Fit HubBeslenmeBeyin Gücünüzü En Üst Seviyeye Taşıyacak Mucizevi 9 Yiyecek

Beyin Gücünüzü En Üst Seviyeye Taşıyacak Mucizevi 9 Yiyecek

Bu yiyecekler beyninizde doping etkisi yaratacak!

Kilomuzu korumaya yönelik sağlıklı yiyeceklerle beslenmeye çabalarken, beynimizi gerçekten canlandırabilecek birçok gıda olduğunu aklımıza pek getirmeyiz, ama böyle gıdalar da var! Beyin gücünü en üst seviyeye taşımak üzere ne yememiz gerektiğini öğrenmek için birkaç uzmana danıştık.

Beyniniz İçin Uzmanların Önerdiği 9 Yiyecek

Kahve

beyin-sagligi-icin-ne-yemeli

Kahve bunların içinde en bilinenlerden biri olabilir, ama insanlar yine de kahvenin sizin için kötü olduğunu düşünmeye meyillidirler. Diyetisyen ve beslenme uzmanı olan Alix Turoff, “Kafein mental uyanıklığı artırabilir ve olaylara karşı net bakış açısı sağlayabilir.” Ek olarak sağladığı enerji artışı sadece gününüzü sürdürmek için ihtiyacınız olan şey olabilir.

Avokado

Avokado, “içeriğinde bolca K vitamini ve folat barındırır, beyindeki kan pıhtılarını önlediği; bilişsel işlevi ve hem hafıza hem de konsantrasyonu geliştirdiği bilinen bir gerçektir” diyor Vanessa Rissetto MS, RD, CDN. Bu da guakamole (avokado sos) veya sabah yapacağınız avokado tostunun sadece trend değil, aynı zamanda sağlıklı bir öğün olduğu anlamına gelir.

Yaban mersini

beyin-sagligi-icin-ne-yemeli

“Bunlar antioksidan bakımından en zengin gıdalardır ve C vitamini, K vitamini ve lif açısından da oldukça zengindir. Bunun dışında, beyni dejenerasyon ve strese karşı koruyan yüksek seviyeli gallik asit bulundururlar. Vahşi yaban mersini sadece dondurulmuş olarak kullanılabilir, ancak bunları en fazla süpermarketlerde bulabileceğinizi unutmayın. “Vahşi olanlardan günlük sadece 1- 1/2 bardak yemeyi hedefleyin. Diğerlerini haftalık olarak tüketin diyor” Rissetto.

Koyu yapraklı yeşillikler

Ispanak gibi koyu yapraklı yeşillikler yüksek düzeyde K vitamini, E vitamini, kolin ve folat içerir.  Folatın beyni nasıl koruduğu belli olmasa da kanda bulunan ve beyinde sinir hücrelerinin ölümünü tetiklediği bilinen homosistein seviyesini düşürdüğü savunuluyor. “Folik asit homosistein seviyelerini böler, bu yüzden aralarında bağlantı olabilir” diyor Rissetto.

Bitter çikolata

beyin-sagligi-icin-ne-yemeli

Favori tatlımız bitter çikolatanın içeriğinde antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri bulunan flavonoller vardır. Rissetto, “Bitter çikolata, tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda beyne ve kalbe kan akışını artırır.” diyor.

Brüksel lahanası ve bifteği

Brüksel lahanası ve bifteğinin her ikisi de vücutta asetilkoline dönüşen kolin içerir. “Asetilkolin oldukça önemli bir nörotransmitterdir; beyinden kaslara sinyaller gönderir ve vücuda hareket etmesini söyler ” diyor Frances Largeman-Roth, RDN, beslenme uzmanı ve Yemeğini Renklerdir (Eating in Color) yazarı. “Erkekler her gün 550mg, kadınların ise  425mg koline ihtiyacı vardır. Bir fincan brüksel lahanası 63mg ve bifteklerin sadece 85gr’ı içinde 86mg kolin içerir” diyor Largeman-Roth

Ceviz

beyin-sagligi-icin-ne-yemeli

Largeman-Roth, “Cevizlerde bulunan antioksidanlar, yaşla birlikte gerçekleşmesi muhtemel bilişsel gerilemeye karşı savaşmaya ve Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir” diyor. Bu faydalarını görebilmek için ceviz ve diğer kabuklu yemişler haftada en az beş defa yenilmelidir. Largeman-Roth bir servisin 28gr olduğunu da belirtiyor.

Yumurta

Yumurtalar, vücudunuzun asetilkolin yapması gereken bir haberci, besin ve ruh halini içeren bir nörotransmitterdir! “Diyor Turoff.” En sevdiğim sebzeler, biraz beyaz peynir ve yüksek lifli bir omlet kraker, “Turoff diyor.

Yumurtalar vücudunuza asetilkolin sağlamak için gerekli duyulan bir öncü olan kolin içerir. Kolin hafıza ve ruh halini etkileyen önemli bir nörotransmitterdir.Turoff favori yemeğinin çeşitli sebzeler, biraz beyaz peynir ve yüksek lifli krakerllerle hazırladığı omlet olduğunu söylüyor.

Somon

beyin-sagligi-icin-ne-yemeli

Yağlı balıklar, bilişsel işlevleri olumlu yönde etkilediği söylenen omega-3 yağ asitlerine sahiptir. “Omega-3 yağ asitlerine yiyeceklerle daha kolay erişilebilir oldukları aşikâr, bu da somon yemek için mükemmel bir sebep! ”diyor Turoff. Sardalya, uskumru ve ringa balığı gibi diğer yağlı balıkların yanı sıra keten tohumu, chia tohumu ve ceviz de diğer Omega-3 yağ asitlerinin büyük kaynakları olarak bilinmekte.

Hamilelikte Omega 3 (Prenatal DHA) Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

3 YORUMLAR

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!