Olimpiyatlarda 800 m ve 1500 m serbest yarışlarında ülkemizi temsil edecek olan 2004 doğumlu milli yüzücü Deniz Ertan, Tokyo’ya gitmeden önce duygularını bizimle paylaştı. Deniz Fenerbahçe Kulübü’ne bağlı ve antrenmanlarını Ankara’da bulunan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde (TOHM) yapıyor.
“Ankara TOHM yüzme hayatımı değiştirdi”
Bursa doğumlu genç sporcunun yüzme hayatı Özel Çakır Okulları’nda başladı. Deniz 2. sınıftayken ailesiyle birlikte Ankara’ya taşındı. TED Ankara Koleji’nde eğitim ve öğretimine devam etti. Yüzmeye olan yeteneği sayesinde TOHM kadrosuna girdi ve antrenmanlara burada devam etti. “Yüzmeye 7 yaşımda babamın sayesinde başladım. İlk olarak okulumun yüzme kursunda yüzmeyle tanıştım. Müsabakalara katılıp madalya aldım. Madalya alınca okulun takımına girdim ve düzenli antrenmanlara başladım. Bursa’dan Ankara’ya taşınmak hayatımı değiştirdi. Ankara TOHM’da (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) antrenmanlara başladım. Burası benim yüzme kariyerimi en çok etkileyen yer oldu. “
İlk Milli Takım Heyecanı
“Çok etkilendiğim iki yarış var. Bunlar Comen Cup Yüzme Müsabakaları ve Helsinki’de yapılan Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası. Comen Cup ilk milli takım yarışım, Helsinki’deki yarış ise ilk Avrupa Gençler şampiyonam. Comen Cup’ta gümüş madalya aldıktan sonra Türkiye Şampiyonaları’nda da madalyalar aldım ve Türkiye rekorları kırdım. Böylelikle milli takım maceram başlamış oldu. “
“Kariyerimi bir üst seviyeye taşıyan yarış ise EYOF (Avrupa Gençlik Olimpiyatları). 200 m karışıkta bronz madalya almıştım. Yarış benim için çok güzel geçmemişti ama madalya alabilmiştim. Bu yarış beni çok etkilemişti. Hem prestijim arttı hem de ismim daha çok tanındı. “
Çok Yönlü Bir Yüzücü
Deniz yüzme kariyerinin başında daha çok kurbağalama ve karışık yarışlarına katıldı. Türkiye birincilikleri aldı ve rekorlar kırdı. Karışık yarışları, yüzmenin dört branşını da içerir ve başarılı olmak için dört branşta da iyi olmak gerekir. Karışık yarışlarını özel yapan da budur. Deniz 200 m ve 400 m karışıkta Türkiye rekorlarına sahip. Olimpiyat kotalarını ise uzun mesafe serbest yarışlarından aldı. Bu da Deniz’in yüzmeye olan yeteneğinin en güzel göstergesi.
2021 Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda Madalya
6-11 Temmuz tarihlerinde Roma’da düzenlenen Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası, Türkiye için oldukça heyecanlı geçti. Türkiye takım olarak yarışmayı 2. sırada tamamladı. Bu bizim için bir ilk. Deniz de 800 m-1500 m serbest, 400 m karışık, 4×200 m serbest bayrak yarışlarında Türkiye’yi temsil etti.
Yarışların ilk günü Deniz’in programı çok yoğundu. Müsabaka sabah seanslarında seçme, akşam seanslarında final serileri şeklinde yüzüldü. Birinci gün sabah seansında Deniz ilk olarak 400 m karışık seçmelerinde mücadele etti ve finale kaldı. Ardından 800 m serbest seçmesinde 3. sırada yer aldı. 800 m serbestte önündeki iki sporcu da Türk’tü ve aynı ülkeden en fazla iki sporcunun finalde yarışmasına izin verildiğinden Deniz finale kalamadı. Sabah iki tane uzun yarışa girmesine rağmen akşam finallerinde 400 m karışıkta gümüş madalya kazandı. Hemen ardından 4×200 m serbest kadınlar bayrak yarışında Deniz’in de yer aldığı bayrak takımımız bronz madalya kazandı. Deniz’in art arda yüzdüğü orta-uzun mesafe yarışlardan 2 madalya kazanması herkesin dikkatini çekti. Deniz 1500 m serbestten de gümüş madalya alarak şampiyonayı toplam 3 madalya ile tamamladı.
“Olimpiyatların ertelenmesi benim için iyi oldu”
“Olimpiyat barajlarını geçmem yüzme hayatıma farklı bir yön verdi. 800 ve 1500 m serbestte Olimpiyat A barajım var. 4 tane Olimpiyat B barajım var: 200 m-400 m karışık ve 200 m-400 m serbest. Olimpiyatlara gitmek her sporcunun hayalidir. Biz de Tokyo 2020 için çalışıyorduk. Olimpiyatların ertelenmesi benim için iyi oldu, kota alıp Tokyo’ya gidebilmemi sağladı. “
Yüzme ve Okul Dengesi
“Yüzmeyi ve dersleri aynı anda götürmek çok zor. Bunu zaten her yüzücü biliyordur. Ben notlarımın iyi olması için dersi derste dinleyerek öğrenmeye özen gösteriyordum. Çünkü akşam antrenmandan eve geldiğimde hem çok yorgun oluyorum hem de saat çok geç oluyor.”
“Türkiye’de üniversite sınavı için 11 ve 12. sınıfta çok çalışmak gerekiyor. Yüzmeye çok odaklı olduğum için o şekilde çalışmaya vaktim yok. Ben de bu sebeple yüzme üzerinden yolumu çizdim ve Georgia Institute of Technology Üniversitesi ile anlaştım. Buradan üzde yüz sporcu bursu aldım.“
“Aileme ve antrenörlerime çok teşekkür ederim”
“Arkamda hep ailem vardı. Beni sabah akşam antrenmana götürdüler. Sabah çok erken kalktılar. Annem her sabah erken saatte bana kahvaltı hazırladı. Antrenmanlara babamla gidip geldik. Babam hep antrenman bitene kadar beni bekledi; üstelik beklediği yer çok soğuk oluyordu. Psikolojik olarak çok yardımcı oldular. Zorlandığım zamanlar oldu. O zamanlarda bana çok yardımcı oldular.”
“Antrenörlerim de ailem gibi bana çok yardımcı oldu. Hem gelişmemi sağladılar hem de psikolojik olarak antrenmanlarda ve yarışlarda beni rahatlattılar. Baş antrenörümüz Gjon Shyti, yardımcı antrenörler Deniz Er Ayvacı, Burak Bozkurt ve Esra Önen. Bana her anlamda yardımcı oldular. Aileme ve antrenörlerime çok teşekkür ederim.”
Hilal Zeyneb Saraç: Olimpiyatlarda ülkeler yarış başına en fazla iki sporcu ile katılım sağlayabiliyor. 800 m ve 1500 m serbestte Olimpiyat A barajı geçmiş üç yüzücü vardı ve biri de sendin. Başta 3. sıradaydın ve böyle kalsaydı A barajın olduğu halde olimpiyatlara gidemeyecektin. Olimpiyat kotan kesinleşene kadar geçen süreç sana nasıl hissettirdi? Bu dönemden biraz bahsedebilir misin?
Deniz Ertan: Bu süreçte çok çalıştım ve umudumu hiç kaybetmedim sadece hedefimi düşünerek yüzdüm.
Yüzme kariyerinin başında çoğunlukla kurbağalama ve karışık yarışlarına katılıyordun ama olimpiyat kotalarını uzun mesafe serbest yarışlarından aldın. Kariyerindeki bu yön değişikliğine nasıl karar verildi?
Zaten antrenmanlarda serbest yüzüyordum bu sayede serbestim gelişince yarışlarda serbesti denemek istedim ve başarılı oldum.
Yüzmede çok yetenekli olduğunu herkes biliyor. Başka sporlara da ilgin var mı?
Buz pateni kaymayı çok seviyorum.
Farklı branş ve mesafelerde yarışıyorsun, sence en zoru hangisi?
Bence en zoru 1500 serbest çünkü uzun olduğu için fiziksel yorgunluğun dışında mental yorgunluk da var.
Her gün saatlerce antrenman yapıyorsun, daha sıradan bir hayat sürmek ister miydin?
Emeklerimin karşılığını aldığım için hayatımdan memnunum.