Fenerbahçe sporcusu milli yüzücü Baturalp Ünlü, 200 metre serbestte olimpiyat kotası alarak göğsümüzü kabarttı. Dünya genelinde atletler için kota alma süreci 27 Haziran’da son buldu. Baturalp’in 200 metre serbest derecesi ise uzun zamandır A baraja yakındı. Barajı geçerek kota almasına yalnızca 6 salise vardı. Son güne kadar geçmeyi denedi. 26 Haziran’da Edirne’de düzenlenen Türkiye Turkcell Genç ve Açık Yaş Uzun Kulvar Milli Takım Seçmesi’nde A baraj için son kez mücadele etti ancak beklendiği gibi olmadı. 2 Temmuz’da Uluslararası Yüzme Federasyonu’ndan (FINA) sevindirici haber geldi. 1.47.08 derecesi ile Baturalp Ünlü, FINA’dan aldığı davet ile 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılmaya hak kazandı. Ben de olimpiyatlara sayılı günler kala sizlere Baturalp’i daha yakından tanıtmak adına onunla kısa bir söyleşi yaptım.
“Abime özenerek başladım”
Baturalp spora 5 yaşında jimnastik ile başladı. 6 yaşında abisine özenerek yüzmeye devam etti.
“Abim de milli yüzücüydü, yarışlardan hep madalyalarla dönerdi. Ben de madalyalarım olsun isterdim. Cimnastikte temel kuvvetleri tanıdıktan sonra 6 yaşımda yüzmeye başladım. Aslında spor olsun diye başlamıştım, bir hedefim yoktu ancak kısa sürede yüzme yeteneğim keşfedildi. İlk katıldığım Türkiye Şampiyonası’nda birincilik aldım. O dönem çok antrenman yapmıyordum. Antrenörlerim bana daha büyük şeyler başarabileceğimi söylediler. O sıralar olimpiyatlar vardı ve ben de izlerken hayal kuruyordum. Önceden abime özenirdim, 12-13 yaşımdayken de olimpiyatlarda yüzenlere özenmeye başladım. “
“Bir hedef olmalı”
“İnsanın bir hedefi olmalı bence. Hedef doğrultusunda ilerlediğin zaman yoldan çıkmazsın. Her zaman kendime hedef koyarım. İlk başta Türkiye şampiyonluğu, sonrasında Türkiye rekoru, milli takım ve Avrupa’da derece yapmak. Örneğin Avrupa Gençler Şampiyonası’nda madalya almak. 2019 Avrupa Gençler Şampiyonası’nda 4×100 metre karışık bayrakta Türkiye’nin ilk altın madalyasını kazandık. Çok gurur verici bir andı. Bu başarıyı kazandıktan sonra kendime ‘Ben bununla yetinemem, bir basamak daha yükseğe çıkmam lazım,’ dedim. Bundan sonra olimpiyatlara katılmak için elimden gelen her şeyi yapmaya başladım. “
“İlk milli takım yarışım, dönüm noktam oldu”
“2016’da benim yaşım için olan milli takımlar, EYOF ve Comen idi. Bu yarışmalar için 13-15 yaş grubu arasından seçme yapılıyor. Ben 13 yaşımdaydım, hedefimde olimpiyatlar vardı. Yaşım küçüktü ama elimden gelenin en iyisini yapabilirim diye düşündüm. Milli takım seçmelerinde elimden geleni yaptım ama yeterli olmadı. Türkiye birincisi olmuştum ama kadroda başka mesafeden sporculara yer verilmişti. Yüzmeyi bırakmaya karar verdim. Bir hafta antrenmanlara gitmedim. Sonrasında beni başka bir özel yarışta milli takım adına yüzdürmeye karar verdiler. Çok sevinsem de EYOF ve Comen’e gidemediğim için içimde bir burukluk vardı. 400 metre serbestte birinci, 200 metre serbestte ikinci oldum. Bu benim ilk milli takım yarışımdı. Benim için dönüm noktası oldu. Milli takım yarışına gitmesem yüzmeyi bırakacaktım. “
“Olimpiyatların ertelenmesi benim için iyi oldu”
“Olimpiyatların bir sene ertelenmesi benim için iyi oldu. 2020’de bu seviyede bir sporcu değildim. Üst düzeyde olsam da olimpiyat seviyesinde değildim. Pandemi süreci benim antrenman yapmama yardımcı oldu. O bir yılı çok iyi değerlendirdim. Aynı zamanda şanssızlıklar da oldu. 2020 Aralık ayında Olimpiyat A barajını 6 salise ile kaçırdım. “
ACC Liginde Birincilik
“Mart ayında Amerika’da ACC ligi şampiyonası düzenlendi. Türkiye’de pek bilinmese de Amerika’da çok önemli bir şampiyona. Amerika’da lig sistemi var. Yüzme takımları liglerde birbirleriyle yarışıyorlar. Bir ligte 2-3 takım olabiliyor. Ama martta yapılan ACC ligine 10 takım katıldı. Hepsi birbirinden iyi takımlar. Benim gibi uluslararası sporcular ve Amerika’nın en iyi sporcuları katıldı. O yarışta 200 metre serbestte birinci oldum. Türkiye’de bilinen bir yarış olmadığı için ses getirmedi fakat bu çok güzel bir başarıydı. Uzun zamandır başardığım en büyük şeydi. “
Amerika Ulusal Şampiyonası’nda Gelen Başarı
“Nisan’da Amerika genelinde yapılan Ulusal Şampiyona’da 5. oldum. Bana bu yarışta madalya almanın çok zor olduğu hatta Olimpiyata katılıp madalya almak gibi olduğu söylendi. İlk başta buna inanmadım. Ama gerçekten çok zormuş. Orada madalya kazanan sporcular hep Amerika milli takımında. Uluslararası sporcular ise kendi ülkelerinin en iyi sporcuları. Bu yarışmada 5. olmak çok gurur vericiydi. “
“Olimpiyat yolunda destekçilerime teşekkür ederim”
“Şu an Amerika’da eğitimime devam ediyorum. Birinci sınıfı bitirdim. İlk dönem ortalamam 3.25, ikinci dönem ortalamam ise 3.48. Georgia Institute of Technology Üniversitesi’ne gidiyorum. Yazılım mühendisliği okuyorum. Olimpiyatlardan sonra Amerika’ya döneceğim. Şu an antrenmanlarıma Denizli’de devam ediyorum.
“Olimpiyat yolunda destekçilerime çok teşekkür ederim. En büyük destekçim abim ve ailem. Abim antrenörünün babam olduğunu söyler. Benim antrenörüm de abim. Abim bana çok yardımcı oldu. Ben hiçbir şey yapmadım diyebilirim. Sadece yüzdüm. Ne yapmam gerektiğinin %98’ini abim öğretti. Bu şekilde başarıya ulaştık. Yaklaşık 55 tane rekorum var, daha fazla da olabilir. Şu an güncel olarak 400 metre karışıkta kısa ve uzun kulvar, 200 ve 400 metre serbestte kısa ve uzun kulvar rekorları hala bende. “
Baturalp 17 Haziran’da Olimpiyat yolcusu. Yolun açık olsun Baturalp!