Neden whey protein “hızlı” ve kazein ise “yavaş”tır?
Bu her zaman geçerli değildir. Süt proteini hem whey hem de kazein içerir. Whey proteininin kazeinden daha hızlı sindirildiği gerçek olsa da bu farklılığı en aza indiren alt türleri de yok değildir. Örneğin, whey ve kazeinin hidrolize edilmiş türevi, di ve tripeptid ve serbest aminoasitlerden oluşur. Vücut, di ve tripeptidleri bozulmadan sindirdiği için ikisi de çok hızlı sindirilir. Diğer bir değişle, bozulmamış kazein “yavaş” bir proteindir ve sindirilmesi dört ila yedi saat kadar süren bir zamana yayılır, fakat hidrolize kazeinin bir bölümü sindirilmiş “hızlı” bir proteindir ve kandaki amino asit seviyesinin hızla artmasına neden olur.
Hidrolize formda proteinin, insülin seviyesini bozulmamış proteinlerden daha fazla arttırdığı da düşünülmektedir. Bu iyi bir şey mi? Herkes aynı fikirde değil ama yaşlı insanlar genelde insüline dayanıklı olduklarından hidrolize proteine verilen ekstra insülin tepkisinin ileri yaşlardakiler için iyi olması muhtemeldir. Ayrıca hidrolize whey proteinini bozulmamış whey proteini ile kıyaslayan en az bir araştırmada, yıpratıcı egzersizlerin ardından kas işlevlerinin toparlanmasında hidrolizenin daha etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle yoğun çalışan ve yüksek seviyede performansa ihtiyaç duyan sporcular hidrolize edilmiş proteinleri seçebilirler. Ama geri kalanlar için bu önemli bir fark değildir. Çalışın, protein tüketin, dinlenin ve tüm bunları tekrar edin.