Fit HubSağlıkArjinin (Arginine) Zararlı mı?

Arjinin (Arginine) Zararlı mı?

Neden Arjinin’e İhtiyacımız Var?

Arjinin nedir?” sorusunun cevabı kısaca; vücudumuzda hayati fonksiyonlarda yer alan bir bileşiktir. L-arjinin olarak da bilinen arjinin, vücutta bir dizi birbirinden ayrı fonksiyonda yer alır. Bu fonksiyonların arasında;

  • Yaraların iyileşmesi
  • Vücuttan atık ürünleri atmak için böbreklere yardımcı olması
  • Bağışıklık sistemi ve hormonal reaksiyonları sürdürmesi
  • Damarları genişletip ve rahatlatması
  • Doğal bir besin takviyesi olan arjininin kalp üstünde yarattığı olası olumlu faydaları ortaya çıkartması

Arjinin’in Kalbe Faydaları Nelerdir?

arjinin-kalp

Vücuttaki amino asit arjinin, nitrik okside (NO) dönüşür. Nitrik oksit, kan damarlarının gevşemesine ve dolaşımını artırmasına yardımcı olan güçlü bir nörotransmiterdir.

Bazı kanıtlar arjininin, kalbin arterlerindeki kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu tıkanmış arterler, göğüs ağrısı veya angina ve koroner arter hastalığının semptomlarını artırabilir. Ancak, günümüzde arjininin uzun süreli kullanımının kolesterol veya kalp sağlığını nasıl etkilediği konusunda bir veri bulunmamaktadır.

Arjinin, arterlerin gevşemesine ve kan akışını iyileştirmesine yardımcı olabileceğinden, erektil disfonksiyonda da yardımcı olabilir.

Arjininin bazı kişilerde kan basıncında muhtemel azalma, aralıklı bacak krampı ve aralıklı topallama olarak bilinen rahatsızlığı olan hastalarda yürüme mesafesinin artması gibi başka potansiyel sağlık faydaları da vardır. Bununla birlikte, bilimsel çalışmalar uzmanların herhangi bir kesin tavsiyede bulunmasına yetecek kadar çok kişide sürdürülmemiştir.

Arjinin Zararlı mı?

arjinin-ne

Arjinin zararları tartışılan bir konu olmakla beraber bilimsel araştırmalar bu soruyu yanıtlamak için birçok kontrollü deneysel çalışmalar yapmıştır. L arginine zararları çoğu kişi tarafından araştırılan ve ilgi gören bir konudur. Yapılan araştırmalar zararından çok yararının olduğunu göstermiştir. Klinik çalışmalarda arjinin üç aya kadar küçük yan etkilerle güvenli bir şekilde kullanılmıştır. Olası yan etkiler karın ağrısı, şişkinlik, ishal ve guttur. Astım hastalarında da solunumun kötüleşmesine neden olabilir.

Arjinin, tansiyonu düşüren bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir.

Emziren hamile kadınlar önce doktorlarıyla konuşmadan takviye almamalıdırlar.

Günlük Ne Kadar Arjinin Gereklidir?

arjinin-doz

Arginine kullanımı kişiden kişiye ve amaca göre farklılık gösterebilmektedir. Arjinin için önerilen günlük miktar yoktur, çünkü insan vücudu yeterli miktarda yapabilmektedir.

Takviye olarak alınırsa, daha yüksek dozda arjinine ihtiyaç vardır ve günde 1200 mg’a kadar alınması yardımcı olabilmektedir. Almadan önce, riskleri ve faydaları doktorunuza danışmanız önerilir.

Kaynak: webmd

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!