Arjinin, vücutta önemli rolleri olan yarı veya koşullu esansiyel amino asitlerden biridir. Protein sentezi sürecinde yer alan arjinin, insan vücudunda çeşitli biyokimyasal reaksiyonlara katılmaktadır. Arjinin genel olarak kan akışını iyileştirmeye, kas dokusunu onarmaya, bağışıklığı güçlendirmeye, büyüme hormonunun salgılanmasına ve vücudun detoksifikasyonuna katkıda bulunur.
Arjinin, kırmızı et ürünleri, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal protein kaynaklarından ayrıca tohumlar ve baklagillerden elde edilir. Kas üzerindeki olumlu etkileri sayesinde sporcular tarafından sıkça kullanılan bir takviye olarak karşımıza çıkar.
Bu yazımızda arjininin ne işe yaradığını, faydalarını, zararlarını, hangi besinlerde bulunduğunu ve nasıl kullanıldığını inceliyoruz.
Arjinin Nedir?
Arjinin, yarı esansiyel veya koşullu esansiyel bir amino asittir. Bu, vücudun normal şartlar altında arjinin üretebildiği anlamına gelir. Vücut, L-sitrulin adlı farklı bir amino asidi böbreklerde L-arjinine dönüştürerek doğal olarak üretir. Aynı zamanda çeşitli hayvansal besinlerden, tohumlar ve baklagillerden diyet yolu ile arjiinin takviyesi alınabilir.
Arjinin ayrıca kalp ve damar sağlığı, kan akışının düzenlenmesi, enerji metabolizması ve kas yenilenmesi gibi vücudun farklı sistemlerinin işleyişinde önemli görevleri olan nitrik oksit üretimi için de gereklidir.
Arjinin Ne İşe Yarar?
Arjinin, kardiyovasküler sağlık, kas gelişimi, bağışıklık sistemi, erektil fonksiyon gibi vücudun pek çok farklı alanında görev alır. Arjininin bazı temel işlevlerine değinecek olursak; vücutta azot oksit üretimini artırarak kan damarlarının genişlemesini teşvik eder ve kan akışını iyileştirir. Bu, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
Hipertansiyon, ateroskleroz ve koroner arter hastalığı gibi çeşitli kalp ve damar hastalıklarını azaltır. Büyüme hormonunun salgılanmasına ve katkıda bulunur. Bu sayede kas büyümesi, yoğun egzersiz sonrası yorgunluk veya yaraların iyileşmesine ve hasarlı cilt onarımına destek sağlar. Aynı zamanda kaslara taşınan oksijen miktarını iyileştirerek atletik performansı ve dayanıklılığı artırır. Bunlara ek olarak, nitrik oksit üretimini artırarak kan damarlarını genişletir ve penise kan akışını artırır. Böylece erektil disfonksiyonun (sertleşme bozukluğu) tedavisine yardımcı olur.
Arjinin Nasıl Kullanılır?
Tablet veya kapsül formundaki arjinin, etiketi üzerinde yazan doz miktarına veya sağlık uzmanlarının önerileri doğrultusunda kullanılabilir. Toz halinde bulunan arjinin takviyeleri tercih edilen bir sıvı ile tamamen çözülene dek karıştırıldıktan sonra alınabilir. Kullanım zamanı olarak egzersizden 30 ila 60 dakika önce alınması kan akışını artırarak performansı iyileştirebilir. Daha iyi bir emilim elde etmek amacıyla aç karna ya da öğün aralarında da tercih edilebilir.
Arjinin takviyelerinde doz, amaca bağlı olarak günde 2 ila 6 gram arasında değişebilir. Ancak daha yüksek dozlar için bir uzmana danışmak gerekir..
Toz Arjinin Nasıl İçilir?
Toz arjininin genellikle günde 2-6 gram arasında kullanılması tavsiye edilir. Arjinin tozu, meyve suyuna veya istenilen herhangi bir sıvıya eklenir. Ardından toz tamamen eriyene kadar karıştırıldıktan sonra tüketilir. Daha iyi emilim sağlamak için aç karna alınması önerilir. Diğer tüm takviyelerde olduğu gibi arjinin kullanırken de ürün etiketinde yer alan talimatlara uymak ve gerektiğinde bir doktora danışmak önemlidir.
Arjinin Faydaları Nelerdir?
Arjinin, vücutta yüksek tansiyonu düşürme, egzersiz verimini artırma, bağışıklığı güçlendirme, yaraların iyileşmesini hızlandırma gibi birçok önemli faydaya sahiptir.
Bu faydalara daha yakından bakacak olursak:
- Kan Dolaşımını İyileştirir: Arjinin, kan akışını iyileştirir ve kan basıncını düşürebilir, bu sayede kalp sağlığını destekler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
- Spor Performansını Artırır: Kaslara daha fazla oksijen ve besin ulaşmasında rol oynar; bu da sporcunun dayanıklılığını artırır ayrıca egzersiz sonrası ortaya çıkan kas ağrısını ve yorgunluğunu hafifletir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarına etki ederek vücudun direncini ve hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçledirir.
- Yara İyileşmesini Destekler: Kolajen üretimini ve kan akışını artırarak yaraların iyileşmesini hızlandırabilir. Zarar görmüş cilt yapısını onarmaya yardımcı olur.
- Erektil Fonksiyonu İyileştirir: Azot oksit üretimini artırarak penise kan akışını iyileştirir bu sayede erkeklerde ereksiyon problemlerinin tedavisinde kullanılabilir.
- Detoksifikasyonu Destekler: Amonyağın üreye dönüştürülerek vücuttan atılmasına yardımcı olan üre döngüsünde kritik bir rol oynar. Böylece toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Büyüme Hormonu Salgısını Artırır: Büyüme hormonu salgılanmasında aktif rol oynayarak kas büyümesine destek olur. Aynı zamanda büyüme çağındaki çocuklar için önemli bir amino asittir.
Arjinin Zararları Nelerdir?
Bazı durumlarda, diğer pek çok takviyede olduğu gibi aşırı ve yanlış arjinin kullanımı sonucunda yan etkiler görülebilir. Böbrek veya karaciğer rahatsızlığı yaşayan ve düzenli ilaç kullanan bireyler arjinin kullanırken dikkatli olmalıdır. Aşırı miktarda arjininin tüketimi, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, düşük tansiyon, kanda anormallikler ve alerjiler gibi reaksiyonlara neden olabilir.
Arjinin Ne Zaman İçilir?
Arjinin egzersiz öncesi veya sonrasında kullanılabilir. Ancak emilimini artırmak için sabah kahvaltısından önce veya öğün aralarında alınabilir. Bununla birlikte arjininin ne zaman içileceği kişinin amacına ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir.
Arjinin Hangi Besinlerde Bulunur?
Arjinin genellikle et, balık ve süt ürünlerinin yanında baklagil ve tohumlarda bulunur. İşte arjinin açısından zengin bazı besinler:
- Et ürünleri: Hindi, arjinin bakımından en zengin besin kaynağıdır. Bir porsiyon hindi göğsünde 16 gram arjinin bulunur. Bununla beraber sığır eti, tavuk eti ve balık da yüksek miktarda arjinin içerir.
- Tohumlar: Yağlı tohumlar arjinin bakımından önemli kaynaklardır. Kabak çekirdeği, ortalama 7 gram arjinin içermesi ile öne çıkan bir tohumdur. İkinci sırada ise yaklaşık 4,6 gram arjinin içermesi ile fıstık yer alır. Bununla birlikte badem, fındık gibi birçok tohum da içeriğinde arjinin barındırır.
- Baklagiller: Soya fasulyesi, 4,6 gram arjinin içermesi ile baklagiller arasında öne çıkar. Aynı zamanda nohut, mercimek ve diğer baklagiller de arjinin bakımından oldukça zengindir.
- Süt ürünleri: Süt, peynir ve yoğurt gibi tüm süt ürünlerinde yüksek oranda arjinin bulunur.
- Spirulina: Denizde yetişen mavi ve yeşil alglerden biri olan spirulina, bir diğer arjinin içeren besindir. Genellikle toz formu ile özellikle sıvı ürünlerde besin değerini artırmak için kullanılabilir. Bir fincan spirulina ortalama 4,6 gram arjinin içermektedir.
Arjinin Boy Uzatır mı?
Arjininin boy uzamasına doğrudan bir etkisi olduğunu kanıtlayan kesin bir araştırma yoktur. Ancak arjinin dolaylı olarak birçok açıdan büyümeyi destekleyebilir. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde, büyüme hormonu salgılanmasına destek olarak boy uzatmada etkin rol oynar. Ayrıca vücudun büyüme ve onarımı için gerekli olan proteinlerin sentezlenmesine destek olarak kemik ve kas gelişimine katkı sağlayabilir.
En İyi Arjinin Markaları Hangileridir?
En iyi arjinin markaları içerik ve kaliteye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Piyasada çok fazla arjinin markası bulunur. Bu markalar arasında her birinin farklılaşan içerik tablosuna göz atmak ve en iyi arjinin markasının hangisi olduğuna karar vermek için buradan onlarca markanın arjinin ürünlerine göz atabilir, yorumları okuyabilir ve satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kreatin mi Arjinin mi?
Kreatin ve arjinin, her ikiside sporcular tarafından sıklıkla tercih edilen amino asitlerdir. İkisinin de farklı işlevleri ve faydaları bulunmaktadır. Bu nedenle arjinin veya kreatin amaca yönelik olarak tüketilmelidir. Her iki amino asit de enerjiyi artırma, hızlı iyileşme ve dayanıklılık özelinde önemli faydalara sahiptir.
Eğer amacınız enerjinizi yükseltip performansınızı artırmak ve kas gücünüz ile dayanıklılığınızı yükseltmekse kreatin doğru tercih olabilir. Ancak büyüme hormonunu destekleyip kas gelişimi sağlamak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek istiyorsanız arjinin kullanmanız daha uygun bir tercih olacaktır. İhtiyacınıza göre tavsiye edilen miktarlarda ikisini de tüketebilirsiniz.
SIK SORULAN SORULAR
Arjinin Yan Etkileri Var mı?
Arjinin, genel olarak güvenli kabul edilse de ihtiyaca uygun olarak kullanılmalı ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Gereğinden fazla ve yanlış tüketilen arjinin, vücutta şişkinlik, ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, kan basıncında değişiklik gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Arjinin Testosteronu Artırır mı?
Arjininin testosteronu artırdığını gösteren kesin çalışmalar sınırlıdır. Ancak dolaylı yoldan testosteron seviyesi ve genel hormonal denge üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Arjinin kan akışı üzerindeki düzenleyici etkisi testisler dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerine daha fazla oksijen taşınmasını sağlar. Egzersiz performansını ve kas gücünü artırma potansiyeline sahip olması ile birlikte testosteron seviyeleri üzerinde olumlu etki bırakabilir.
Arjinin Her Gün Alınır mı?
Evet, arjininin her gün alınmasına bir sakınca yoktur. Rutin beslenmeden elde edilen doğal arjinin dışında kişinin ihtiyacına uygun olarak takviye edici arjininler de kullanılabilir.
Arjinin Damar Genişletir mi?
Evet, arjinin damar genişletici ya da vazodilatör etkileri ile öne çıkan bir maddedir. Azot oksit üretimini artırması ile damarları genişletme özelliğine sahiptir. Bu sayede kan akışı üzerinde etkin rol oynar.
Arjinin Sertleşmeye İyi Gelir mi?
Evet, arjinin, erektil disfonksiyonu rahatsızlığında tavsiye edilir. Damarları genişletip kan akışını iyileştirerek penise kan ulaşımına destek olması sayesinde sertleşme sorunu yaşayan bireylere iyi gelebilir. Ancak kişinin durumuna bağlı olarak, diğer takviye ürünlerinde olduğu gibi bir sağlık uzmanına danışarak tüketilmesi önerilir.
Arjinin Pump Arttırır mı?
Evet, arjinin kan akışı üzerindeki etkisi sayesinde pumpı artırabilir. Damarların genişlemesini sağlayarak egzersiz esnasında kaslara daha fazla kan, besin ve oksijen iletimine destek olur. Bu sayede kaslarda pump gözlemlenebilir.