Karpal tünel sendromu sadece klavye başında çalışanları değil, ağırlık kaldıranları da etkiliyor.
Eğer ellerinizi çok kullandığınız bir işte çalışıyor ve özellikle tekrar eden hareketler yapıyorsanız, karpal tünel sendromunu da muhtemelen duymuşsunuzdur. Avuç içimizde yer alan, kemik ve bağlarla çevrili olan karpel tünelin içinden median siniri geçer. Median siniri ise parmaklarımızın iç kısmındaki histen sorumludur. Sinirin kanal içinde sıkışması ise karpal tünel sendromuna neden olur. Elin ve bileğin uyuşması, karıncalanması gibi şikayetlere yol açar.
Çok fazla ağırlık egzersizi yapanlar; itme ve çekme hareketlerinin sıklığı yüzünden el bileğindeki sinirleri zedeleyerek karpal tünel sendromuna yakalanabilir. Bileğe bağlanan bandajların ya da ağırlık kaldırma kayışlarının çok sıkı olması da bu duruma yol açabilir. Ağırlık kaldırırken el bileğini zorlamak ya da ağırlığı yanlış bir şekilde tutmak, iğne batarmış gibi kısa ve anlık acılara yol açabilir. Karpal tünel sendromu teşhisi konduğunda ise sinirdeki hasarı kontrol altına almak gerekir. Yoksa bu durum ileride ameliyat gerektirebilir.
Önlem Olarak Yapabilecekleriniz
- El bileğini doğal pozisyonunda tutmaya ve aşırı yüksek ağırlıklar kaldırmamaya çalışın.
- Gece el bileğinizin pozisyonunu koruyacak şekilde uyuyun. Pek çok kişi el bileğini bükerek uyur; bu da sinir sıkışmasına yol açabilir.
- Ağırlığı bileğinizi bükerek ya da avuç içinizden güç alarak çok hızlı bir şekilde itmeyin.
- Herhangi bir acı ya da ağrı hissettiğinizde ağırlık kaldırmayı bırakın.