Fit HubCelebrityOlimpiyata Doğru: Berkay Ömer Öğretir

Olimpiyata Doğru: Berkay Ömer Öğretir

Berkay Ömer Öğretir, Emre Sakçı ile birlikte ülkemizi kurbağalamada olimpiyatlarda temsil edecek isimlerden biri. Berkay, 100 ve 200 metre kurbağalamada olimpiyat kotasını aldı. Emre ise 100 metre kurbağalamada Tokyo biletine sahip. Berkay da olimpiyat kotasını almış diğer sporcularımız Beril Böcekler, Merve Tuncel ve Deniz Ertan gibi Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) projesinin başarı örneklerinden bir tanesi. Bu yazımda Berkay Ömer Öğretir’in hayatına yakından bakacağız.

Berkay Ömer Öğretir Hakkında

Yüzmeye yaz okullarında başlayan Berkay, şu an kariyerinin 15. yılında ve olimpiyatlar için gün sayıyor. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yüzme Federasyonu’nun geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek ve olimpiyatlara sporcu göndermek için ortaklaşa yürüttükleri bir proje. 2016 Olimpiyatları’ndan önce faaliyete başlayan TOHM projesinin meyvelerini Tokyo Olimpiyatları’nda verdiğini görüyoruz. Şu anda olimpiyat kotası almış 6 sporcudan 4 tanesi TOHM projesi ile başarıyı yakalamış sporcular. Berkay Ömer Öğretir de TOHM projesinin başarılı sporcularından. Şu anda çalışmalarına Eray Açıkgöz eşliğinde Bursa’da bulunan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde devam ediyor. 

Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat Kotasının Sinyalleri

2018 yılında İspanya’nın Tarragona şehrinde düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda Berkay, 100 metre kurbağalamada 1:00.95 derecesi ile bronz madalya kazandı. Berkay’ın Olimpiyat A barajına (59:93) son 1 saniyesi kalması onu motive etti ve olimpiyata gidebileceğine dair inancını güçlendirdi. Akdeniz Oyunları’nda gelen bu derece ve madalya, olimpiyat kotasının habercisiydi.

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Berkay Öğretir (@berkayogretir)’in paylaştığı bir gönderi

Berkay’ın küçüklüğünden beri hayali olimpiyatlarda yüzebilmekti. Son 6 senedir TOHM projesi altında çalışıyor. TOHM projesinde çalışmaya başlamasıyla çocukluk hedefini gerçekleştirmeyi kafasına koydu. Hedef Tokyo Olimpiyatları’na katılmaktı. Zaman geçtikçe bu amaç güçlendi. Son birkaç sene içerisinde tek hedef haline geldi. Amacı doğrultusunda haftada 8-9 su antrenmanı yapan Berkay’ın olimpiyat hedefi, 2019’da olimpiyat barajlarının açıklanmasıyla somut bir hale geldi.

Kurbağalamada İki Olimpiyat Kotası

Berkay, Olimpiyat A barajını geçmek için denemeler yaptı ancak ufak farklar ile kotayı kaçırdı. Ta ki Nisan 2019’daki Milli takım Seçmesi’ne kadar… Nisan 2019’da Türkiye Turkcell Genç ve Açık Yaş Uzun Kulvar Milli Takım Seçmeleri’nde Berkay Ömer Öğretir, 100 metre kurbağalamada 59:54’lük derecesiyle Olimpiyat A Barajı’nı geçerek Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları kotasını aldı. Olimpiyat A Barajı’nı geçtiği yarışta Berkay’ı tanıyan tanımayan herkes tribünden ve havuz kenarından Berkay için tezahürat yapıp desteklerini gösterdi ve adeta tek yürek oldu. Bu durum Berkay üzerinde biraz baskı hissettirse de yarışına odaklandı ve kotayı almayı başardı. Yaklaşık 1.5 sene sonra Türkiye Turkcell Genç ve Açık Yaş Uzun Kulvar Milli Takım Seçme Yarışları’nda elde ettiği 200 metre kurbağalama yarışında 2:09.86’lık derecesiyle Olimpiyat A Barajı’nı geçti ve ikinci kotasını da aldı. Berkay’ın Tokyo Olimpiyatları için hedefi yarı final ve final görmek. 2024 ve 2028 Olimpiyatları içinse kürsüye çıkabilmek.

Berkay Ömer Öğretir, Uludağ Üniversitesi’nde Spor Bilimleri okuyor. Sıkı antrenman programının arasında üniversitede derslerine devam ediyor. Antrenmanlarda çok yorulduğu için derslere odaklanmakta zorlanıyor. Sık sık yarışlar ve kamplar sebebiyle devamsızlık yapması gerekse de bulduğu her yerde ve her fırsatta çalışarak akademik ve spor kariyerlerini dengelemeyi başarıyor.

Genç Yüzücülere Rol Model Olmak Berkay’ın Motivasyon Kaynağı

Genç yüzücülere rol modeli olmak Berkay’ın motivasyonunu artıran faktörlerden bir tanesi. Genç sporcuların kendisini örnek aldığının farkında ve onlara iyi bir örnek olmak için daha çok çalışıyor. Berkay Ömer Öğretir hedeflerine giden yolda en büyük destekçisinin annesi olduğunu belirtiyor. Antrenmanlarının yoğunluğu sebebiyle arkadaşlarıyla fazla zaman geçiremiyor. Antrenmanlarından fırsat buldukça ailesi ve arkadaşlarıyla geçirdiği zaman bu sebeple onun için çok özel.

Eray Açıkgöz: “Bizler bu yolu açtık, onlar ilerletecektir.”

Türk yüzmesinin son yıllardaki atılımını Berkay’ın antrenörü  Bursa TOHM Yüzme Başantrenörü ve Milli takım Genç Erkekler Sorumlusu Eray Açıkgöz şunları söylüyor:

“Berkay ile çok uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz (15 yıl aralıksız). 1957’lerde kurulmuş olan Yüzme Federasyonumuz son yılda elde etmiş olduğu yüksek performans, Bakanlığın ve Yüzme Federasyonu’nun son yıllarda kalıcı ve istikrarlı bir politika izleyerek doğru projeler uygulayarak, Yüksek Performans Merkezleri’ni kurması ile birlikte olimpik sporcuları kategorize ederek (yurtiçi- yurtdışı kamp ve müsabaka) Avrupa ve Dünya seviyesine ulaşılmasını sağladı. Türk antrenörlere doğru yatırım yaparak onların bilgisi ve tecrübeleri artırıldı. Günümüz bilgi ve teknoloji çağı, tüm dünyayı daha yakından takip etmem mümkün. Bu sayede de antrenörlerin tecrübeleri de artırılmış oldu. Ben inanıyorum ki Türkiye’deki tüm antrenörler önümüzdeki 7-8 yılda Dünya arenasında yarışacak onlarca sporcu yetiştirecektir. Bizler bu yolu açtık, onlar ilerletecektir. Türkiye’de yüzmeyi kültürel bir olgu haline getirebilirsek 2024 ve 2028 Olimpiyatları’nda katılımcı olmaktan çıkıp yarışmacı ülke haline geleceğiz.”

Şimdi de sizi Berkay Ömer Öğretir ile yaptığım kısa röportajla baş başa bırakıyorum.

1 – Yüzme, basketbol ve futbola göre Türkiye’de daha az tanınıyor. Neden yüzme sporunu seçtin?

Yüzme sporunu seçme sebebim küçükken yaşadığım bir olay sonucu oluşan su korkumu yenmekti. Yüzmeye annem vesilesiyle başladım.

2 – Eğitim için yurt dışını tercih etmedin, sebebi nedir?

Yurt dışına gidip eğitim ve spor hayatlarına orada devam eden çok arkadaşım var. O dönemde önümde birçok örnek de bulunuyordu. Tamamen kendi yetiştiğim kültürden uzak çok bilmediğim yerlere gidip yaşamanın beni çok cezbettiğini söyleyemem. Burada başarılara ulaştığım antrenörüm ve her zaman arkamda olan ailemle kalıp eğitim ve spor hayatıma burada devam etmek istedim. Bunun sonuncunda da olimpiyat A barajını geçen ilk Türk sporcu-Türk antrenör olmanın gururunu yaşadım.

3 – Yaşının büyümesinin yüzme anlamında sana getirdiği artı ve eksiler neler oldu?

Türk yüzmesinde çeşitli sebeplerden ötürü sporun yaşı çok uzun değil. Benim bu yaşa gelip en iyi derecelerimi elde etmem çok güzel bir duygu. Özellikle psikolojik olarak belli bir yaşa ve seviyeye geldikten sonra spora olan bakış açımız da değişiyor. Yaşımın bana tecrübeyle birlikte çok şey kattığına inanıyorum.

4 – Kurbağalama yüzmek özellikle dizde sakatlanmalara sebep oluyor, bunun için nasıl önlemler alıyorsun? Kurbağacılara önerilerin neler?

Kurbağalama branşı diğer stillere göre çok daha farklı bir branş. Dediğiniz gibi özellikle dizlerde birçok sakatlık yaşanabiliyor. Bunun önüne geçmenin en önemli ve etkili yolu çok iyi ısınmak. Antrenman öncesi ısınmalarımızı çok iyi yaparsak sakatlanma şansını o kadar azaltabiliriz.

5 – Antrenmanda yapmayı en çok sevdiğin şey nedir?

Antrenmanlarda genellikle kısa mesafe hızlı yüzmeleri çok seviyorum. Yanımdaki arkadaşlarımla yarışmak rekabet etmek hoşuma gidiyor.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!