Çin’in Wuhan kendinde ortaya çıkan ve küresel bir pandemik olarak tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü son derece bulaşıcı olması nedeniyle hepimiz için oldukça korkutucu. Bu virüse karşı daha bilinçli bir mücadele verebilmemiz adına ise her gün yeni araştırmalar yapılmakta.
İnsanların bu tehlikeli solunum yolu hastalığına yakalanmasının önüne geçebilmek adına yapılan yeni bir araştırma, COVID adı verilen bu belalı hastalığın hangi yüzeyde ne kadar yaşayabildiğini ve ne kadar süre bulaşıcılığını koruduğunu gözler önüne seriyor.
U.S. National Institutes of Health’in (ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri) bir parçası olan NIAID, (Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü) çalışanı bilim insanları, enfekte olmuş bir kişiden aldıkları virüsü, öksürme veya dokunma yoluyla temas ettiğimiz günlük yüzeyler üzerinde taklit etmeye çalıştılar. Bilim insanları bunun için, öksürük veya hapşırma ile oluşturulan mikroskobik damlacıkları dağıtmak ve çoğaltmak için aerosol bir cihaz kullandılar. Ardından SARS-CoV-2’nin belirli yüzeylerde ne kadar süre kalıp, bulaşıcılığını ne kadar süre boyunca koruduğunu ters ettiler. Araştırma sonuçları 16 Mart’ta New England Tıp Dergisi’nde çevrimiçi olarak yayınlandığında corona virüs vaka sayısı 5.200’ü geçmişti bile…
ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından Şubat 2020’de kullanıma sunulan yukarıda gördüğünüz bu tarihsiz elektron mikroskobu görüntüsü, laboratuvarda kültürlenmiş pembe hücrelerin yüzeyinden çıkan Sarı Coronavirus SARS-CoV-2’yi göstermektedir. 2019-nCoV olarak da bilinen virüs COVID-19’a neden olmaktadır. Örnek ABD’deki bir hastadan izole edildi (1).
Coronavirus Havada Kaç Saat Asılı Kalır?
Virüsün biri öksürdüğünde veya hapşırdığında serbest bırakılan damlacıklar tarafından taşındığını zaten biliyorduk. Ancak testler bu şekilde havaya saçılan virüsün en az üç saat boyunca havada canlı halde kalarak enfekte etme gücünü koruduğunu gösterdi. Bir başka deyişle, direk olarak biri yüzünüze öksürmese bile, 3 saat önce öksüren birinin havada bıraktığı virüsü kapmanız teorik olarak mümkün.
Plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde corona virüsü üç gün sonra hala tespit edilebilir haldeydi. Karton yüzeyde ise virüs sadece 24 saat yaşayabiliyordu. Bakır üzerinde ise virüsün etkisiz hale gelmesi 4 saat sürdü. Corona virüsün çelik ve metal üzerinde bu denli uzun süre canlı kalabiliyor olması, bu maddelerle çevrildiğimiz spor salonlarının kapanmasının ne denli doğru bir karar olduğunu da kanıtlamış oluyor.
Araştırma ekibi yarılanma ömrü bakımından da corona virüsü teste tabii tuttular. Aerosol damlacıkları halindeki virüs parçacıklarının yarısının işlevini kaybetmesinin yaklaşık 66 dakika sürdüğü bulundu. Bu, bir saat altı dakika sonra virüs parçacıklarının dörtte üçünün esasen etkisiz hale geleceği, ancak % 25’inin hala etkili olacağı anlamına geliyor. NIAID’in Montana’daki Rocky Mountain Laboratories tesisinde, Neeltje van Doremalen tarafından yürütülen araştırmaya göre, üçüncü saatin sonunda yaşayabilir virüs miktarı % 12.5’e düşüyor. Paslanmaz çelikte, virüs parçacıklarının yarısının inaktif hale gelmesi 5 saat 38 dakika sürmekte. Araştırmacılar, plastikte yarılanma ömrünün ise 6 saat 49 dakika olduğunu buldular.
Peki, corona virüsü ile spor salonunda karşılaşma ihtimaliniz nedir?
Yüzeylere göre Corona Virüsü Yaşam Süreleri:
- Hava: 3 saat
- Bakır: 4 saat
- Karton: 24 saat
- Paslanmaz çelik: 5 saat 30 dakika
- Plastik: 6 saat 49 dakika
Virüsün tam hali kartonda 24 saat kalırken yarılanma ömür yaklaşık üç buçuk saatti, ancak araştırmacılar bu sonuçlardaki sayıları yorumlarken verilerde çok fazla değişkenlik olduğunu belirtiyor ve ekliyorlar “bu yüzden çok dikkatli olmanızı öneriyoruz”. Corona virüsünün en kısa hayatta kalma süresi ise, virüsün yarısının 46 dakika içinde etkisiz hale geldiği bakır.
Deneylerinin bir parçası olarak, araştırmacılar aynı deney koşulları altında SARS-CoV-2’nin (COVID-19) stabilitesini SARS-CoV-1 ile de karşılaştırmışlar ve benzer sonuçlar bulmuşlar. Bu da demek oluyor ki, bu virüslerin epidemiyolojik özelliklerindeki farklılıklar muhtemelen diğer faktörlerden kaynaklanmakta.
Evde El Dezenfektanı Nasıl Yapılır? öğrenmek için tıklayın!
Corona virüs ile ilgili araştırmalar her gün devam ediyor ve biz her geçen gün bu virüsü daha yakından tanıyoruz. Yine de hakkında bildiklerimiz çok kısıtlı ve onu tam anlamı ile tanıyıp yenene kadar çok dikkatli olmalı, kişisel temizliğimize özen göstererek yapılan uyarıları yerine getirmeye devam etmeliyiz. Ve yeni bilgiler ışığında öğrendiğimiz üzere sadece kendimizi değil, temas ettiğimiz yüzeyleri de temizlememizde fayda var gibi gözüküyor.