Her mevsimin sebze ve meyvelerinin yeri farklı ve her mevsim doğa bize tüm zenginliğini sunmaya devam ediyor. Yazın bize yılın en sulu lezzetleri sunuyor; karpuz, böğürtlen, salatalık en sevilen yaz besinlerinin arasında yer alıyor. Buna karşın havaların soğuduğu ve bağışıklığımızın dış etkenlere karşı daha korunmasız olduğu kış mevsiminde ise tahıl, kuru yemiş ve avokado gibi zengin besin değerleri olan seçenekler sunuyor. Kış mevsimi aynı zamanda bize ısınmak için tükettiğimiz daha hacimli yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan lif ve pektinle dolu elma hasadını da getiriyor. Kısaca, doğanın kış mevsimine özel olarak bize sunduğu pek çok lezzet var.
Ara öğünlerimize eklediğimiz elma gibi kış mevsimine ait meyvelere ek olarak, kış çaylarını tüketmek de bu soğuk havalarda bağışıklığınıza iyi gelebilir.
İşte farklı ve lezzetli kış çayları…
Papatyalı Ahududu Çayı
Papatya, baharı bize hatırlatan bir bitki olsa bile soğuk havalardan bizi korumayı ilke edinmiş bitkilerin arasında yer alıyor. Papatya çayı, uzun yıllardır geceleri sakinleşmek isteyenlerin tercihlerinin başında geliyor ve kış aylarında da bağışıklığa olan etkileriyle ön plana çıkıyor. Bunlara ek olarak ahududu; antioksidan içerikleri sayesinde papatyayı destekleyerek hastalıklara karşı bariyer oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya
1 tatlı kaşığı kurutulmuş ahududu
2 bardak su
Yapılışı
Suyu kaynama seviyesine getirdikten sonra papatya ve ahududuyu kaynar suya katarak birkaç dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra tüketebilirsiniz.
Ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz Muscle Cheff Frambuaz Ezmesi‘ne göz atın.
Zencefilli Kış Çayı
Geleneksel yöntemlerin başını çeken zencefil hem yemeklerde hem de tatlılarda kullanılan bir besin olarak açıklanabilir. Öyle ki Hindistan’da zencefil çayının ilaç niteliği taşıdığı düşünülüyor. Büyüklerimizin de kışın evinden eksik etmediği zencefil; bronşit, öksürük, astım, hazımsızlık ve ses kısıklığı gibi semptomlarda sıkça tüketiliyor. Zencefilli kış çayında ise hem zencefilin acılığını kıracak hem de lezzetlendirecek yardımcı bileşenler bulunuyor.
Malzemeler
2-3 adet madeni para büyüklüğünde taze zencefil
3 yemek kaşığı bal
1 tane limonun kabuğu
1 çay kaşığı tarçın
Yarım litre kaynar su
Hazırlanışı
Suyu kaynatın ve malzemeleri kaynar suyun içine atın. 20 dakika üstü kapalı bir şekilde demleyin. Süzdükten sonra tüketebilirsiniz.
Organik zencefil tozu da işinize yarayabilir.
Ada Çayı
Kışın bolca tüketilen bitki çaylarının arasında yer alan ada çayı, tıpkı zencefil gibi köklü bir tarihe sahip. Bağışıklığı güçlendirme üzerindeki etkisi bilinen ada çayı, kokusuyla da tatmin eden çayların arasında yer alıyor. Ada çayı da antioksidan bakımından zengin bitkilerden biri.
Malzemeler
5 gram ada çayı
400 ml kaynar su
Yapılışı
Adaçayı yapraklarını bir demliğe koyun, üzerine kaynar suyu ekleyin ve demlenmesi için bırakın. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Tarçın Çayı
Kokusuyla büyüleyen tarçın; mutfağımızın çoğu alanında karşımıza çıkıyor. Kahveye tat veren, tatlı tariflerinin vazgeçilmezi olan bu baharat; antioksidanlar açısından da zengin. Bağışıklığı destekleyen içeriğinin yanı sıra kendine has aroması da tarçının kış mevsiminde popülaritesini artıran etkenlerin başında geliyor. Öyle ki kahveye koyduğumuz tarçının çayı bile var!
Malzemeler
1 çay kaşığı toz tarçın veya 2 adet çubuk tarçın
2 su bardağı kaynar su
1 adet dilimlenmiş kırmızı elma
1-2 adet yıldız anason
Yapılışı
Bir demlikte 2 su bardağı suyu kaynatın. Kaynama suyunun içerisine 2-3 dilim elma ve yıldız anasonu ekleyin. Bir fincanın içerisine 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 2 adet kabuk tarçın ekleyin. Kaynamış suyu tarçının üzerine ekleyin. 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlenen tarçın çayını soğumadan tüketin.
Organik toz tarçın ile çayınıza doğallık katabilirsiniz.
Kara Mürver Çayı
Mürver doğanın mucizevi bitkilerinden biri olarak açıklanabilir. Sadece meyvesinin değil, çiçeğinin de içerdiği antioksidanlar sayesinden bağışıklık dostu olduğu düşünülüyor. Halihazırda takviye ürünlerinin de içerisinde bulunabilen kara mürver, çay olarak da tüketilebilen bitkilerden biri. Kara mürver, sahip olduğu C vitamini değerleriyle de kış mevsimini tatlandırmaya devam ediyor.
Malzemeler
5 g kara mürver bitkisi
400 ml kaynar su
Yapılışı
Kara mürver bitkisini bir demliğe koyun, üzerine kaynar suyu ekleyin ve demlenmesi için bırakın. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Kara mürver takviyelerini de kullanabilirsiniz!
Baharatlı Yeşil Çay
Yeşil çay, birçok türüyle çay dünyasının sevilenlerinin arasında yer alıyor. Yaseminlisinden limonlusuna birçok çeşidini raflarda bulabildiğimiz bu çay, diyet yapanların vazgeçilmezleri arasında. Kışın ise yavaşlayan metabolizmanızı canlandırmaya aday.
Malzemeler
6 tane karanfil
1 tane çubuk tarçın
1 tatlı kaşığı yeşil çay
1 adet taze zencefil
3 dilim limon
4 bardak su
Hazırlanışı
Zencefilin kabuğunu soyun ve dilimleyin. Limonu sonra kullanmak için bir kenara ayırın. Zencefili diğer malzemeler ile kaynamış suyun içine atın. 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlendikten sonra süzün ve dilerseniz bardağınıza limon ekleyin.
Gün içinde yeşil çay ekstresi de kullanabilirsiniz.
Ballı Kış Çayı
Karışık bitki çayları kış mevsiminin kurtarıcılarından olabilir mi? Birçok içeriğe sahip olan bu çay, kışın ihtiyaç duyduğunuz gücü size verebilir. Bunların yanı sıra tek bir lezzete odaklanmak istemeyenler için kompleks lezzetiyle farklılık yaratabilir.
Malzemeler
1 çay kaşığı çörek otu
1 tutam hatmi çiçeği
6 adet kakule
1 çorba kaşığı kuşburnu
1 çorba kaşığı papatya
1 adet çubuk tarçın
1 çorba kaşığı bal
1 litre su
Hazırlanışı
Kaynamış suyun içerisine tüm malzemeleri koyun ve demlenmeye bırakın. 3-4 dakika bekledikten sonra süzerek için.
Hatmi çiçeği ürünlerine buradan hızlıca ulaşabilirsiniz.
Bonus: Altın Süt Tarifi
Golden milk olarak da bilinen altın süt, kış aylarının koruma kalkanı olarak vazgeçilmez tariflerin arasında yer alıyor. Çay familyasına ait olmasa da kışın tüketebileceğiniz sıcak içeceklerin arasında bulunan altın süt; zerdeçalın tüm etkilerini size hissettirmeye hazır.
İlginizi çekebilir: Altın Süt Nedir? Faydaları ve Yapımı
Malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Bir tutam karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın veya 1 adet çubuk tarçın
İstenilen miktarda bal
Yapılışı
Karabiber, zerdeçal ve sütü bir tencereye alın. Kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin. Karışım kaynamaya başladığında ocaktan alın ve dilediğiniz kadar bal ekleyin. Ardından üzerine tarçın serpin.
Organik zerdeçal karışımı size yardımcı olabilir!