Fit HubBeslenmeProtein Nedir? Vücut İçin Protein Gerekli midir?

Protein Nedir? Vücut İçin Protein Gerekli midir?

Kafalarda bir sürü soru işaretlerine neden olan medya ve diyet otoritelerinden sonra protein nedir, günlük protein ihtiyacı ne kadardır ve vücut için protein gerekli mi sorularını yanıtlamak için bugün sizlerleyiz.

Medyanın son zamanlarda yanlış yönlendirilmesi, bu konu hakkında yetersiz Türkçe kaynaklar, zaman zaman markaların reklamlar yolu ile tüketicileri yanlış yönlendirmesi ve korku, kişilerin proteine karşı önyargı kazanmalarına sebep oldu. Ancak en başta beslenme hakkında uzman olan kişilerin proteine neden öcü gibi yaklaştıklarını inanın biz de bilmiyoruz… Çoğu zaman protein diyeti yapmak, protein tozu kullanmak ve protein hakkında birçok önyargı içeren soru ya da cümle ile karşılaşır olduk. Bu sebeple önce vücudunuz için daha sonra vücut geliştirme ve fitness hedefleriniz için proteinin faydalı olduğunu size açıklamak istedik.

Protein Nedir?

Proteinler uzun ve kısa amino asit zincirlerinin bir araya gelmesi ile oluşan biyomoleküller, organik bileşiklerdir.  Vücudumuzda anne karnında yaşama başladığımız günden beri milyarlarca protein bulunmaktadır. Sürekli olarak yenilenmekte ve çeşitlenmektedirler.

Proteinler, farklı aminoasit dizilimlerinden oluşurlar. Proteinleri meydana getiren 20 çeşit amino asit mevcuttur. Bu amino asitlerin dizilimi proteinlerin görevlerini belirler. Vücudumuzda proteinler DNA sentezi, hücreler arası ve hücre içi iletişim, metabolik faaliyetler ve daha birçok sistem üzerinde aktif bir şekilde rol alırlar. Yani bir bebekliğimizden beri sahip olduğumuz proteinlere vücudumuz hiç yabancı değil, aksine onun ayrılmaz bir parçası. Ayrıca proteinlerin aşağıda sıraladığımız faydaları bulunmaktadır:

  1. Kas ve kemik gelişimini destekler
  2. Enerji metabolizmasına katkı sağlayarak yorgunluğun azalmasına yardımcı olur
  3. Vücudu mikroplara karşı koruyacak antikor üretimine katkıda bulunur ve bağışıklık sistemini güçlendirir
  4. Kan şekerinin dengelenmesinde destektir
  5. Yaraların daha hızlı iyileşmesinde önem taşır
  6. Kilo kontrolünde önemli bir yeri vardır

Protein Tozu Nedir?

Protein tozunun evde kendiniz pişirip yediğiniz etten, sabah kahvaltınızın incisi yumurtadan, kahvenize kattığınız sütten hiçbir fazlası yoktur hatta azı vardır.

protein-nedir-vucut-icin-gerekli-midir

Protein tozları, bu besinlerde bulunan proteinin dışında kalan besinleri (diğer makro besinler olan yağ ve karbonhidratlar ve mikro besinler olan vitamin ve mineraller) daha az miktarda bulundururlar. Çoğu protein tozu amino asitler ile desteklenmektedir. Ayrıca protein tozları bitkisel ve hayvansal doğal ürünlerden elde edilirler. En basit örneği whey protein tozlarının peynir altı suyu tozu denilen peynir üretimi sırasında fazladan meydana gelen peynir suyundan oluşmasıdır. Ya da çoğu bitkisel protein seçeneğinde olduğu gibi soya fasulyesinde bulunan proteinin ayrıştırılıp soya proteini haline getirilmesidir.

Yani protein içeren yiyecekler protein tozu üretimi için kullanılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı protein tozu da vücudunuza yabancı değildir.

Size uygun protein tozu seçeneklerini incelemek için linke tıklayabilirsiniz.

Protein Tozu Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılmalıdır?

Vücut geliştirme ve spor açısından ekstra protein alımı, kas oluşumunu destekleyebilir. Ancak size kilo başına 5 gram protein almalısınız diyen birine inanmamalısınız. Bu durumla ilgili birçok araştırma bulunmaktadır.

protein-nedir-vucut-icin-gerekli-midir

Bir örnekte haftanın 6 günü 1.5 saat antrenman yapan sporcularda 1.65 gramdan fazla protein tüketimi yapanlarda ekstra bir değişim yaşanmadığı gözlemlendi. (1)

Bir başka örnekte ise kilo başına 1.4 gram ile 2.45 alımı arasında protein sentezi, yağsız kütle artışı ya da güç artışı açısından hiçbir fark bulunmadığı gözlemlendi. (2)

Yani fazla fazla bir protein yüklemesindense ihtiyacınız olan günlük protein miktarını hesaplayarak ortalama değerler arasında hareket etmek size kas gelişimi ve daha estetik vücut geliştirme konusunda yardımcı olacaktır. Protein alımını doğal beslenme yolu ile desteklemek zor olduğundan dolayı protein tozu burada kurtarıcı elementtir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!