Tıpkı kaslarınızı beslediğiniz gibi beyninizi de beslemelisiniz. Her şey beyinde başlar.
Yazan: Lorne Opler
Yakıt Depolarınızı Doldurun
Araştırmalar bunu doğrulamadan çok yıllar önce bile, ağırlık antrenmanları yapanlar olarak bunun farkındaydık; egzersiz beyin için de faydalıdır. Bazılarımızın farkında olmadığı şey ise, doğru beslenmenin de beyin üzerinde olumlu gelişmeler yapabileceği gerçeğiydi. Tıpkı sıkı bir antrenmanın yaptığı gibi iyi bir beslenme düzeni de sizi iyi hissettirecek nörokimyasal aktivitelerde bir artışa neden olabilir.
Endorfini daha önce duymuşsunuzdur (antrenman sonrası salgılanan ve bizi mutlu hissettiren bir hormon). Yiyeceklerin de endorfin üzerinde etkileri vardır. Serotonin (mutluluktan sorumlu hormon) öğrenme ve hafıza üzerinde olumlu etkiler gösterir ve bu hormonunu
Anti-depresan etkisinden, akıllıca beslendiğimiz takdirde yararlanabiliriz. Peki, tüm bunlar daha iyi bir antrenman konusunda nasıl faydalı olabilir? Cevap basit. Doğru beslenirsek kendimizi mutlu hissederiz. Kendimizi mutlu hissedersek spor salonunun yolunu tutmak konusunda kendimizi daha motive hissederiz. Öğrenmemiz gelişirse yeni bir rutine daha kolay uyum sağlarız ve bilişsel becerilerimiz gelişmiş ise eğer, beynimiz bilgileri daha iyi depolayabilir ve bu yeni rutinin detaylarını daha iyi bir şekilde düzenleyebilir.
Peki, beynimizi desteklemek için nasıl beslenmeliyiz? Cevabı yazımızda gizli:
Ispanak
Temel Reis gibi kaslara sahip olmanızın yanı sıra beyninizi de geliştirir. Ispanak, serotonin hormonunun temel yapı taşı olan triptofan amino asidini içermektedir. Triptofan içeren diğer besinlere pisi balığı, hindi, ay çekirdeği ve yumurta akı örnek verilebilir.
Yaban Mersini
Yaban mersininin içinde, beyin hücreleriyle iletişimi kuran flavanoid isimli bitki temelli bir kimyasal bulunur. Bu kimyasal, hücreler arası iletişimin iyileştirilmesinden ve nöronların yenilenmesinden sorumludur.
Somon
Besleyici, derin sularda yaşayan yağlı balıklar, özellikle DHA olarak bilinen yüksek oranda çoklu doymamış Omega-3 yağlar içermektedirler. DHA’nın hafızayı %15 üzerinde arttırdığı ve depresyonun etkilerini azalttığı gösterilmiştir.
Ceviz
Beyin şeklindeki cevizler, DHA ve beyni serbest radikallerden temizleyen antioksidan E vitamini yönünden zengindir. Ceviz aynı zamanda aralarında hafıza, karar verme ve duygular olmak üzere birçok farklı işlemden sorumlu olan beyindeki boz maddeyi de destekler.
Brokoli
Brokoli sebzesi düşünme, akıl yürütme, hatırlama ve öğrenme becerilerini geliştirdiği düşünülen lignan (bitkilere bulunan bir kimyasal) isimli bir bileşik içermektedir. Potasyum açısından da zengindir. Potasyum beyninize daha fazla oksijen gitmesini sağlamaktadır ki bu da iyi bir bilişsel işleyiş için elzemdir.
Avokado
Avokadolar kan akımını artıran ve beyne daha çok oksijen gitmesini sağlayan tekli doymuş yağlar içermektedir ki bu da besin maddelerinin beyin dokularına hızlı ulaşması ve daha iyi bir beyin işlevi anlamına gelmektedir. Avokado aynı zamanda hem beyin hücre zarlarını hem de nöron hücrelerine ‘’destek’’ olan astrosit isimli özel sinir hücrelerini beslemektedir.
Yumurta
Kolin yönünden zengin bir besindir. Kolin, hafıza ve hücre iletişiminde önemli bir yer tutan bir sinir taşıyıcı olan asetilkolin üretimi için elzemdir.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Kıvırcık lahana, karalahana ve pazı gibi koyu, yeşil yapraklı sebzeler bilişsel düşüşü yavaşlatma da yardımcı olduğu bilinen K vitamini içermektedir.
Çay
Yeşil, siyah ya da beyaz olması fark etmez, çay yatıştırıcı etki gösteren L-teanin ve sizi uyanık tutan kafein içermektedir.
Bitter Çikolata
En iyisini sona sakladık. Neredeyse beyin işlevlerine faydalı tüm diğer besinlerin özelliklerine sahiptir. Triptofan ve antioksidan kaynağıdır. Beyne giden kan akışını geliştirir. Düşünme, dikkat ve hafızayı geliştiren kakao flavanolleri içermektedir.