Efsanevi Friends dizisinde canlandırdığı “Rachel” karakteriyle hafızalara kazınan Jennifer Aniston, en az sempatik oyunculuğu kadar kusursuz vücuduyla da halen konuşulmayı başaran ünlülerden biri. Ömrünün 50 yılını geride bırakmasına rağmen halen fit vücudu ve yıllara meydan okuyan pürüzsüz cildi ile göz kamaştıran Aniston, şüphesiz pek çok kadının rol modeli… Ancak böyle bir vücuda sahip olmak tabi ki tesadüf değil. Rachel karakterinde görüp hayran olduğumuz o dümdüz çizgili bir karın, atletik kollar, incecik bir bel; yıllarca sürdürülen sağlam bir diyet ve istikrarlı bir antrenman programı sayesinde Aniston’la birlikte bugünlere taşındı. Eğer siz de 50 yaşına geldiğinizde bile Jennifer Aniston gibi bir vücuda sahip olmanın hayalini kuruyorsanız uyarıyoruz; çok çalışmanız gerekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Peki Jennifer Aniston ne yaptı? Halen bu kadar ‘iyi’ görünmesinin sırrı ne? Diyetinden sağlık sırlarına, fitness rutininden antrenman programına kadar pek çok şeyi bu yazımızda sizlerle buluşturduk!
Jennifer Aniston Beslenme ve Diyet Sırları
Jennifer Aniston, sıkı bir intermittend fasting (IF) diyeti takipçilerinden… IF diyetinin 16:8 periyodunu uygulayan Aniston, öğünlerini 8 saatlik bir zaman diliminde tüketiyor.
16 saat boyunca katkı yiyecek tüketmemenin hayatında çok büyük bir fark yarattığını söylüyor. Diyetin gereği olarak kahvaltı etmiyor, ilk öğününde sağlıklı smoothieler ya da suya yer veriyor. Öğünlerinde sağlıklı yağlara ağırlık vererek yine sağlıklı karbonhidratla, bol proteinli ve yeşil yapraklı sebzelerle yemek rutinini planlıyor. Günün görece kısa bir sürecinde gıda tükettiği için seçtiği tüm yiyeceklerin besin değerinin yüksek olmasına dikkat ediyor.
Su tüketiminin her diyette olduğu gibi IF diyetinde büyük önemi olduğunun altını çizen Jen, gün boyu sıvı alımını kesmediği gibi antrenman öncesinde, sırasında ve sonrasında da vücudunun su ihtiyacını karşılamayı asla atlamıyor. Bu noktada antrenmandan kısa bir süre bol su içmenin vücudu ağırlaştırabileceğini dile getirip su tüketiminin antrenman öncesinde takip edilmesi konusunda uyarıda bulunuyor.
Jennifer Aniston beslenme programında sık sık tüketilen birkaç gıdayı sizler için aşağıda paylaşıyoruz:
Sağlıklı yağlar: Hindistan cevizi yağı, avokado, balık yağı, somon balığı.
Antrenman öncesi atıştırmalıklar: Muz ve fıstık ezmesi.
Smoothie: Muz, kiraz, böğürtlen, süt – badem, kolajen, damla çikolata.
Fitness Rutini İpuçları
Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki Jennifer asla 0 beden bir güzellik değil. Onun sırrı bol egzersiz ve bol hareketli bir yaşam eşliğinde elde edilmiş, tam anlamıyla ‘fit’ bir görünümde saklı. Onu bu kadar beğenmemizin en önemli kaynağı da aslında kısaca sağlıklı ve atletik bir vücuda sahip olması. Eğer hayaliniz Aniston’ın vücudu ise kilo verme veya kaslanma hedefiyle değil, sağlıklı kalmak amacıyla spor yapıyor olmalısınız.
Daha önce çılgınlar gibi egzersiz yaptığını söyleyen Aniston, giderek egzersiz rutinini daha fazla yürüyüş ve temel egzersizler şeklinde planlayarak kendine küçük molalar verdiğini dile getiriyor (1). Yani nefes almadan antrenman yapmanın pek bir anlamı yok. Ona göre önemli olan zamanla yarışmadan, etkili ve kontrollü egzersizler yapmak uzun vadede kazanmayı sağlıyor.
Jennifer Aniston, hiçbir egzersiz zamanını atlamıyor. Yoğun geçireceğini, spor yapmaya vakit bulamayacağını düşündüğü zamanlarda daha erken kalkıp o günün egzersizini yapmayı ihmal etmiyor. Hayatında bahane olmayan Aniston, ‘spor, bir yaşam biçimi haline getirilmeli’ şeklinde düşünenlerden biri. Bu nedenle fitness’ın yanı sıra ter atmak için boks gibi alternatiflerle ilgilenip yoga ve direnç bantlarıyla egzersiz yapmaktan da hoşlanıyor.
Haftanın en az 5 6 günü egzersiz yapan Aniston, mekik ve uzatmalarla bitirmeyi de ihmal etmiyor. Plank, antrenmanlarında en çok yer verdiği ve severek yaptığı egzersizlerden biri. Genellikle vücut ağırlığını kullanarak antrenman yapmayı sevdiğini söyleyen Jen, haftanın belli günlerinde pilates de yapıyor (2).
Jennifer Aniston Antrenman Programı
Yukarıda Jen’in favori antrenmanının plank olduğundan bahsetmiştik. Hazırladığımız antrenman programında pek çok plank varyasyonları göreceksiniz. Onun dışında hafif ağırlıklar ile vücut ağırlığından faydalanılarak oluşturulan egzersizler mevcut. Öyleyse ne duruyorsunuz, hemen başlayın!
Seated Dumbbell Shoulder Press
- Düz bir bench’e ya da sehpa üzerine oturun.
- Kollarınızı parmak uçlarınız yukarı bakacak şekilde 90 derecelik açıyla kaldırın.
- Bu pozisyonda iki elinize de orta ağırlıkta iki adet dambıl alın.
- Kollarınızı aynı anda yavaşça yukarı doğru kaldırıp yine yavaşça indirin.
Dumbbell Lateral Raises
- Ayakta durup bacaklarınızı omuz genişliğinde açın.
- Orta ağırlıkta iki adet dambılı ellerinize alın.
- Bacaklarınız dizlerinizden hafif bükülü olsun.
- Dambılları kollarınızı kırmadan bedeninizle aynı hizada ve yerle paralel olacak şekilde yukarı doğru kaldırıp yavaşça indirin.
Seated Cable Back Row
- Cable row makinesinde kaldırabileceğiniz ağırlığı seçtikten sonra bench’e oturun.
- Ayaklarınızı platforma yerleştirip iki elinizle çubuğu kavrayın.
- Barı kendinize doğru çekerken sırt kaslarınızı iyice sıkın.
- Barı çekerken hızlanıp bırakırken yavaş olun.
Kneeling Triceps Cable Pressdown
- Kablo kulesinin altında dizlerinizin üzerine çökün.
- Egzersiz bandını iki elinizle tutun. Avuç içleriniz birbirine bakıyor olsun.
- Egzersiz bandını aşağı doğru çekerken triseplerinizi iyice sıkın ve bandı yavaşça serbest bırakın.
- Hareketi yaparken bandı aşağı çektiğinizde birkaç saniye bekleyin.
Lying Dumbbell Skull Crusher
- Bench’e sırt üstü uzanın.
- Elinize orta ağırlıkta iki tane dambıl alın.
- Kollarınızı kırmadan yukarı doğru omuz genişliğinde kaldırın.
- Kollarınızı yalnızca dirseklerinizden kırarak dambılları başınızın üstüne doğru aynı anda indirin.
Reverse Ab Crunch
- Yoga matı üzerine sırt üstü uzanın.
- Bacaklarınızı dizlerinizden kırarak 90 derecelik açı oluşturacak şekilde havaya kaldırın.
- Pozisyonunuzu bozmadan, karnınızdan güç alarak kontrollü bir şekilde gövdenizi yukarı doğru kaldırıp indirin.
Reverse Plank
- Bacaklarınızı, parmak uçlarınız karşıya bakacak şekilde uzatarak yoga matı üzerine oturun.
- Kollarınızı bedeninizden biraz uzakta kalacak şekilde, kollarınızı kırmadan, avuç içlerinizi matın üzerine koyun. Parmak uçlarınız kalçanıza doğru bakıyor olsun.
- Kollarınızdan ve karnınızdan güç alarak bedeninizi yukarı doğru kaldırıp indirin.
Side Plank
- Yoga matı üzerine yan duracak şekilde uzanın.
- Bir kolunuzu dirsekten değecek biçimde matın üzerinde konumlandırarak vücudunuzu hafif yukarı kaldırın.
- Diğer elinizi belinize koyun.
- Belinizden güç alarak bedeninizi, pozisyonunuzu hiç bozmadan yukarı doğru kaldırıp indirin.