Taş devrinde yulaf ezmesi ya da esmer pirinç olmaması Neandertal atalarımızı tarihe adlarını yazdırmaktan alıkoymamıştı. Zaten tahıla da ihtiyacınız yok…
YAZI: Shawn PERINE
BİR ASIRLIK TARTIŞMA
İnsanların sadece onları işlemeye başlamadıkları döneme ait olan doğal besinlerle beslenmesi gerektiği görüşü akla yakın gelse de, yine de Taş Devri diyetinin arkasında yatan mantığın sorgulanması zorunludur. Mağara Adamı diyeti, ileri sürdüğü ana fikrin –tarımla birlikte insanlar beslenmelerine biyokimyasal olarak tüketmeleri için tasarlanmadıkları besinleri eklemeye başladılar– bilimsel bir dayanağı var mı? Yoksa destekçileri revizyonist tarihe mi kendilerini kaptırdılar?
Dr. Marlene Zuk, Kaliforniya Riverside Üniversitesi biyoloji profesörü ve yakında çıkacak olan Paleofantasy: How the Pace of Evolution Affects Our Lives kitabının yazarı, atalarımızın evrim sürecine bizlerden daha uygun şekilde yaşadıkları görüşüne eleştirel açıdan yaklaşıyor.
“İlk insanların ne yediğini bilmiyoruz,” diyor, “ama beslenmelerine en azından bir süre için de olsa tahılların da dahi olduğundan eminiz, ayrıca yaşadıkları yer ve döneme bağlı olarak da çok farklı besinler tüketmişlerdir.”
Sistemlerini savunmak için evrim biyolojisinden bahseden Taş Devri diyeti destekçilerine Zuk şöyle cevap veriyor: “İnsanların tarımın ortaya çıkışından sonra bu yeni besinlere uyum sağlayacak yeterli zamana sahip olmadıkları görüşü doğru değildir. İnsanlar çok çabuk uyum sağlayabilir –örneğin sütü sindirecek şekilde evrim geçirmemiz sadece 5000 yıl sürmüştür. Evrim diğer türler için ne oranda geçerliyse bizim içinde o oranda geçerlidir.”
Dr. Zuk, bu diyeti her ne kadar eleştirse de bir yandan da hakkını vermeyi de ihmal etmiyor. “Sadece bizim için neyin doğru olduğunu anlamak adına kafamızdan tarih uydurmaya ihtiyacımız yok.”
MAĞARA ADAMI HER ŞEYE ÇARE Mİ?
Öyleyse ileriki sayfalarda bulacağınız Taş Devri diyetine uyacak bir kişi bundan ne tür faydalar beklemelidir?
“Geçen beş yılda dünya üzerinde yapılan 4 klinik deneyde, deneklerin, kan kimyasından yağ kaybına kadar, geniş bir alanda büyük gelişmeler kaydettikleri görülmüştür,” diyor Dr. Cordain. “Hiç beklenmedik faydalarından birisi ise sedef hastalığı gibi otoimün hastalıkları olan kişiler üzerinde görülmüştür.”
Taş Devri diyetinin ilkeleri dünya üzerinde dikkat çekmeye devam ederken Cordain her geçen gün artan şekilde mucizeye yakın faydalarını gören kişilerin haberlerinin onlara ulaşmaya başladığını söylüyor. “Örneğin,” diyor, “kellik sorunu olan orta yaşlı bir kadının Taş Devri diyetinden sonra saçlarının tekrar çıktığını biliyorum.” Bu harika ama acaba mağara adamı gibi beslenmek sizi daha güçlü yapar mı?