Atıştırmalıkların yıldızı badem yağsız kas kütlesi kazanımı sağlıyor!
Evet, yanlış duymadınız sağlıklı atıştırmalıklar arasında dikkat çeken badem sayesinde yağsız kas kütlesi gelişimi için gerekli protein desteğini sağlayabilirsiniz! Badem yiyerek kaslarınızı güçlendirebilir, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücudunuzu dinç tutabilirsiniz.
Kuruyemişler genel anlamda besin değeri açısından zengin kaynaklardır. Bol miktarda kas yapmanıza ve vücut yağ oranınızı düşük tutmanıza yardımcı olacak temel vitamin, mineral ve antioksidanları sağlarlar. Bu sağlıklı atıştırmalıklar arasında bir isim vardır ki, tüm spot ışıkları ona dönüktür.
Bademin içerdiği besin değerleri vücut için çok gereklidir!
Badem en faydalı kuruyemişler arasında başı çeker ve tam bir sporcu dostudur. İçerdiği yüksek lif, protein ve sağlıklı yağlar onu aranılan bir isim haline getirir. Bademdeki antioksidanlar öğünlerden sonra kan şekerini kontrol eder, diyabete ve kalp hastalıklarına karşı korur ve HDL (iyi) kolesterol seviyesini yükseltirken LDL (kötü) kolesterol seviyesini düşürür. Ayrıca kalp hastalığı riskini daha da azaltacak tekli doymamış yağlar ile doludur.
Badem kas yapıcı besinler arasında yer alır ve enerji artışını sağlar. Badem protein değeri yüksek bir besindir. Bir avuç dolusu bademde bir yumurtadan daha fazla protein vardır ve içerdiği enerji artırıcı manganez ve bakır mineralleri hücrede enerji üretimi ile görevli mitokondriye engel olan serbest radikalleri sınırlandırır. Badem diğer bir yandan, iyi bir riboflavin ve B2 vitamini kaynağıdır.
Badem vücutta yağlanma yapmadan enerji artışı sağlar
Sports Nutrition Guidebook’un yazarı Nancy Clark bademin vücutta oksijen temelli enerjinin üretilmesi için gerekli bir besin olduğunu söylemektedir. Kuruyemişlerin kalorisinin yüksek olduğunu duymuşsunuzdur ama direk bel çevrenize gidecek bir şeyi yemek tümüyle farklıdır ve “bunların şişmanlattığını destekleyen bir araştırma da yoktur” diyor Clark. Fakat badem daha fazla yağ yakmanıza bile neden olabilir. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders’da 2003 tarihinde yayınlanan bir araştırmaya göre, düşük kalori ve badem ağırlıklı bir diyet yapan kilolu ve obez kişilerde, düşük kalori yüksek karbonhidrat diyeti yapanlara kıyasla vücut yağında yüzde 56 azalma tespit etmiştir.
Clark, her gün bir avuç badem yenmesini öneriyor;
“Kuru yaban mersini ile karıştırın, salataya ekleyin ya da ilave kas tamir edici etki için protein shake’inize bir kaşık badem ezmesi katın. Badem protein katkısı sağlayarak yaptığınız smoothy’yi iyi bir sporcu içeceğine dönüştürecektir”.
Bademi farklı şekillerde tüketebilirsiniz
Badem çeşitleri farklılaşabilmekle beraber aralarında en dikkat çekeni “Marcona Badem” türüdür. “Bademlerin Kraliçesi” olarak anılan Marcona badem, normal bademlerden daha yumuşak bir dokuya ve daha tatlı bir lezzete sahiptir, fakat bunca farklı özelliğine rağmen diğer bademlerle benzer besin değerindedir. Badem kabuklu şekilde alınabildiği gibi, badem içi şeklinde de satın alınılabilir.
Badem Ezmesi
Badem ezmesi öğütülmüş badem veya badem tozu ile yapılır. İçine çoğu zaman yumurta bağlayıcı olarak eklenir. Tadı herkes tarafından çok sevildiğinden hamur işlerinde ve çikolatalarda dolgu olarak da kullanılır. Önemli ölçüde protein kaynağı olan badem ezmesi sporcular için, smothie ve ara öğünlere eklendiğinde protein alımı açısından çok iyi bir seçimdir.
Badem yağı
Bademden üretilen bu yağ bitkinin çekirdeği ezilerek hazırlanır. Vücut için sayısız yararı olan badem yağı iki türe ayrılır; tatlı badem yağı ve acı badem yağı. Bunların arasındaki temel fark farklı badem ağacı türlerinden temin edilmesidir. Tatlı badem yağı ilaç yapımında, cilt ve saç bakımında, cilt tonu açmada, mikropları öldürmede ve mide için kullanılırken, acı badem yağı aroma terapide fiziksel dinginlik için ilk akla gelen yağdır.
Çiğ badem
Diğer isimleriyle kavrulmamış badem veya taze badem olarak da bilinir. Badem kaç kalori sorusunun cevabı bademin ne şekilde tüketileceğine göre değişim gösterir. Çiğ badem kalori değeri 143’tür. Her ne kadar çiğ bademin muhafaza edilmesi, kavrulmuş bademden daha zor olsa da besin değeri açısından daha zengin ve kalori olarak daha düşüktür.
Kavrulmuş badem
Bademin kavrulması ile kokusunun ve tadının biraz daha belirgin olması sağlanır. Üstelik kavrulmuş badem uzun süre saklanabilme özelliğini de taşır. Bu yüzden genelde badem deyince akla kavrulmuş badem gelir. Kavrulmuş badem besin değeri ve kalori miktarı açısından değişim gösterir. Kavrulmuş bademin kalorisi 150’dir. Ayrıca lif oranı çiğ bademe göre daha düşük ve yağ oranı daha fazladır. Ayrıca kavurma işlemi sırasında ısıya maruz kaldığı için vitamin ve mineral kaybı da yaşanır.
Badem sütü
Badem sütü kas yapan besinler arasında yer alır. Badem sıvı şekilde tüketilmek istendiğinde ve özellikle smoothielerde bu kullanım şekli ile pratik sonuçlar yaratır. Kas yapan içecekler yapılırken kullanıldığında hem hızlı bir şekilde tüketilebilir hem de vücudun protein ihtiyacını büyük ölçüde sağlayabilir.
Badem tozu
Kas yapan yiyecekler arasında yer alan bademi, toz halinde de tüketebilirsiniz. Çoğunlukla makaron yapımında kullanılan bir malzeme olan badem tozu sağlıklı atıştırmalıklar için de ideal bir seçimdir. Örneğin ara öğün olarak yediğiniz yoğurdun üstüne dökerek, protein oranını arttırabilirsiniz.