Fit HubBeslenmeŞeker Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

Şeker Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

Yiyeceklerimizin çoğunda bulunan ve özellikle tatlılarımızı lezzetlendiren şeker hakkında daha fazla bilgi edinmek istemez misiniz?

Türkiye’de insanlar günlük ortalama 34 gram şeker tüketiyor. Bu miktar diğer ülkelere kıyasla çok fazla olmasa bile, şeker tüketiminin vücuda verdiği zararları konuşmakta fayda var. Tatlı seven biri olsanız da olmasanız da, şekerin herhangi bir besin değeri olmadan vücudunuza kilo aldırabileceğini inkar etmek pek mümkün değil.

Bu ekstra lezzetli besin hakkında daha fazla bilgi edinmenin zamanı geldi. Bu yazımızda şekerle ilgili bazı tatsız gerçekleri sizler için bir araya getirdik.

Fazla Kiloların Sebebi

Fazla miktarda şeker tüketmek trigliserit seviyelerinin yükselmesine sebep olur ve bu da kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Şeker de bir enflamatuardır; bu nedenle çok fazla şeker tüketmek obezite ve diyabete sebep olabilir.

Yanmayan Şeker

Şeker tüketmek istiyorsanız onu yakmak için de yoğun bir çaba içine girmeniz gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Yapılan bir araştırmaya göre, tükettiğiniz 450 ml gazlı içeceklerin içindeki 250 kalorilik şekeri yakmanız için 50 dakika koşmanız veya 8 km yürümeniz gerekiyor. Kulağa zor geliyor değil mi?

Şekersiz Yalanı ve Tatlandırıcılar

Bir ürünün üzerinde “şekersiz” yazması o ürünün gerçekten şekersiz olduğu anlamına gelmez. Bir yiyeceğin tamamen şekersiz sayılması için içeriğinde 0.5 gramdan daha az şeker olması gerekir.

Tatlandırıcılar, gerçek şeker yerine kullanabileceğiniz maddelerdir. Bu sahte şekerler diyebileceğimiz yapay tatlandırıcılar birçok şekilde karşımıza çıkar. Sakarin, asesülfam, aspartam ve neotam gibi yaygın olan tatlandırıcılardan bazılarını duymuşsunuzdur.

O zaman hazırsanız sizinle ilginç bir bilgi paylaşıyoruz. Popüler başka bir tatlandırıcı olan sukraloz (diğer adıyla Splenda), aslında bir böcek ilacı yaratmaya çalışan bilim insanları tarafından 1976’da tesadüfen keşfedilmiştir. Teşekkürler!

Sivilcelerinizin Sebebi Şeker Olabilir Mi?

Şekerli yiyecekler ve içecekler tüketiyorsanız akneye sahip olma ihtimalinizin daha yüksek olduğunu söylemek isteriz.

İşlenmiş tatlılar gibi yüksek glisemik indeksi olan yiyecekler, kan şekerinizi daha düşük glisemik indeksi olan yiyeceklere göre daha hızlı yükseltir.

Şekerli yiyeceklerin, kan şekeri ve insülin seviyelerini hızla yükseltmesi, artan androjen salgılanmasına, yağ üretimine ve iltihaplanmaya neden olur ve bunların tümü akne gelişiminde büyük rol oynar.

Enerji Dalgalanması

Şeker oranı yüksek gıdalar, kan şekeri ve insülin seviyelerini hızla yükselterek enerjinin artmasına neden olur. Ancak, enerji seviyelerindeki bu artış geçici olduğunu bilmeniz gerekir.

Şeker oranı yüksek ancak protein, lif veya yağdan yoksun ürünler, kısa bir enerji artışına neden olur ve ardından kan şekerinde keskin bir düşüş olur.

Sürekli kan şekeri dalgalanmaları yaşamanız enerji seviyelerinizde de büyük dalgalanmalara neden olur. Bu enerji döngüsünden kaçınmak için, şeker oranı düşük ve lif bakımından zengin karbonhidrat kaynaklarını seçmeniz gerekir.

Şeker Tüketimini Nasıl Azaltabilirim?

Şekerin sanırım gündelik hayatımızdaki olumsuz etkilerinden yeterince söz ettik. Sıra geldi bu olumsuzluklardan nasıl kurtulacağımıza. Ara sıra ve az miktarlarda şeker tüketmek sağlıklı olsa da, mümkün olduğunca şekeri azaltmaya çalışmalısınız. Şeker alımınızı sınırlamanın en iyi yolu, kendi sağlıklı yemeklerinizi evde hazırlamak ve ilave şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekleri satın almaktan kaçınmaktır. Maalesef bunun başka bir çözümü yok.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!