Hamilelikte Beslenme Folik Asit Bakımından Zengin Bir Diyeti İçermeli!
Her gün 8-10 bardak su içmenin yanı sıra, hamilelikte beslenme listesi zenginleştirilmiş tahıllar, kuşkonmaz, mercimek, buğday tohumu, portakal ve portakal suyu gibi folat oranı yüksek beş veya altı gıda mutlaka içermelidir. Folik asit bebeğin beyin gelişiminin düzgün ilerlemesi için çok önemlidir ve yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati öneme sahiptir. Gebelik hesaplama yaptığınız günleri unutmayın ve bebeğinize kendi vücudunuz yoluyla verdiğiniz her bir besine özen gösterin.
Gebelikte Beslenme Sağlıklı Ve Kontrollü Olmalıdır, Kilonuzu Takip Edin!
Biliyoruz, iki kişilik yiyorsunuz! Ama çok fazla kilo almak, bu fazlalıkları daha sonra vermeyi zorlaştırabilir. Aynı zamanda, yeterli kilo almamak, bebeği, düşük doğum riski altında bırakabilir, bu da gelişimsel sorunların ana nedenidir. Son dönemde The Institute of Medicine’da (IOM) yapılan çalışmalar hafta hafta hamilelik boyunca kilo alımı konusunda yeni kılavuzlar yayınladı. İşte bir kadının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine dayanarak IOM’un önerdiği kilo şu şekildedir, anne karnında bebek gelişimi fazla ya da az kilo almakla negatif yönde etkilenir:
– Yetersiz:12-18 kilo almalısınız
– Normal ağırlık: 11-15 kilo almalısınız
– Aşırı kilo: 6-11 kilo almalısınız
– Obez: 4-9 kilo almalısınız
Sağlıklı bir oranda kilo aldığınızdan emin olmak için doktorunuza sık sık başvurun. Hafta hafta hamilelik kontrolüne gitmek mantıklı olmasa da yine de değişikliklerden doktorunuzun haberinin olmasını sağlayın. Ay ay bebek gelişimi zaten doktor kontrolün takip edilecektir fakat siz huzursuz olduğunuz ya da bilgi almak istediğiniz konularda doktorunuza istediğiniz kadar başvurabilirsiniz.
Hamilelik Belirtileri İlk Çıktığı Anda Prenatal (Doğum Öncesi) Vitamin Almaya Başlayın!
Hamilelik süresince hatta hamile kalma kararı aldığınız, hamilelik hesaplama yaptığınız andan itibaren prenatal vitaminler almaya başlamak akıllıca bir davranıştır. Bebeğinizin beyni ve omuriliği olan nöral kord, gebeliğin ilk ayında gelişir, bu yüzden hamileliğin ilk aylarında beslenme programında folik asit, kalsiyum ve demir gibi gerekli besinlerin bulunması büyük önem taşır. Bebek beslenmesi hamilelik süresince annenin beslenmesi ile sınırlıdır. Bunu hiçbir zaman unutmamak önemlidir!
Prenatal vitaminler reçetesiz olarak satın alınabilir veya doktorunuzdan reçete ile bebek gelişimi hakkında bilgi de alarak bu ilaçları temin edebilirsiniz. Bu vitaminleri aldığınızda bulantı hissederseniz, geceleri hafif bir atıştırmalıkla uyumadan önce almayı deneyin. Sakızı çiğnemek veya az miktarda bir tatlı tüketmek de bulantı hissetmemek adına yardımcı olabilir.