Fit HubBeslenmeForma Girmenin Prensipleri - I

Forma Girmenin Prensipleri – I

Beslenirken kas kaybetmeden yağ yakmak için 20 ipucu…

Amacımız, ister plajda hava atmak ister karşı cinsi etkilemek, isterse de sadece kendimizle gurur duymak olsun… Bir sporcu olarak hepimiz eninde sonunda elde ettiğimiz başarıyı sergilemek isteriz. Ama elbette ki bundan önce, istenen sonuca ulaşmak gerekir. Sonuca giden yolda ise etkili bir diyet planına sıkı bir şekilde sadık kalmak şarttır. Diyet planı hazırlanırken aşağıda belirtilen ipuçlarını göz önünde bulundurarak, kas belirginliğini engelleyen yağ oranında azalma sağlamak mümkündür.

1- KALORİLER

Yağ yakmak için başvurabileceğiniz birçok yöntem vardır. Amaç, vücudun yağ yakmasını sağlayacak bir kalori ya da enerji açığı yaratabilmektir. Bu da gerek besinsel yağlardan, gerek karbonhidratlardan, gerekse her ikisinden birden alınacak kalorileri, az yeme yöntemi ile düşürmektir.

2- KALORİ AÇIĞI – HAFTALIK PLAN

Klasik bir tavsiye olarak, bize yağlardan kurtulabilmek için her gün az kalori almamız söylenir. Bu yanlıştır. Çünkü yağ oranını azaltmak için, genel kalori alımının yedi günlük bir süreye yayılarak azaltılması gerekmektedir. İlk bir-iki günde, daha önce aldığınızdan daha az bir miktar kaloriyi alabilir, sonraki bir-iki günde çok daha sıkı bir kalori rejimi uygulayabilir, geri kalan günlerde ise bu kalori diyetine başlamadan önce ne yiyorsanız onları yiyebilirsiniz.

3- DİYET SIRASINDA PROTEİN İHTİYACI ARTAR

Karbonhidrat ve besinsel yağdan fazla kaloriler, diyetten dolayı tüketilmeye başlandığında, vücut bu kalori eksikliğinden dolayı ya proteinlerden ya da daha kötüsü kas kütlelerinden amino asitleri yakmaya başlar. Bu durumda protein, daha fazla kas dokusu oluşumu yerine yakıt olarak kullanılacağından, ekstra protein alımı kas kaybını engeller.

4- AGRESİF DİYET SONUÇ VERMEZ

Kalori alımının bir anda hızlı şekilde kesilmesi halinde, vücut enerji depolamak amacı ile metabolizmasını, yani kalori yakma sistemini yavaşlatır. Kalori alımını azaltırken, günlük 200-400 kcal veya haftalık toplam. 400-2.800 kcal arasındaki yavaş ve planlı azaltmalar, vücudun, metabolizmasını bozmadan yağ rezervlerini yakmasını sağlayacaktır.

5- TEMPOSU YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELTİLEREK YAPILAN DİYET, KASLARI KORUR VE YAĞ YAKIMINA ETKİ EDER

Karbonhidrat ve besinsel yağ tüketiminin azaltılması, kilo verilmesine sebep olsa da, karbonhidrat azaltılmasının belirli bir süreden (yedi günden çok) fazla olması halinde kaslardaki glikojen (depolanmış karbonhidrat) miktarında düşüş meydana gelir. Az glikojen ise metabolizma bakımından aktif kas dokularının yakılmasını tetikler. Karbonhidrat alımının her hafta 100-200 gr arttırılması, glikojen rezervlerini yeniler; hatta metabolizmanın hızlanmasına bile sebep olabilir.

6- TERMOJENİK MADDELER METABOLİZMAYI TETİKLER

Synephrine, evodiamine ve capsaicin, en bilinen termojenik maddelerdir. Bunlar, yağ hücrelerinin yağ yakmasını tetikleyen norepinephrine üretimi için sinir sistemini uyarırlar. Termojenik maddeler, genelde uzun süren diyetler sonucu oluşan metabolizma yavaşlamasını engeller.

7- DİYET YAPMANIN DA BİR ZAMANI VARDIR

Bazı durumlarda diyete daha fazla odaklanmak gerekebilir. 10 ya da 12 günde bir yapacağınız ve karbonhidrat alımınızı 50-80 gr ile sınırlandıracağınız bir gün, glikojen rezervlerinin azalmasını ve böylece vücudun yağ yakmasını sağlar.

8- DÜZENİ BOZUN

Her diyet eninde sonunda metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Gerçekten artık hiçbir şeyin işe yaramadığını düşünüyorsanız diyeti bırakın. Mantık çerçevesinde olmak üzere bir-iki gün istediğiniz şeyleri yiyin. Diyete dönmeden önce karbonhidrat ve yağ depolayın. Bu sayede uzun süren diyetler sonucu düşüşe geçen tiroit salgılanması artacaktır. Diyete tekrar başladığınızda, vücudunuz yağ yakmaya kaldığı yerden devam edecektir.

Listenin devamı için tıklayın!

fgr

fgr2

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!