Fit HubSağlıkHafta Hafta Gebelik: 32 Haftalık Gebelik

Hafta Hafta Gebelik: 32 Haftalık Gebelik

Büyük gün adım adım yaklaşıyor. 32 haftalık gebelik dönemine girdiyseniz artık 7 koca ayı tamamlamış 8. ayı karşılamış bulunuyorsunuz. Heyecan dorukta değil mi? Yapılacak çok iş var ve git gide daralan zaman arasında hamileliğinizin tadını çıkarmanıza yardımcı olmak, sizi biraz rahatlatmak ve mutluluğunuzu arttırmak için 32 haftalık bebek ve hamilelik hakkında sizinle birçok bilgiyi paylaşmak istiyoruz.

40. hafta gittikçe yaklaşıyorken aklınızda birçok soru işareti oluşmuş olabilir. 32 haftalık bebek kilosu ne kadar olmalı, acaba bebeğim yeterince büyüdü mü, erken doğum ile karşı karşıya kalırsam ne yapacağım gibi düşünceler bir yana doğuma hazırlık, doğum yapacağınız hastane, bebek odası gibi konular da iyice sizi sıkıştırmaya başlamış olabilir. Ancak biz sizden derin bir nefes alıp sakin olmanızı ve arkanıza yaslanmanızı istiyoruz. Çünkü her şey çok güzel olacak!

32 Haftalık Hamilelik

hafta-hafta-gebelik-otuz-iki-haftalik-gebelik

Genel çerçeveye baktığımızda bebeğinizin hızlı kilo alımı dışarısında çok fazla değişimlerin yaşandığı bir hafta içerisinde değilsiniz. Hem sizin hem de bebeğinizin giderek büyüdüğü, size zaman zaman çok ağırmışsınız ve nefesiniz yetmiyormuş hissi verirken bebeğinizin de artık çok fazla kıpırdayacak yerinin kalmayacağı bir sürece girdiniz.

Rahminizin içerisinde bebeğinizi kaplayan amniyotik sıvı bu hafta ile bebeğiniz büyüdükçe azalmaya başlayacak. Bebeğinizin 8. Haftada hâlâ kolay hareket edebileceği bir büyüklüğü olsa da daha uzun süre baş aşağı ya da başı yukarıda bir şekilde karnınızın içerisinde konumlanmayı tercih edecektir. Doğuma hazırlık pozisyonunu koruyacaktır.

Hamilelikte 33. haftada yaşayacağınız değişimleri ve bebek gelişimini öğrenmek için“Hafta Hafta Gebelik: 33 Haftalık Gebelik“ içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.

32 haftalık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

Hamileliğin son trimesterinde bebekler çok çok hızlı bir şekilde kilo almaya ve uzamaya başlarlar. Artık neredeyse tamamlanmış olan tüm organlar son rötuşlarını yapar ve bu dönemde bebeğe en çok düşen görev yağlanarak hızla büyümektir.

hafta-hafta-gebelik-otuz-iki-haftalik-gebelik

32 haftalık bebek kilosu 1,59 kg ile 1,81 kg arasında değişebilmektedir. 32 haftalık bebek boyu ise 42 cm ile 43 cm olarak değişir.

Erken doğum bu dönemlerde görülebiliyor olsa da içiniz rahat olmalıdır. Bebekler 32 haftada erken doğum yaşadıkları takdirde hayati riski olmadan yaşayabilecektir. Böyle bir durumdan şüpheleniyor ya da korkuyorsanız kasılmalarınızı daha dikkatli incelemenizi ve aklınızdaki tüm soruları beklemeden doktorunuza  sormanızı öneririz.

Bu hafta itibari ile birçok doktor erken doğum ihtimali olsun ya da olmasın ayda 1 olan kontrollerinizi 2 haftada 1’e çıkarmak isteyebilir. Bu da çok normaldir. Sadece bebeğinizin gelişimini son dönemde daha iyi ve daha sık gözlemleyebilmek içindir.

32 Haftalık Bebek Gelişimi

hafta-hafta-gebelik-otuz-iki-haftalik-gebelik

Bebeğinizin bu hafta 1,59-1,81 kg civarında olacağını söylemiştik. Yaklaşık bir çin lahanası boyunda olacak olan bebeğinizin hâlâ kilo alması gerekiyor. Ancak bu hafta ile beraber bebeğinizin cildindeki yağ miktarı matlık kazanmasına yetecek miktarda. Yani şeffaf ve tüylü cildi yavaşça pembe ve daha az tüylü bir yapıya kavuşuyor. Bebeğinizin cildi bizim cildimiz gibi artık mat ama yumuşacık ve pembemsi. Doğduktan sonra bebeğinizin üzerinde bir miktar bebek tüyleri kalmış olabilir ancak bu da normaldir. Doğumdan sonra kısa süre içerisinde bu tüyler de dökülür.

Bu hafta ile beraber olduğu yer hızla daralacağı için kendi ekseni etrafında çok fazla hareket etmektense olduğu konumda daha fazla kalmayı tercih edebilir. Artık bebeğiniz rahminize doğru başı aşağıda bir şekilde konumlanacaktır. Ancak tam tersi bir duruş da sergileyebilir.

32 Haftalık Hamilelik Sürecinde Annedeki Değişimler

Hamilelikte 32 hafta geride kaldıysa artık doktor ziyaretlerinizi arttırabilirsiniz ki dediğimiz gibi doktorlar da 8. ay ile birlikte 2 haftada 1 kontrolü uygun bulmaktadır. 32 haftalık hamilelik en çok kasılmaların artışı ile anne üzerinde kendini hissettirecektir.

Daha önce de bahsettiğimiz Braxton Hicks kasılmalarında (vücudun doğum kasılmalarını taklit etmesi, yalancı doğum sancıları) artış olacaktır. Bu kasılmaları gerçek doğum sancılarından ayırt etmenizi sağlayacak şey ise, şiddetinin, sıklığının ve zamanlarının düzenli olmasıdır. Doğum sancısı başladığı an ise giderek artan ve durmayan kasılmalar başlar.

hafta-hafta-gebelik-otuz-iki-haftalik-gebelik

32 haftalık hamilelikte annenin rahminin tepe noktası ile pubik simfiz arasında tam 32 cm vardır. Ayrıca rahminizin tepe noktası göbek deliğinizden 12 cm kadar yüksektedir. O küçücük alanın bu kadar büyüyebilmesi inanılmaz değil mi? Üstelik daha doğuma vaktiniz var.

32 haftalık gebelikte neler olur ne gibi değişiklikler yaşayacağım diyorsanız şimdiye kadar yaşadıklarınızdan çok farklı bir hafta geçirmeyeceğinizi söylemeliyiz. Sırt ağrıları, yalancı kasılmalar, bacak krampları, çatlaklar, bacaklarda varis oluşumu, uyumada güçlük en sık görülen durumlardır. Bunun yanısıra göbek deliğinde dışa doğru çıkma bu haftada görülebilir. Çatlak oluşumuna bağlı karın bölgenizde kaşınmalar olabilir. Psikolojik olarak da bebeğe odaklı olduğunuz için zaman zaman doğum heyecanına bağlı korku, dalgınlık ve sabırsızlık yaşayabilirsiniz. Tüm düşüncelerinizi ve duygularınızı doktorunuz ile paylaşmanız, sorularınızı ona sormanız sizin için oldukça rahatlatıcı olacaktır.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!