Fit HubBeslenmeKış Mevsimini Lezzetlendirecek 5 Meyve

Kış Mevsimini Lezzetlendirecek 5 Meyve

Her mevsimin kendine has lezzetleri var. Yaz mevsiminde bizi serinleten karpuzun varlığı gibi kış mevsiminde bizi besleyen meyveler de raflarda yerini almaya başladı. Meyveler sadece damak tadımıza hitap etmek kalmıyor aynı zamanda vitamin ve mineral açısından yüksek değerleriyle bizlere destek oluyor.

Özellikle havaların soğuk olduğu ve hastalıkların ortaya çıktığı bu dönemlerde doğal bir kalkan oluşturmak istiyorsanız, kış meyvelerini buzdolabınıza yerleştirerek kış mevsimini daha dinç geçirebilirsiniz. Elbette ki meyvelerin kendi mevsiminde tüketilmesinin de önemini vurgulamakta fayda var.

Meyveleri Mevsiminde Tüketmenin Önemi

Mevsiminde yenen meyveler; güneşten ve topraktan alması gereken vitamin ve mineralleri çok daha rahat bir biçimde alırlar. Sebze ve meyvelerin hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğini bilmek, tüketilen besinlerden maksimum fayda sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede siz de mevsiminde tüketeceğiniz meyveler ile maksimum verim elde edebilir, kış mevsiminin olası olumsuz etkilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bunların yanı sıra; kış mevsiminde yetişen meyvelerin hem vitamin açısından zengin olması hem de bağışıklık sistemini güçlendirici niteliklere sahip olması vücut direncinin artırılmasına katkı sağlar. Kış mevsiminde yetişen meyveleri çok küçük parçalara ayırmadan ve sıkça tüketmek, kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Kış mevsimine ve sofralarınıza lezzet katacak meyveler ise şöyle:

Nar

Nar, kalori ve yağ bakımından düşük, ancak lif, vitamin ve mineral bakımından yüksek olmasıyla tercih edilen kış meyvelerinin arasında yer alıyor. Antioksidan içeren nar; kalp sağlığı, idrar sağlığı ve egzersiz dayanıklılığına olan etkileri ile öne çıkıyor. Havalar soğuduğunda çoğunlukla meyve sularına eklenen ve rengiyle büyüleyen nar, bağışıklığınızı yükseltmenize yardımcı olabilir.

Narın Özellikleri

Cilde iyi gelebilir: Nar, içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde cildin yenilenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca yaraların daha hızlı iyileşmesi için süreci hızlandırabilir.

Demir eksikliğine karşı kullanılabilir: Narın içindeki demir mineralinin oranı yüksektir ve böylelikle anemi hastalığının tedavisinde yardımcı besin olarak bazen kullanılabilir.

Sindirim sisteminin çalışmasını destekleyebilir: Nar, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına destek olur. Yemeklerin yanında nar suyu tercih etmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardım edebilir.

Portakal

Portakal besin değeri yüksek bir meyve olarak kış mevsimini vazgeçilmez lezzetlerinin arasında yer alıyor. Çoğu zaman suyunu tükettiğimiz bu meyve, gerçek bir vitamin deposu. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri, hastalıklara karşı koruyabilmesi ve mevsim geçişlerinin etkilerini hafifletmesi gibi özellikleri ile portakal, sofraların vazgeçilmezi olmaya ve tariflerin içerisine eklenmeye devam ediyor.

Portakalın Özellikleri

Ödem atılmasına yardımcı olabilir: Böbreklerin daha aktif çalışmasını destekleyici içeriği sayesinde portakal, bu sayede ödem atılmasına yardımcı olabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelebilen ödem problemlerine karşı portakal tüketebilirsiniz.

Göz sağlığını destekleyebilir: Portakal A vitamini içermesiyle ön plana çıkar. A vitamini ise göz sağlığına olan etkileriyle bilinir. Portakal tüketerek göz sağlığınızı desteklemenize yardımcı olan A vitaminini vücudunuza alabilirsiniz.

Enerji verir: Portakal, kan dolaşımını hızlandıran etkilere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde her gün tüketeceğiniz bir adet portakal, size enerji verebilir ve kış mevsiminin getirdiği hareketsizliğin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, kış günlerinde üşümeyi önleyici etkilere de sahip olduğu bilinmektedir.

Kivi

Kivi; oldukça lezzetli, tüylü ve minik yapısıyla reyonların en dikkat çeken meyvelerinin arasında yer alıyor. Bol miktarda vitamin, mineral ve güçlü bitki bileşikleri içeren bu meyve, kış mevsimini lezzetli kılan besinlerden biri. Sabah kahvaltı kaselerine, smoothie’lere ve tatlı tariflerinize ekleyebileceğiniz kivinin özellikleri ise oldukça değerli.

Kivinin Özellikleri

İçeriği zengindir: Kivi, antioksidan bileşenler olarak bilinen C vitamini ve E vitamini içermesinin yanı sıra vücutta anti-inflamatuar etkileri olan bitki bileşikleri kaynağı olmasıyla ön plana çıkar.

Kalbe iyi gelebilir: Sebze ve meyveler açısından zengin bir diyet tüketirken kiviyi de beslenme düzeninize eklemek kalp sağlığını desteklemenin lezzetli bir yolu olabilir.

Sindirim sistemini destekleyebilir: Kivi hem çözünmez hem de çözünür lif içerir. Bu sayede lifli içeriği sindirim sisteminin iyi çalışmasına destek olabilir. Kivide bulunan çözünür lif; kan şekeri düzenlemesine de yardımcı olabilir.

Kestane

Soğuk havalarda sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi kestane, besleyicilik özelliği ile kış meyvelerinin en sevilenleri arasında yer alıyor. Dolmalar, salatalar, çorbalar gibi çeşitli yemeklere dahil edebileceğiniz kestane; mevsimi geçmeden tüketmeniz gereken meyvelerden biri.

Kestanenin Özellikleri 

Antioksidan kaynağıdır: Kestane, sağlığınız için önemli olan çok çeşitli antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar; C vitamini, gallik asit, ellagik asit, tanenler, alkoloidler, çeşitli polifenoller lutein ve zeaksantin olarak örneklendirilebilir.

Lif kaynağıdır: Kestane, sağlık açısından pek çok etkisi olan iyi bir lif kaynağıdır. Bu lifler, büyük ölçüde sindirilmeden kolonunuza ulaşır ve burada bir prebiyotik görevi görür.

Kilo kontrolüne yardımcı olabilir: Kestane kilo vermeye yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahip olmasıyla ön plana çıkan bir besindir. İçerdiği yüksek lif oranı, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. Bunun nedeni, lifin yiyeceklerin mideden bağırsaklara boşalması için geçen süreyi yavaşlatmaya yardımcı olabilmesidir.

Elma

Dünya çapında 7.000’den fazla farklı çeşitle, elmanın dünya çapında en çok tüketilen meyve olduğunu biliyor muydunuz? Elma, en kolay ulaşılan ve besin değerleriyle ön plana çıkan lezzetli bir meyve olarak öne çıkıyor. Sahip olduğu özellikler ise günümüzde daha çok tüketilmesine olanak tanıyor.

Elmanın Özellikleri

Kilo kontrolünü destekleyebilir: Elmalar, tok tutan iki özellik olan lif ve su bakımından yüksektir. Böylelikle daha uzun süre tok hissedebilir ve diyet yapıyorsanız daha rahat bir süreç geçirebilirsiniz.

Bağırsak sağlığını geliştirebilir: Elmalar, prebiyotik görevi gören bir tür lif olan pektin içerir. Bu özelliği; bağırsak mikrobiyotasını beslediği anlamına gelir. Bu sayede sindirim sisteminiz daha iyi çalışabilir.

Beyin sağlığını koruyabilir: Elmadaki kuersetin, beyninizi oksidatif stresin neden olduğu hasarlardan koruyabilir. Sahip olduğu bir diğer bileşen olan quercetin ise oksidatif ve inflamatuar stres belirteçlerini düzenleyerek stresle ilişkili sinir hasarını önleyebilir. Bu özellikleri sayesinde elma, beyin sağlığını destekleyecek etkiler sunabilir.

Kış mevsimine uygun multivitaminlere de göz atabilirsiniz.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!