Size her gün bol yağlı gıdalar yemenizi tabi ki tavsiye etmeyiz. Ama bol yağlı kuruyemişler sadece protein içermekle kalmaz aynı zamanda da bol miktarda sağlıklı tekli ve çoklu doymamış yağ ihtiva eder. Bu cümlelerden cesaret alarak çuval dolusu götürmeye de kalkmayın; bolca yağ ve tabiki kalori içerdikleri gerçeğini aklınızın bir köşesinde tutun. Kuruyemiş tüketmenin en uygun oranı yaklaşık 30 grama denk gelen bir avuçtur ve kalori sınırlarını aşmadan size ihtiyacınız olan besin miktarını sağlar.
Kuruyemiş Nedir?
Kuruyemişler teknik olarak bir meyve olarak kabul edilir. Bununla birlikte, çoğu meyve türünden farklı olarak tatlı değildir ve yağ oranı yüksektir. İçindeki meyveleri serbest bırakmak için genellikle çatlaması ya da kırılması gereken sert, yenmez bir dış kabuk içerirler. Fakat satın alırken kuruyemişlerin bir çoğu kabuğundan ayrılmış bir şekilde sunulur ve kabuklarını kırmak için çaba göstermeye genellikle gerek kalmaz. En çok tüketilen kuruyemişlerden bazıları şunlardır:
- Badem
- Kaju fıstığı
- Kavrulmuş fındık
- Çam fıstığı
- Antep fıstığı
- Ceviz
Yer fıstığı, bezelye ve fasulye gibi teknik olarak baklagil olsa da, genellikle benzer beslenme profillerine ve özelliklerine sahip oldukları için kuruyemiş olarak adlandırılır.
Kuruyemiş Yararları
Kuruyemişler lezzetli ve her çeşit diyette tüketmeye elverişli besinlerdir. Yağ oranları yüksek olmasına rağmen, içerdiği yağlar sağlıklı yağlardır ve genel olarak kuruyemiş tüketmenin sağlığınız için çok sayıda etkileyici faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan bazıları aşağıda ele alınmıştır:
1.Kuruyemiş Birçok Besin Maddesi İçin Önemli Bir Kaynaktır
Kuruyemişin yağ oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşüktür. E vitamini, magnezyum ve selenyum da dahil olmak üzere çok sayıda besin maddesi içerir.
2.Kuruyemiş Antioksidan Yüklüdür
Kuruyemişler, hücreleri ve LDL kolesterolü hasara karşı koruyabilen ve polifenoller olarak bilinen antioksidanlar içerir.
3.Kuruyemiş Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir
Kuruyemiş kilo aldırır mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Kuruyemişin kilo almaya katkıda bulunmak yerine kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Yapılan bazı çalışmalar, vücudun kuruyemişlerdeki tüm kalorileri emmediğini bulmuştur.
4.Kuruyemiş Kolesterol ve Trigliserit Seviyelerini Düşürebilir
Kuruyemiş, HDL kolesterol seviyelerini artırırken toplam ve LDL kolesterol ile trigliserit düzeylerinin düşmesine yardımcı olabilir.
5.Kuruyemiş Tip 2 Diyabet ve Metabolik Sendrom için Yararlıdır
Çeşitli çalışmalar tip 2 diyabet ve metabolik sendromlu insanların diyetlerine kuruyemişi dahil ettiklerinde kan şekeri, tansiyon ve diğer sağlık belirleyicilerinde iyileşmeler olduğunu belirlemiştir.
6.Kuruyemiş İnflamasyonu Azaltabilir
Araştırmalar, kuruyemişlerin özellikle diyabet, böbrek hastalığı ve diğer ciddi sağlık durumları olan kişilerde inflamasyonu azaltmak için yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
7.Kuruyemişler Lif Açısından Zengindir
Birçok kuruyemiş lif içeriği bakımında zengindir. Bu durum hastalık riskini azaltabilir, doymuş hissetmenize yardımcı olur, kalori emilimini azaltır ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
8.Kuruyemiş Kalp Krizi ve İnme Riskinizi Azaltabilir
Kuruyemiş kalp krizi ve felç riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Bunun nedeni, kuruyemişlerin LDL partikül büyüklüğünü arttırması, HDL kolesterolünü yükseltmesi, arter fonksiyonunu iyileştirmesi ve kalp sağlığı için çeşitli başka faydaları olmasıdır.