Gebelik hesaplama sonucunuz 15. Haftaya gösteriyorsa harika bir dönemi girdiğinizi mutluluk ile bildiriyoruz! Çünkü, 15 haftalık gebelik ile beraber sizi zorlayan mide bulantıları, yorgunluk ve uyku haline ara verip canlanıyorsunuz!
Anne karnında 15 haftalık bebek demek, bebeğinizin rahminizde bir portakal boyunda yer kapladığını gösterir. Gebelik takvimi 15. haftayı gösteriyorsa anne adayı için ilk trimesterin zorlu sürecinin yavaşladığını söylemeliyiz. Bunun yanısıra bebek de bir hayli yol kat etmiş durumda olur.
Sizlerle bu yazımızda hafta hafta hamilelik serimizin en önemli noktalarına bakmaya devam ediyoruz. İlk olarak 15 haftalık bebek hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedelim.
15 Haftalık Bebek Ne Gibi Değişimler Yaşar?
9 haftalık hamilelik döneminde sadece bir kiraz kadar olan bebeğiniz artık bir portakal kadar büyük! Uzmanların 15 haftalık bebek gelişiminde belirttiği değerler yaklaşık olarak 11 santimetre boy ve 48-71 gram ağırlıktır. Yani bebeğiniz geçen 6 haftada hem oldukça büyüdü hem de hâlâ küçücük.
20 haftalık gebelik konusunda detaylı bilgilere bakmak, bebek ve anne üzerindeki değişimlere öğrenmek için “Hafta Hafta Gebelik: 20 Haftalık Gebelik“ yazımızı okuyabilirsiniz.
Artık bebeğiniz kuyruk yapısından tamamen kurtulmuştur ve bebeğinizin boyu baş bölgesinden bacaklara kadar 9-11 cm arasında ölçülmektedir.
Bu dönemde bebeğinizin kafa derisi üzerinde bebek tüyü diye tabir edilen Lanugo tüyleri oluşmaya başlar. İlk saçlar diyebileceğimiz bu tüyler tüm vücuda yayılır ve temel amacı bebeğinizi amniyotik sıvıdan korumaktır. Bu tüyler bebeğinizin gür saçlı olacağı anlamına gelmez. Zaman zaman doğumdan sonra yüzde ve kulak üzerinde kalabilen bebek tüyleri kısa bir süre sonra dökülecektir.
Bebeğin iskelet gelişimi, bu hafta da devam eder, kemik ve kemik ilikleri yoğunlaşır. Bu haftada bebeğinizin bacak boyu kollarından uzundur ve artık uzuvlarını kolaylıklar hareket ettirebilir. Ancak hâlâ annenin hareketleri hissedebileceği kadar kuvvetli değildir.
15 haftadan itibaren bebek ışığa karşı tepki de verebilir. Artık ışığı algılayabilmeye başlar.
Son olarak bu hafta her zaman olmasa da bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceğiniz haftadır. Bazı bebekler cinsiyetini saklayabilir ya da ultrasonda çok net çıkmayabilir. 15 haftalık hamilelik döneminde bebek cinsiyeti kesin olmamakla birlikte öğrenilebilmektedir.
Hamilelikte bebeğinizin kalp beyin fornksiyonları ve görme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olan Nature’s Supreme Prenatal DHA ürünü hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
15 Haftalık Gebelik Döneminde Annede Meydana Gelen Değişimler
15 haftalık gebelik gelişimi sırasında annede ne gibi değişimler olduğunu bakalım. Gebelik takvimi 2. trimester döneminin başında olduğunuzu gösterir. Hamilelik denildiğinde akla gelen mide bulantıları, kusma ve yorgunluk halleri artık geride kaldı. Rahat bir nefes alabilirsiniz. (Ancak belirtmeliyiz ki her anne adayı için bu durum geçerli olmayabilir. Bu sebeple gebelik takibi konusunda her detayı doktorunuza sormanız gerekir.)
Bu dönemde anneye dörtlü tarama testi denilen bir gebelik testi yapılır. Bu sayede bebekte herhangi bir kromozom bozukluğu ve gelişimde aksaklık olup olmadığına bakılır. Aynı şekilde anne adayı 35 yaşının üzerinde ise amniyosentez testi ile bebeğin etrafında bulunan amniyon sıvısından örnek alınarak bebeğin sağlığı kontrol edilir.
15. haftadan itibaren yatış pozisyonunuz sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Bu tarihlerden sonra bebek ve plasenta kütlesel olarak kan damarlarınıza baskı yapabilecek kadar büyümüştür. Sırtüstü yattığınız takdirde rahme inen kan damarlarınız üzerinde baskı oluşur ve rahat bir şekilde uyuyamayabilirsiniz. Yüzükoyun yatmak ise bebeği ve rahmi rahatsız edecektir. Uzmanlar genellikle vücudun sol tarafına yatılmasını tavsiye eder. Bu gibi durumlar uyku kalitenizi biraz bozabilir. Ancak genel anlamda yorgun hissetmeyeceğiniz ve çoğu anne adayının enerjik hissettiği bir dönemdesinizdir.
Hamileliğin 15. haftasından itibaren yüzme ve yürüyüş gibi egzersizlere daha çok hayatınızda yer vermeniz önerilir. Hamile pilatesi ve hamile yogası da birçok kadının fayda gördüğü ve rahatladığı egzersiz türleridir.
Hamileliğin bir sonraki dönemi yani 3. trimesterde kendinizi daha ağır ve biraz daha yorgun hissedeceğiniz için bu dönemde dilediğiniz gibi gezmenizi tavsiye ederiz. Son aylara girdikten sonra doğum için hazırlanmanız gerekecektir.