Nohut, baklagil ailesinin bir üyesidir. Son zamanlarda daha popüler hale gelmesine rağmen, Orta Doğu ülkelerinde nohut binlerce yıldır yetiştirilmektedir. Fındık benzeri grenli dokusu diğer birçok yiyecek ve içecekle uyum sağlar. Lezzetli ve pratik bir atıştırmalık olan leblebiyi her daim çantanızda taşıyabilirsiniz.
Leblebi Nedir?
“Leblebi nasıl yapılır?” sorusuna cevap olarak ise şu yanıt verilebilir: leblebi nohutun özel bir fırında kavrulması ve ısıtılmasıyla elde edilir (1). Zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağı olan leblebi, sindirimi iyileştirmek, kilo yönetimine yardımcı olmak ve çeşitli hastalıkların riskini azaltmak gibi çeşitli yararlar sağlayabilir. Ek olarak, leblebi protein bakımından zengindir, vejetaryen ve vegan diyetlerinde tüketilmek için fazlasıyla uygun bir besindir. Leblebinin faydalarından bazıları aşağıda yer almaktadır:
1. Leblebinin Besin Değeri Yüksektir
Bir kuruyemiş olan leblebinin etkileyici bir beslenme profili vardır. Besin değerleri şöyledir: 28 gram porsiyon başına 46 kalori sağlar. Bu kalorilerin yaklaşık % 67’si karbonhidrattır, gerisi protein ile az miktarda yağdan gelir. Leblebi ayrıca çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra iyi miktarda lif ve protein de sağlar 28 gram leblebi besin değeri aşağıdaki gibidir:
- Kalori: 46
- Karbonhidrat: 8 gram
- Lif: 2 gram
- Protein: 3 gram
- Folat: Günlük alınması gereken miktarın % 12’si
- Demir: Günlük alınması gereken miktarın % 4’ü
- Fosfor: Günlük alınması gereken miktarın % 5’i
- Bakır: Günlük alınması gereken miktarın % 5’i
- Manganez: Günlük alınması gereken miktarın % 14’ü
2. Leblebi İştahınızı Kontrol Altında Tutmaya Yardımcı Olabilir
Nohuttaki protein ve lif iştahınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir (2). Protein ve lif vücutta yavaş bir şekilde sindirilir, bu da doygunluk hissi yaratır. Ek olarak, protein vücutta iştah azaltan hormon seviyelerini artırabilir.
Aslında, leblebideki protein ve liflerin doyurucu etkileri, gün boyunca tüm öğünlerde kalori alımınızı otomatik olarak azaltabilir. Bu da kilo vermenizde size yardımcı olabilir. Yapılan bir çalışmada iki ayrı öğün tüketen 12 kadın arasında iştah ve kalori alımı karşılaştırılmıştır. Öğünlerin birinden önce, bir fincan (yaklaşık 200 gram) leblebi, diğerinden önce ise iki dilim beyaz ekmek tüketilmiştir. Kadınların, leblebi yedikten sonra iştah ve kalori alımında beyaz ekmeğe kıyasla önemli bir azalma görülmüştür. Başka bir çalışma, 12 hafta boyunca günlük ortalama 104 gram leblebi yiyen bireylerin, leblebi yemedikleri zamana kıyasla daha tok hissettikleri ve daha az abur cubur yediklerini bildirilmiştir.
3. Leblebi Bitkisel Protein Açısından Zengindir
Leblebi, hayvansal ürünler tüketmeyen kişiler için oldukça uygun bitki bazlı bir protein kaynağıdır. 28 gram bir porsiyon leblebi, siyah fasulye ve mercimek gibi benzer gıdalardaki protein içeriği ile karşılaştırılabilir olan yaklaşık 3 gram protein sağlar.
Leblebideki protein tok hissetmeye yardımcı olabilir ve iştahınızı kontrol altında tutabilir. Protein ayrıca kilo kontrolü, kemik sağlığı ve kas gücünün korunmasındaki rolü ile de bilinir.
Bazı çalışmalar nohuttaki proteinin kalitesinin diğer baklagillerden daha iyi olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni nohutun, metiyonin hariç hemen hemen tüm temel amino asitleri içermesidir. Bu nedenle tam bir protein kaynağı da değillerdir. Diyetinizdeki bütün amino asitleri aldığınızdan emin olmak için, leblebiyi kepekli tahıllar gibi başka bir protein kaynağıyla eşleştirmek, açığı telafi etmek için önemlidir.
4. Leblebi Kas Geliştirme Sürecine Destek Olur!
Leblebi faydaları oldukça fazladır. Leblebi hem karbonhidrat hem de protein için iyi bir kaynaktır. Pek çok bitkide olduğu gibi leblebideki proteinin hayvansal kaynaklardan daha düşük kalitede olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, dengeli bir kas geliştirme diyetinin bir parçası olabilir. Ek olarak leblebinin tok tutucu özelliği olduğundan kas geliştirme sürecinde gereksiz kaloriler almanızın önüne geçerek daha temiz bir şekilde beslenmenizi sağlayabilir.