Fit HubSağlıkAğız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağız kokusu kimsenin hoşlanmadığı ama birçok kişinin zaman zaman yaşadığı problemlerden biridir. Kişiyi özellikle sosyal ortamlarda rahatsız hissettirebilen bu durum bir sağlık probleminin işareti olabileceği gibi yetersiz ağız bakımı sebebi ile de gerçekleşebilir. Sizlere bugün, ağız kokusu neden olur ve ağız kokusuna ne iyi gelir sorularının cevaplarını vereceğiz.

Ağız kokusu Neden Olur?

Sosyal yaşamınızı olumsuz etkileyebilen ağız kokusu için diş hekimi John Woodall “ilişkileri bile bozabilir” diyor… Şanslıyız ki çözümü çoğu zaman oldukça kolay olan ağız kokusu sorunu ile karşılaştıysanız öncelikle bu sorunun sebebini anlamanız gerekir. (1)

agiz-kokusuna-ne-iyi-gelir

Ağız kokusu genellikle ağızda biriken bakterilerin inflamasyon oluşturması ile meydana gelir. Bu durum kişinin ağzında sülfür gibi hatta daha da kötü kokuların oluşmasına sebep olur. Bu koku nefes ile konuşurken de yayılır.

Herkes zaman zaman ağzında kötü koku ile uyanır. Örneğin sabahları çoğu zaman çoğu kişinin nefesi kokar. Gün içerisinde kötü bir kokuya sahip olup olmadığınızı anlamanın kolay bir yolu vardır. Biraz kulağa çirkin geliyor olsa da diş ipinizi kullandıktan sonra atmadan inceleyin ve koklayın. Diş ipiniz kirli ve kanlı ise ağız kokusunu gidermek için harekete geçmeniz gerekiyor demektir.

Araştırmalar, kötü kokan nefesin %80’inin ağız bakımından kaynaklı olduğunu gösteriyor. Diş eti hastalıkları ve dişlerdeki çürükler kötü ağız kokusuna sebep olabilir. Tonsilit yani bademcik taşı çok çok kötü bir ağız kokusu yaratabilir.

Bunların yanısıra iç hastalıklarının bazıları da kötü ağız kokusu yaratabilir. Bunlardan bazıları:

  • Diyabet
  • Karaciğer hastalıkları
  • Kronik bronşit
  • Solunum yolları enfeksiyonları
  • Asit reflü
  • Kronik kuru ağız (xerostomia)
  • Postnazal Drip Sendromu

İç hastalıklardan kaynaklı ağız kokuları genellikle bu hastalıkların tedavi edilmesi ile kendiliğinden geçebilir. Ancak ağız bakımını eksik yaptığınız zaman oluşan kokular siz ağız ve diş sağlığı konusunda daha dikkatli ve titiz davranmadığınız sürece devam edecektir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız kokusunu gidermek için günlük hayatınızda yapabileceğiniz birtakım yöntemler mevcuttur. Kolayca uygulayabileceğiniz ağız ve diş bakımı yöntemlerini sıralıyoruz:

1. Susuz Kalmayın

agiz-kokusuna-ne-iyi-gelir

Eğer yemekten sonra (özellikle çalışan kişiler iş yerlerine diş fırçalarını götürmeyi es geçebiliyor) diş fırçalayabilecek durumda değilseniz mümkün olduğunca fazla su içerek ağzınızda kalan yemek parçacıklarının dişlerinizin arasında birikmesini engelleyin. Diş etleri ve diş aralarında biriken parçalar bakterilerin üremesine, çürüklere ya da plaklara sebep olabiliyor.

2. Süt İçin

Eğer kötü kokan nefesinizi kısa süreliğine bastırabilmek istiyorsanız süt, ağzınız için deodorant etkisi yaratabilecek bir içecektir.

3. Şekerli ve Asitli İçecekler Tüketmeyin

Şeker diş minesi üzerindeki bakterilerin beslenerek dişlere zarar verebilmesine ortam hazırlar. Bu sebeple şeker ve asitli içeceklerden kaçının.

4. Kahveden Kaçının

Çok fazla kahve içmek dilinize kötü koku sinmesine sebep olur. Kahvenin yerine bitki çayları ya da yeşil çay içmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca çok kahve tüketmek mide problemlerine de sebep olabilir.

5. Sigara Tüketimini Bitirin

Sigara, puro ve diğer tütün ürünleri hem ciğerlerinizi hem midenizi hem de ağzınızı etkileyecek çok çok kötü bir ağız kokusuna sebep olur. Diş hekimi Woodall bu kokunun bazı kişilerde çok çok daha fazla olduğunu belirtmektedir.

6. Alkolü Kesin

agiz-kokusuna-ne-iyi-gelir

Alkol ağızda kuruluğa neden olur. Diş hekimi Woodall çok fazla bira, şarap ve likör tüketiminin 8-10 saat kadar sürebilen kötü kokuya sebep olabileceğini söylüyor.

7. Şekersiz Sakız Çiğneyin

Tıpkı içeceklerde olduğu gibi sakızda da şekersiz olanları tercih etmelisiniz. Yemeklerden 20 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek ağız sıvılarının salgılanmasına yardımcı olur. Aynı zamanda şekersiz mentoller de kullanabilirsiniz. Bu sayede nefesiniz daha ferah kokacaktır.

8. Düzenli Bir Şekilde Diş Muayenesi Olun

Diş hekimine muayeneye gitmekten çekinmeyin. Hekimimiz gerekiyorsa diş plak temizliği, çürük tedavisi uygulayacaktır. Sorununuza göre size ihtiyacınız olan tedaviyi de önerecektir.

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!