Eklem iyileşmesini hızlandırma konusunda sporcular glukozamin ve kondroitin’den zaten haberdar. Ama birçoğu, özellikle de genç sporcular, sadece eklem sağlığını destekleyen takviyelere para harcamaktan hoşlanmıyor…
Kas gelişimi ve yağ yakımı, aynı ürün içinde olsun istiyorlar. Neyse ki bazı besin takviyeleri birçok işi aynı anda yapabiliyor.
Burada listelenen üç tane takviye, hem yağ yakma, iyileşme ve sağlığı destekleme gibi faydalara; hem de ağır antrenmanlar sonrasında eklemlerin iyileşmesine yardım etme özelliğine sahip.
Ama bu takviyelerin görevleri, dizinizin, omuzlarınızın ve diğer kolay incinebilen eklemlerinizin iyileşmesini desteklemekle de bitmiyor, bunlar aynı zamanda gelecekte oluşabilecek sorunlara karşı korunmanızı da sağlıyorlar.
Balık Yağı
Bilinen faydalarından dolayı zaten hali hazırda balık yağı alıyor olmalısınız: Yağ yakımı, kas iyileşmesi, zihinsel performans artışı sağladığı gibi, balık yağının kalp hastalıklarının, bazı kanserlerin ve diyabetin önlenmesinde de faydaları var. Balık yağının yararları, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) gibi omega-3 yağ asitlerinin yüksek konsantrasyonuna sahip olmasından kaynaklanıyor. Çalışmalar, balık yağı takviyesi sayesinde artrit ile ilgili iltihaplanmaların ve acının azaldığını gösteriyor.
Ağırlık kaldırmadan kaynaklanan iltihap ve acı da buna benzediğinden, balık yağı, eklemlerin hafif ve acısız çalışmasına yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitlerinin işlevlerinden biri de, iltihap önleyici prostaglandinlere (vücutta doğal olarak üretilen bir grup yağ asitleri) dönüşmek. Balık yağı, bu sayede kıkırdak zedelenmeleri, düşük eklem fonksiyonu ve acıya karşı koruma sağlıyor.
Öneri: Günde 1000 mg EPA ve DHA. 1000 mg’lık balık yağı kapsülü 300 mg omega-3 içerir. Kahvaltı ve akşam yemeğinde balık yağı almakta fayda var.
Yeşil Çay Ekstresi
Balık yağında olduğu gibi yeşil çay özünde de çok sayıda fayda mevcut, bu sayfa onları saymaya yetmez. Yeşil çay ekstresinin en önemli faydaları, yağ kaybını arttırması, kas iyileşmesine yardım etmesi ve bazı kanserleri önlemesi… Şimdi buna bir de eklem tedavisini ilave edelim. Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (Cleveland) araştırmacıların bulgusu şu: Yeşil çaydaki temel aktif madde, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), doğal olarak üretilen ve eklem dokusunu bozan ateşlendirici kimyasalları durduruyor.
Son zamanlarda yapılan bir diğer araştırmada, Güney Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (Columbia) bilim insanları da EGCG’nin kıkırdak zedelenmesini engellediği tespitini destekliyor. Bu ateşlendirici kimyasalların durdurulmasıyla daha az eklem dokusu hasar görüyor.
Öneri: Sabah ve öğleden sonra yemek aralarında, % 50 oranında standardize edilmiş EGCG ihtiva eden 500 mg’lık yeşil çay ekstresi alabilirsiniz.
Curcumin
Zerdeçal ya da diğer adıyla Hint safranı, özellikle Asya’da yüzyıllardır kullanılan bir baharat. Aktif maddesi olan curcumin, bazı kanserlerden ve kalp hastalıklarından koruma gibi tıbbi faydalara sahip. Araştırmalar, romatoid artrit hastası olan ve ameliyat sonrası iltihap kapan kişilerde curcuminin, acı ve iltihaplanmayı azalttığını gösteriyor. Arizona Üniversitesi’nden (Tucson) bilim insanları, yarasalara artiriti tetikleyen bir sıvı enjekte ediyor. Sonuç; Hint safranı özütü verilen kemirgenlerde kıkırdak zedelenmesi, plasebo (etkisiz madde) alanlara nazaran % 70 daha az. Tıpkı yeşil çayın yaptığı gibi, curcumin molekülleri de iltihaba yol açan kimyasalları durduruyor.
Öneri: % 95 oranında curcumin içeren 200-500 mg’lık Hint safranı özünü günde 2-3 kez alınır.