Fit HubSağlıkSpor Yapmanın Bağışıklık Sistemine Faydaları

Spor Yapmanın Bağışıklık Sistemine Faydaları

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam hepimizin hakkı. Bu yüzden doğru beslenmeye, stresle başa çıkmaya ve egzersiz yapmaya dikkat etmek oldukça önemli. Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlüyse hastalıklarla savaşma gücümüz de bir o kadar artıyor. Hastalıklardan uzak kalarak ve zinde hissederek sağlıklı bir yaşam sürmemiz mümkün.

Bağışıklık sistemimiz, özellikle kış aylarında sıkça karşılaştığımız mikroplarla ve virüslerle savaşan yegane silahımız. Zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığımız; bir bütün olarak bağışıklık sistemimizi etkiliyor. Hal böyle olunca bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yolu, birden fazla faktörü de içinde barındırıyor.

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın birçok yolu var ve düzenli olarak egzersiz yapmak bunlardan biri. Çoğu araştırma düzenli egzersizin ruh ve beden sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden söz ediyor ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor.

Spor ve Bağışıklık Sistemi Arasındaki İlişki

Düzenli spor hayatı birçok faydayla beraber, bağışık sistemimizin güçlenmesinde büyük rol oynuyor. Araştırmalar, hayatına sporu entegre eden insanların daha az hastalandığını ve hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu vurguluyor. Siz de düzenli bir şekilde egzersiz yaparak, özellikle kış aylarında daha çok karşılaştığımız hastalıklara karşı daha dirençli bir bünyeye sahip olabilirsiniz.

İşte düzenli spor yapmanın bağışıklığa faydaları:

Kalp Sağlığını Destekler

Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını destekliyor ve metabolizma hızını artırıyor. Böylelikle hareketsiz bir yaşamın aksine vücudumuzdaki çoğu sistem daha hızlı ve sağlıklı çalışmaya başlıyor. Bu sayede vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemindeki hücreler, vücudumuzda daha rahat dolaşabiliyor ve görevini daha iyi şekilde yerine getirebiliyor.

Mutluluk Hormonlarını Artırır

Mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin ve serotonin hormonları, düzenli egzersiz yapığımızda daha çok salgılanıyor. Mutluluk hormonlarımızın daha çok salgılanması daha neşeli hissetmemize yardımcı olmakla beraber bağışıklık sistemimizin daha güçlü olmasını sağlıyor. Ayrıca bazı araştırmalar kış mevsiminde yapılan düzenli egzersizin, depresyonu ve anksiyeteyi azalttığından bahsediyor.

Beslenmeyi Daha Etkili Kılar

Vücudumuzda besinlerin yararlarını almamızı sağlayan emilim süreçleri, düzenli sporla beraber artıyor. Tükettiğimiz tüm besinler farklı şekillerde emiliyor ve dolaşım sistemine dahil oluyor. Elbette ki tercih ettiğimiz besinlerin türü de emilim süreçlerini etkiliyor. Ancak spor, emilim seviyesinin artırılmasına yardımcı oluyor. Böylelikle spor yapmak, sindirim ve dolaşım sistemini güçledirirken, bağışıklık sistemimizi de destekliyor.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek sağlıklı atıştırmalıklar için tıklayın!

Vücut Ağırlığını Kontrol Altına Alır

Düzenli egzersiz, zihnimizi ve sağlığımızı etkilemesinin yanı sıra kilo kontrolünü sağlamamıza da yardımcı oluyor. Bu sayede vücut ağırlığınızı dengede tutabiliyor ve obezite gibi bağışıklık sistemini etkileyen riskli hastalıklarla karşılaşma olasılığınızı azaltabiliyorsunuz. 

Bağışıklık Sistemine İyi Gelen Başlıca Spor Türleri

Doğada Yürüyüş Yapmak

Doğa sporları öncelikle oksijen dolu bir alanda olduğumuz için akciğerlerimize, sonrasında ise tüm vücuda iyi gelmesiyle biliniyor. Doğada gerçekleştireceğiniz 30-40 dakikalık yürüyüşler sayesinde, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve hastalıklara yakalanma riskinizi düşürebilirsiniz. Açık havada yapılan egzersizler ruhsal ve psikolojik olarak da iyi hissetmenize yardımcı oluyor. İş hayatınızda yaşadığınız yoğunluk ve stresi açık havada yürüyerek atabilir, mutluluk hormonlarınızı aktive edici hareketler ile bağışıklık sisteminize iyilik yapabilirsiniz.

Yüzmek

Haftada iki kez 30-45 dakika yüzmek, mevcut antikor sayınızı artırmaya yardımcı oluyor. Yüzme egzersizleri ayrıca enfeksiyonlara karşı savaşan hücrelerimizin daha dirençli olmasını ve hastalıklara karşı daha korunaklı olmamızı sağlıyor. Ayrıca nefes alma teknikleri ile akciğer kapasitesinin gelişmesine olanak tanıyan yüzme egzersizleriyle, astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskinizi de düşürebilirsiniz.

Bisiklete Binmek

Çoğu zaman bisiklete binmek, stresle başa çıkmak için önerilen en iyi aktiviteler arasında yer alıyor. Bu egzersiz, aynı zamanda kas ve iskelet sistemimizi güçlendiriyor ve daha dayanıklı bir yapıya sahip olmamızı sağlıyor. Ayrıca düzenli olarak bisikletle egzersiz yapmak, kalp sağlığının korunmasına da yardımcı oluyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi besin emilimi de bağışıklık sistemini destekliyor. Bisiklete binmek ise bu emilimi artıran başlıca sporlar arasında yer alıyor. Haftada en az 3 gün 30-40 dakika bisiklete binerek, vücut direncinizi artırabilir ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Hemen “4 Haftalık Antrenman Programı” yazımızı okuyun ve ilk adımı atın!

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!