Sinameki Otu Nedir?
Sinameki, yaprakları cassia senna bitkisinden gelen ve temel olarak baklagil Fabaceae ailesine ait olan doğal bir bitkidir.(1) Sinameki bitkisi sarı, beyaz ve pembe çiçeklere sahiptir. Bu ağaçsı bitkinin kökeni Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgeleridir. Asya’da çoğunlukla Hindistan ve Çin’in ılıman bölgelerinde bulunur. Sinameki otu yaprakları genellikle detoks çaylarının bir parçası olarak satılmaktadır, çünkü antrakinon olarak adlandırılan bileşiklerin varlığı nedeniyle güçlü bir müshil etkisi vardır ve yetişkinlerin yüzde 16 ila 33’ünü etkileyen bir rahatsızlık olan kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olur. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) kısa süreli kabızlık tedavisi olarak sinameki otunu onaylamış olmasına rağmen, on günden uzun süre kullanılması rahatsız edici yan etkilere neden olabilir.(2)
Sinameki Otu Neden İshal Yapar?
Sinameki otu senosid denen birçok kimyasal içerir. Senosidler, bağırsak duvarını tahriş eder, bu da laksatif yani gevşetici bir etkiye neden olur.(3) Sinameki çayı gibi laksatif-indükleyici karışımlar kalın bağırsağınızın normal işlevini bozacağı için, özellikle uzun süreler boyunca alınması tavsiye edilmez. Sindirim sisteminizi sinameki otuna bağımlı yapabilirler. Zamanla, özelllikle sinameki otu çayı bağırsak duvarlarınızın işlevine zarar verebilir ve kaslarınızın kendi başlarına kasılma kabiliyetini azaltabilir. Dahası sinameki otu, sonrasında dehidrasyon ve elektrolit dengesizliğini tetikleyebilen ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.(4) Sinameki otu içtikten sonra mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bazı kişilerin ayrıca sinameki otu yapraklarına karşı alerjisi bulunabilir ve bu yapraklar idrarın renginin değişmesine neden olabilir.
Sinameki Otunun Faydaları
Sinameki otunun yaprakları ve meyvesi ilaç elde etmek için kullanılır. Sinameki otu FDA onaylı bir müshildir ve sinameki otu almak için reçete gerekmez. Kabızlığı tedavi etmek ve bağırsakları kolonoskopi gibi tanı testlerinden önce temizlemek için kullanılır. Sinameki otu ayrıca irritabl bağırsak sendromu (IBS), anal veya rektal cerrahi, anal fissür, hemoroid ve kilo vermek için kullanılır. Sinameki otunun meyvesinin kullanımı sinameki otunun yaprağının kullanımdan daha ılımlı görünmektedir. Bu yüzden Amerikan Bitkisel Ürünler Birliği (AHPA) sinameki otu yaprağının uzun süreli kullanımına karşı uyarmaktadır.(3) Fakat benzer bir uyarıyı sinameki otunun meyvesi için yapmaya gerek duymamıştır. Sinameki otunun en bilinen yararları ise şunlardır:
Sinameki Otu Kabızlığa İyi Gelir
Sinameki otunun en bilinen yararı kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olmasıdır. Sinameki yaprağı bağırsaklarda kas kasılmalarını uyaran ve senosid denilen bileşikler içerir. Bu kas kasılmaları, dışkıyı bağırsaklardan geçirmeye ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur.(2) Senosidler de kalın bağırsaktaki suyun salgılanmasını hızlandırır, bu da dışkıyı yumuşatır ve kütlesini arttırır, bu sayede geçişi kolaylaştırır. Sinameki otu yaprakları laksatif olarak kullanıldığında, maksimum 10 gün boyunca günde 20 ila 60 miligram senosid almalısınız.
Sinameki Otu İnflamasyonu Azaltır
Tıbbi Bitki Çalışmaları Dergisi’ne göre, sinameki otu yaprakları resveratrol adı verilen doğal bir anti-inflamatuar bileşik içerir (kırmızı şaraba anti-inflamatuar etkilerini veren bileşik). Bu nedenle, sinameki otu yaprakları vücuttaki yaygın, kronik inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir. Ancak, sinameki otu yaprakları uzun süreli kullanım için onaylanmamış olduğundan, kronik tedavisi olarak en iyi seçenek olmayabilir.(2)
Amerikan Bitkisel Ürünler Birliği özellikle karın ağrısı ya da ishal problemi yaşıyorsanız sinameki otu yaprağını kullanmamanızı söylemektedir. Ayrıca hamilelerin ve emziren kişiler sinameki otu kullanmadan önce bir doktora danışmaları gerektiği belirtilmektedir. Sinameki otunu çok uzun süre kullanmayın ve tavsiye edilen dozu aşmayın. Olası ishal veya sulu dışkılar durumunda kullanımını durdurun.