Yaza sıfır selülit ile girmek için çılgın bir tempo ile antrenman yapmak ve saatlerce aç bırakan diyetler uygulamak mı yoksa kışın bacaklarınızı toparlamanıza yardımcı olacak 14 günlük selülit diyeti uygulamak mı? İşte bütün mesele bu…
Selülit Nedir?
Selülit, deri altında yağ hücrelerinin normalden fazla ve dengesiz bir şekilde birikmesi ile oluşan halk arasında “portakal kabuğu görünümü” olarak bahsedilen bir çeşit cilt bozukluğudur. Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite yoğunluğuna ve beslenme düzenine göre kendini ortaya çıkaran, zaman zaman istenmeyecek miktarlara ulaşarak deride dalgalı bir görünüme sebep olan yağ lipitlerinin birikmesidir. Her ne kadar genetik ile ilişkili de olsa selülit en çok kendini kötü beslenme ve az egzersiz düzenine sahip kişilerde gösterir.
Sağlık anlamında olumsuz bir sonuç doğurmuyor olsa bile selülit görsel anlamda kişileri rahatsız edebiliyor. Ayrıca selülit zaman zaman kilo kontrolünüzü kaçırdığınızı size belirtebilen bir sonuç olarak da kabul edilebilir. Tüm bunları bir kenara bıraktığımızda hem fikir olduğumuz konu selülitin giydiğimiz kıyafetlerin bile görünümünü bozabiliyor olması… Bu sebeple yaza çok az bir zaman kalmışken hızlı kilo vermek ve selülitten kurtulmaya çalışmak yerine ara sıra kür gibi uygulayabileceğiniz 14 günlük diyet modeli ile karşınızdayız. Bu diyet ile bacak bölgenizde kontrolünüz altından çıkan selülit dokusunu yatıştırabilir ve yaklaşık 3 kilo verebilirsiniz. (1)
Diyetin 1 haftalık şemasını sizlerle paylaşmadan önce selüliti yenmek için yapmanız gereken 4 temel etmene birlikte bakalım.
1. Sıvı Alımınızı Kontrol Edin
Selülite neden olan yağ lipitleri içtiğiniz sıvılardan da beslenebilirler. Lipitler arasında sıvı birikimi de olabilir bu bölgedeki sıvıyı minimuma indirmek yağ tabakaları içerisindeki şişkinliği azaltacaktır. Vücudunuzda su tutacak tuzu kesmelisiniz ancak daha çok su içmelisiniz. Kızılcık, kereviz, rezene ve kuşkonmaz gibi doğal idrar söktürücü yiyecekler yemelisiniz.
2. Yağ Yakın
Zayıf kadınlarda bile selülit görebiliyoruz. Vücudunuzdaki yağ oranını aşağı çekmenize yardımcı olacak bir diyet planı ile vücudunuzu yağ tüketimine teşvik etmelisiniz. Günlük aldığınız kalori miktarını ve yağa çevrilerek vücudunuzda depolanan karbonhidrat miktarını azaltmalısınız. Ayrıca beslenmenize vücudunuzu yağ yakmaya teşvik eden CLA gıda takviyesini ekleyebilirsiniz. Bu sayede vücudunuzu özellikle egzersiz sırasında daha çok yağ hücresi tüketmeye teşvik edersiniz.
[ls_content_block id=”13465″]
3. Cildinizin Susuz Kalmasına İzin Vermeyin
Susuz ve nemsiz kalan ciltlerde selülit kendini daha çok belli edecektir. Bu sebeple cilt ve yağ hücreleri arasındaki nem dengesini kurmanıza yardımcı olacak sağlıklı yağlar tüketmelisiniz. Sağlıklı yağlar, cildinizi nemlendirir ve suyun yağ hücreleriniz arasında birikmesindense cilt hücrelerinizde kalmasına yardımcı olur. Bu sebeple fındık, kaju, kabak çekirdeği, badem, omega-3 ve zeytin yağı gibi seçeneklere yönelmelisiniz.
4. Aşırı Östrojen Seviyelerini Düşürebilirsiniz
Selülitin kadınlarda olmasının en önemli sebeplerinden biri östrojen hormonudur. Lignans adı verilen hormon regülatörü ile vücudunuzdaki öztrojen hormonu seviyelerinizi kontrol altına alabilirsiniz. Bunun için keten tohumu ile beslenmek size yardımcı olacaktır ancak hormonlarınız birçok farklı açıdan önemlidir bu sebeple hormonlarınızı etkileyebilecek değişiklikler için doktorunuza danışmalısınız.
Selülit Diyeti: 7 Günlük Beslenme Planı
Detaylarını paylaştığımı bu diyeti 2 hafta boyunca uyguladığınız takdirde (her gün yarım saat egzersiz de eklerseniz harika olacaktır) kilo vererek, selülitlerinizi azaltabilirsiniz.
Birinci Gün
Kahvaltı: 125 az yağlı yoğurt, dilimlenmiş 1 elma ve 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu. 200 ml turna yemişi suyu.
Öğle: karahindiba yapraklı, 5-6 tane kurutulmuş domatesli, 25 gr parmesan peynirli (eski kaşar koyabilirsiniz) ve 100 gr tavuklu roka salatası. 2 ince dilim tahıllı ekmek ve az yağlı humus.
Akşam: 100 gr ızgara somon, ızgara kuşkonmaz ve 3-4 adet küçük patates.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 1 avuç dolusu karışık kuruyemiş ve 125 gr lor peyniri.
İkinci Gün
Kahvaltı: 1 haşlanmış yumurta ve 2 ince dilim kızarmış ve üzeri tere yağı ile yağlanmış tahıllı ekmek. 200 ml turna yemişi suyu.
Öğle: 1 yemek kaşığı keten tohumu ile karıştırılmış 100 gr az yağlı humus yanında sınırsız çiğ havuç, kereviz, kırmızı biber, brokoli.
Akşam: 100 gr ızgara tavuk göğsü yanında sınırsız kırmızı lahana, bezelye ve 50 gr kuskus.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 125 gr az yağlı yoğurt, 2 kereviz sapı, 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi ve 1 dilim karpuz.
Üçüncü Gün
Kahvaltı: 200 ml yağsız süt, 1 muz ve 1 yemek kaşığı keten tohumu içeren smoothie. 1 portakal, 1 armut ve 1 dilim karpuzdan oluşan meyve salatası.
Öğle: 4-5 küçük boy patates ile2 doğranmış kereviz sapı, 1 elma ve 1 az yağlı mayonez ya da koyu cacıkdan oluşan (tzatziki) salata üzerine 50 gr somon füme.
Akşam: 125 gr yağsız et ve sınırsız sebze üzerine az miktarda zeytin yağı ve biberiye. Yanında 150 gr tereyağlı bezelye püresi.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 125 gr az yağlı yoğurt, 1 portakal ve 1 avuç kuruyemiş.
Dördüncü Gün
Kahvaltı: 3 yulaflı bisküvi ve 1 tam muz. 2-3 avuç dolusu kırmızı meyveli 125 gr az yağlı yoğurt.
Öğle: Tahıllı ekmek dilimleri arasında az mayonez ile soslanmış 75 gr tavuk, sınırsız salatalık ve domates. 200 gr mercimek çorbası.
Akşam: 2 büyük yumurta, 25 gr az yağlı rendelenmiş peynir, sınırsız dilimlenmiş kuşkonmaz ve 2-3 dilim yağsız et ile yapılmış omlet (frittata). Yanında sınırsız brokoli ve soğan.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 1 portakal ya da şeftali, 1 yemek kaşığı keten tohumu eklenmiş ve az ananas eklenmiş 125 gr az yağlı lor peyniri, 1 dilim elma ve 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi.
Beşinci Gün
Kahvaltı: 1 adet dilimlenmiş şeftali, 2 avuç kırmızı meyve karışımı üzerine biraz turna yemişi suyu. 1 yemek kaşığı keten tohumu ilaveli 125 gr az yağlı yoğurt.
Öğle: 150 gr fırın patates üzerine coleslaw.
Akşam: 125 gr fırın balık üzerine 2-3 adet doğranmış domates, 5-6 dilimlenmiş siyah zeytin ve az miktarda doğranmış soğanlı sos. Yanına sınırsız karnabahar, 12 gr un, 12 g tere yağı, 125 ml yağsız süt ve 50 gr rende peynir karıştırılıp ısıtılarak yapılmış karnabaharlı peynir.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 2 kereviz sapı, sos olarak humus yanına 1 avuç kuruyemiş, 1 armut ya da şeftali.
Altıncı Gün
Kahvaltı: 40 gr yulaf ve yağsız süt üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 yemek kaşığı keten tohumu. 200 ml turna yemişi suyu.
Öğle: Armut, kereviz, 1 yemek kaşığı az yağlı mayonez ile yapılmış roka salatası üzerine 100 gr somon. Yanında 50 gr esmer pirinç.
Akşam: 100 gr kırmızı et. Yanında 3-4 dilim ananas, dilim dolmalık biber ve kırmızı biber.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 2 dilim yulaflı kek, 2 avuç kırmızı meyve, 125 gr az yağlı yoğurt ya da lor peyniri ve 1 portakal.
Yedinci Gün
Kahvaltı: 2-3 avuç kırmızı meyve, 1 tam muz, 1 yemek kaşığı keten tohumu, 200 ml yağsız süt ile yapılmış smoothie.
Öğle: 100 gr yağsız et yanında sınırsız karnabahar, kereviz ve 1 yemek kaşığı az yağlı peynir.
Akşam: 2 dilim tahıllı ekmek üzerine avokado püresi, 50 gr tavuk ve dilim domates. Yanında 200 gr domates çorbası.
Acıktığınızda tüketeceğiniz 1 seferlik ara öğün: 1 avuç karışık kuruyemiş, 1 dilim karpuz ve 1 portakal.