Fit HubBeslenmeMETABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BAHARATLAR

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BAHARATLAR

Kas dostu öğünlerinizi lezzetlendirecek olan bu baharatlarla metabolizmanızı hızlandırın.

YAZAN: Charlotte Martin

MUHTEŞEM BEŞLİ

Terden sırılsıklam olduğunuz antrenmanlar ve doğru beslenmek metabolizmanızı hızlandıracaktır. Bunun yanında kas inşa edici yemeklerinize biraz baharat serpiştirmek ise metabolizmanıza ihtiyacı olan desteği sağlar. Yemeklerinizi baharatlarla tatlandırmak hızlı bir metabolizmaya giden kestirme bir yol değildir ama araştırmalar baharatları beslenme düzeninize dahil etmenin kalori ve yağ yakma potansiyelinizin artmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yazımızdaki bu beş adet baharatla sadece yemeklerinizin tadını değil aynı zamanda vücudunuzu da değiştirebilirsiniz.

KIRMIZI ACI BİBER

2cayenne-pepper_0

Kırmızı acı biber içeriğindeki kapsaisinden dolayı metabolizmanızı oldukça hızlandırabilir. Kırmızı acı biberdeki kapsaisin bibere acı tadını veren maddedir. Bu madde oldukça iyi tanınmaktadır ve termojenik etkileri üzerinde uzun çalışmalar yapılmıştır. Kapsaisin vücut ısısını yükseltip metabolik hızınızı artırır. Araştırmalara göre kapsaisinden kaynaklanan bu termojenez etki metabolizmanızı yüzde 5 oranında artırabilir ve bu artış yemek yediğinizden sonra birkaç saat içinde de yükselmektedir. Kapsaisin aynı zamanda yağ yakımını yüzde 16 oranında artırabildiği ve vücudun yağ yakmasını sağladığı görülmüştür.

Öneri: Balığınızı kırmızı acı biber ile tatlandırarak lezzetlendirebilirsiniz. Ayrıca kavrulmuş fındığınıza da kırmızı acı biber katarak protein dolu bir ara öğün tüketebilirsiniz.

ZENCEFİL3ginger-root

Zencefil bitkisi şekerlemelerde, gazozlarda, manav reyonunda ve baharatlıklarda kurutulmuş olarak birçok şekilde bulunabilir. Keskin bir tadı olan bu bitki, sayısız farmakolojik özellikli bir antioksidan olduğundan ötürü çoğunlukla mide bulantısı ve sindirim sorunlarını azaltmak için kullanılmaktadır. Metabolizma hızlandırıcı olarak kullanımı gingerol adındaki maddeden gelmektedir. Gingerol maddesi kapsaisin ile benzer bir maddedir. Aşırı kilolu erkekler üzerinde yapılan son bir araştırma zencefil tüketiminin termojenezi, yani vücut içerisinde besinler metabolize edilirken oluşan vücut ısısını artırdığını göstermiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan diğer çalışmalar da beslenme düzeninize zencefili dahil etmenin metabolizmayı artırdığını, yağ sindirimini ve emilimini yükselttiğini göstermektedir.

Öneri: Kaynayan suya zencefil ya da sıcak suya zencefil tozu ekleyebilirsiniz. Marinatlarınıza da zencefil tozu ekleyerek etlerinizi lezzetlendirebilirsiniz.

ZERDEÇAL4turmeric_1

Zerdeçal, zencefilin botanik bir akrabasıdır ve genelde köri tozunda kullanılır. Hint mutfağında da yaygın bir içeriktir. Kurkumin bu altın sarısı baharatın aktif ana bileşenidir. Kurkumin bileşeni kalp hastalıkları, kanser, depresyon ve yaşa bağlı nörodejeneratif hastalıklarla mücadele de ve/veya korunmada yardımcı olabilecek güçlü antioksidan ve iltihap sökücü özellikler barındırmaktadır. Halen hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre kurkumin tüketiminden kaynaklanan metabolizmayı destekleyici ve kilo verdirici etkileri, zerdeçalı ümit verici bir baharat yapmaktadır. Bir araştırma kurkuminin düzenli kullanımının direkt olarak insülin ve leptin direnç seviyelerini azaltarak kilo alımını ve toplam vücut yağını azaltabileceğini belirtmektedir.

Öneri: Zerdeçal tozunu çorbaya ya da pilavınıza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda közlenmiş sebzelerinize katabilir ya da zerdeçal kökünü metabolizma destekleyici bir karışım elde etmek için smoothie karışımınıza ekleyebilirsiniz.

TARÇIN1spices-lean-holidays

Çoğu mutfakta bulunan bu baharat, damak zevkinizi artırmak amacıyla sadece kurabiyelerinizin üzerine serpiştirmekten daha geniş bir kullanım alanı vardır. Tarçın, tip 2 diyabeti olan kişilerin glikoz, trigliserit, “kötü” kolesterol ve toplam kolesterol seviyelerini düşürmede ve aynı zamanda tansiyonlarını düzenlemede yardımcı olabileceği için son zamanlarda araştırmacıların ilgisini çekmekteydi. Tarçının bu etkileri glikozun hücrelere iletilmesine yardımcı olarak insülinin çalışma şeklini taklit etmesi ve geliştirmesi yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Bu da tarçının metabolizmanız üzerindeki etkisini açıklamaktadır, yani vücudunuzun şekeri daha etkili bir şekilde işlemesine yardımcı olup yağ olarak depolanmasını azaltmaktadır.

Öneri: Tarçını patlamış mısırınıza (yağda değil sıcak hava ile yapılan), elma dilimlerinize ya da süzme yoğurdunuza ekleyin. Başka bir seçenekte metabolizmanızı hızlandıracak sıcak bir çikolata içinde kırmızı acı biberle birlikte tüketmektir.

KİMYON

5cumin

Kimyon dünya çapında yaygın olan bir baharattır. Burada bahsettiğimiz diğer baharatlar kadar metabolizma destekleyici etkileri üzerinde geniş araştırmalar yapılmamış olsa da, aşırı kilolu kadınlar hakkında yapılan son bir araştırma günlük kimyon alımının açlık kolesterol, trigliserit ve “kötü” kolesterolün kandaki düzeylerini düşürdüğünü ve “iyi” kolesterol olarak bilinen HDL’yi yükselttiğini göstermiştir. Araştırmada kilo, vücut kitle endeksi, bel çevresi ve yağ dokusunun da önemli derecede düşüş gösterdiği gözlemlenmişti. Bunun nedeni kimyonun bitki sterolleri denilen bitki bileşikleri içermesiydi ki bunların vücuttaki kolesterol emilimini engellediği bilinmektedir. Araştırmacılar kimyonun aynı zamanda tıpkı acı baharatların yaptığı gibi metabolik hızda geçici bir artış oluşturarak vücut ağırlığınızı düşürebileceğini söylemektedir.

Öneri: Kimyonu köri, çorba ya da baharat karışımlarında kullanabilirsiniz.

 

 

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!