Fit HubSağlıkEkran Süresi Beslenmeyi Nasıl Etkiliyor?

Ekran Süresi Beslenmeyi Nasıl Etkiliyor?

E-postalarınızı günde kaç kere kontrol ediyorsunuz? Ya da günde kaç kere sosyal medya hesaplarınızın derinliklerinde kayboluyorsunuz? Aslında şöyle sormamız gerek, gününüzün büyük bir çoğunluğunu telefon ekranına bakarak geçirdiğinizin farkında mısınız? Şu an bu yazıyı okurken bile ekrana bakıyorsunuz. Ancak yazımızın sonunda telefonunuzu bir kenara kaldırmanız gerektiğini düşüneceğinize oldukça eminiz.

Ekran Süresi, Yeme Alışkanlıkları, Stres ve Uyku

Ekran süresi ile kötü beslenme alışkanlıkları arasında bağlantı bulan yeni bir araştırmaya göre, günde ortalama 17,5 saat veya daha fazla süreyle televiyon izleyen veya telefon kullanan kişilerin, günde 11,3 ve 7 saat boyunca ekrana bakan kişilere kıyasla, çok daha az sağlıklı beslenme düzenine sahip oldukları sonucuna varıldı. Ancak bu çalışmaya, insanların iş amacıyla bilgisayarlarına bakarak geçirdikleri zaman dahil edilmedi.

Bu araştırma için, televizyon ve başka herhangi bir elektronik aletle vakit geçiren 900’den fazla yetişkinden, ekrana bakarak geçirdikleri süre ve beslenme düzenlerinin yanı sıra, algılanan stres ve uyku alışkanlıkları hakkında bir anket doldurmaları istendi.

Telefon ve televizyonlarıyla daha fazla vakit harcayan kişilerde, yalnız daha kötü yeme alışkanlıkları değil, aynı zamanda daha zayıf bir uyku düzeni keşfedildi.

Tüm bu etkilerin yanı sıra, sosyal medya bağımlılığının ve sosyal medya mecralarının psikolojik olarak kişilere zarar verdiği de yadsınamaz bir gerçek. Dünya genelinde sosyal medyada geçerilen sürelerin insanları depresyona ittiği ve özgüven sorunlarına yol açtığına dair de birçok araştırma mevcut.

Daha Büyük Problemler

Televizyon ve bilgisayar karşısında tüketilen gıdalar, kişilerde oluşturduğu stres ve fast food gibi sağlıksız beslenme alışkanlıklarının insan hayatında oluşturabileceği riskler; yapılan bazı araştırmalarla ortaya koyulmuştur.

Tüketilen sağlıksız gıdaların ve günde iki saat veya daha fazla zaman ayrılan televizyon alışkanlığının çok sayıda kronik hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Bunun sebebi ise yoğun besleyiciliğe sahip gıdaların yeteri kadar tüketilmemesi ve vücudun kronik hastalıklara karşı kendini savunacak kadar sağlıklı olmamasıdır. Vücutta meydana gelen bu tip zayıflıklar tip 2 diyabet ve kardiyovasküler gibi birçok hastalığa sebep olabilir.

Tüm bunlara rağmen telefonlarla vakit geçirmeyi hepimiz seviyoruz, haberleri takip ediyoruz ve tabii ki biraz eğleniyoruz. Ancak sağlığımız söz konusu olduğunda kendimiz için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri de yatmadan en az iki saat önce telefonlarımızı bir kenara bırakmak ve olabildiğince gün içinde bu tarz şeylere daha az vakit harcamak.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!