışıklığının güçlenmesini sağlar, vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur. Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesinde de söyleyecek bir çift lafı vardır.

Fazla suyun yararı yok zararı var

Su içmenin vücuda etkisi her zaman pozitif değildir. Su her şeyi ile sağlık demek olsa da fazla su içmenin hiçbir mantığı olmadığını da belirtmemiz gerek. Yapılan çalışmalar, vücudun ihtiyacından fazla su tüketiminin sağlık açısından herhangi bir faydası olmadığını gösteriyor. Üstelik, gereğinden fazla miktarda su tüketmek, su zehirlenmesine bile yol açabiliyor.

Her şeyde olduğu gibi, su içme meselesinde de doğru oranı bulmak önemli. Sıcak havalarda günlük içilmesi gereken su miktarını elbette ki arttırıyor. Ve tabi bir de fiziksel aktivite, bedeninizin ihtiyaç duyduğu su oranını yükselten sebeplerden biri. Peki o zaman doğru miktar ne olmalı?

Vücudun susuz kalmaması için salonda çok su içmek gerekli mi?

Bazı kişiler susamadıkça su içmekten kaçınır ya da gün içinde tüketilen çay kahve, meyve suyu gibi içeceklerin susuzluğu giderdiği yanılgısına kapılarak sıvı ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladıklarını düşünürler. Fakat sıvı tüketiminin olması gereken sağlıklı yolu su tüketmek. Gün içinde düzenli olarak ve doğru miktarda su içtiğinizde bedeninizi yapacağınız antrenmana da hazırlamış olursunuz.

Kısacası sıvı alımının (hidrasyon) en iyi vakti antrenman öncesidir. Hatta gün içerisinde vücudunuza ihtiyacınız olan suyu verdiyseniz, spor yapmadan önce suya yüklenmenize de gerek kalmaz.  Tabii bu antrenman sırasında su içemezsiniz anlamına gelmez. Buradaki önemli nokta, antrenmana başlamadan önce hücrelerinizde yeterince su olması gerektiğidir. Antrenman sırasında susarsanız su elbette içebilirsiniz ancak bu, vücudun hidrasyonu için yeterli olmayacaktır. Gün içerisinde zaten su içiyorsanız salonda kana kana su içmenize gerek kalmayacaktır. Böylece ½ veya 1 litre kadar suyu antrenman öncesinde içmeniz, gerekli hidrasyonu sağlamanız için kâfi olacaktır.

Amerika Spor Tıbbı Üniversitesine göre: “Ön hidrasyonun amacı hücreleri aktiviteye hazırlamak ve normal plazma elektrolit seviyelerini düzenlemektir. Ön hidrasyonun aktiviteye başlanmadan en az birkaç saat önce olması gerekir ki vücut sıvıları emebilecek vakit bulsun. Yani susuz kalmadan antrenmandan tam randıman almak istiyorsanız, salona gitmeden birkaç saat önce yeterince sıvı almış olmanız gerekir.”

Yeterli hidrasyonun sağlanması için ne kadar su içilmeli sorusunun cevabı, antrenman ve çalışma koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Mesela hava %90 nemli iken dışarıda veya 38° sıcaklıkta çalışıyorsanız, doğal olarak daha çok su içmeniz gerekir. Vücudun antrenman sırasında susuz kalmaması için ne kadar su içilmesi gerektiğini belirlemek için, “ter oranınızı” hesaplamanız önerilir. Profesyonel atlet değilseniz %100 kesin bir rakama gerek yoktur. Kabasını bilin yeter. Antrenmandan önce ve sonra tartılıp ağırlığınızı ölçün. İkisi arasındaki farkı toplam vücut ağırlığınızın yüzdesine çevirin. İdeal ağırlık kaybı %2 civarındadır. Kaybedilen her bir kilo, 250 ml tere tekabül eder. Fazlasını attıysanız antrenmana susuz başlamışsınız demektir ve bu farkı antrenman sırasında su içerek kapatmanız gerekir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!