Fit HubSağlık20'lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer? 20'lik Diş Nasıl Çekilir?

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer? 20’lik Diş Nasıl Çekilir?

20’lik diş ya da 20 yaş dişi tıpkı diş eti iltihapları gibi kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Hatta 20’lik diş ağrısı çoğu diş problemine göre daha sancılı geçmektedir. Uzmanların 18 yaş ile birlikte her an nüksedebileceğini belirttikleri 20’lik diş ağrısı, gelip geçici olabilir ve tekrarlaması aylar sonrasını bulabilir.

İnsanlarda bulunan diğer 28 dişten oldukça farklı olan 20 yaş dişleri hakkında size daha çok bilgi verecek bir rehber hazırladık. 20’lik diş ağrısı nasıl geçer ve 20’lik diş nasıl çekilir sorularını sizin için yanıtladık. Çok da keyifli bir durum olmayan 20’lik diş problemleri karşısında neler yapabileceğinizi bugün sizlerle paylaşıyoruz.

20’lik Diş Nedir?

20’lik diş adını yaygın olarak çıktığı 20 yaş döneminden alır. İngilizcede de bu dişin adı “wisdom teeth”tir ve birebir çevrildiğinde bilgelik dişi anlamına gelir. 18 yaş itibari ile çıkmaya başlayan bu dişler alt çene ve üst çenede 2 adet olmak üzere toplam 4 tanedir. Azı dişlerinin en arkasında yer alır. 32 dişin tamamlayıcılarıdır.

20 yaş dişleri en sert, en geniş azı dişleridir ve öğütücü görevleri bulunur. Ancak günümüzde bu dişler ya çok çıkmaktadır ya da bazı kişilerde 20 yaş dişleri hiç çıkmamaktadır. Bilim insanları bu durumu bazı teorilerde yüzyıllar içerisinde değişmiş olan beslenme biçimimiz ile ilişkilendirmektedir.

20’lik diş günümüzde en çok çekilen dişlerden bir tanesidir. Belki de ilk sırada yer alan bu diş çoğunlukla diş eti içerisinde gömülü kalır ve çıkamadığı için diş etinde enfeksiyona, diğer dişlerde baskıya ve bu baskı ile beraber dişlerin çarpıklaşmasına sebep olabilmektedir. Diş çarpıklığı kişilerin ortodonti tedavisine ihtiyaç duymalarına sebep olabilir. 20 yaş dişleri ayrıca çene üzerinde bulundukları konumdan dolayı oldukça zor temizlenir ve bu durum hem 20 yaş dişinde hem de bitişiğindeki azı dişlerinde çürüklere ya da taş birikimine yol açabilir. 20 yaş dişlerinin sorunlu bir biçimde çıkmaya çalışması diş köklerine ve çene kemiğine zarar verebilir, diş etinde iltihaplara ve diş eti dokusunda lezyon oluşumuna sebep olabilir. Tüm bu durumlar da çenede kulağa ve boyuna kadar yayılabilecek ağrılara yol açabilir. Yeme ve içmede zorluk yaşatabilir. Kimi zaman kişi konuşmak bile istemeyebilir.

20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer ve Nasıl Önlenebilir?

Ne yazık ki 20’lik diş ağrısını önlemeniz mümkün değildir. 20’lik diş kısa bir süre içerisinde kolayca çıkabilen bir diş değildir. Aylar içerisinde birkaç gün süren hafif ağrılar ile yıllara yayılmış bir şekilde çıkabilir. Genellikle 20 yaş civarında çıkan bu diş 30 yaşına geldiğinizde de çıkabilir.

20’lik diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı ise yine sizleri memnun etmeyecektir. Çünkü bu ağrılardan tamamen kurtulmanıza yardımcı olabilecek tek çözüm 20’lik dişinizin problemini çözebilmektir. Ağrı kesiciler, medikal ilaçlar ancak kısa süreli olarak ağrınızı giderebilir. Karanfil yağı, sarımsak, soğuk kompres, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane çayı kompresi evde diş ağrısı için deneyebileceğiniz yöntemlerdir. (1) Ancak bu yöntemler uzun süreli bir başarı sağlamayacaktır.

20’lik diş ağrısını geçirmenin yegâne yolu bir diş hekimi ile durumu görüşmek ve uygun tedaviye başlamaktır. 20 yaş dişinizin çıkma şekline bağlı olarak doktorunuz dişi çekip çekmemeye karar verecektir. Eğer diş;

  • Etrafındaki diğer dişlerin köklerine zarar veriyorsa,
  • Diş etinizde lezyon ya da kist oluşumu başlattıysa,
  • Ortodonti problemleri oluşturduysa,
  • Çürüme ve oyuklara neden olduysa,
  • Diş etiniz içerisinde yan bir şekilde gömülü kalmışsa

Hekiminiz 20 yaş dişinizi çekmek isteyebilir ve burada bilmeniz gereken ağrılarınızın tedavi sonrası tamamen dineceğidir. Birçok kişi diş hekimine gitmekten çekiniyor olsa bile diş tedavilerinin evde yapılan uygulamalar ile kalıcı olarak çözülmesi mümkün değildir…

20’lik Diş Nasıl Çekilir?

Öncelikle eğer diş etinizde iltihaplı bir bölge varsa diş hekiminiz bu bölgede iltihabın kurutulması için tedavi uygulayacaktır. Bu gibi durumlarda hekiminiz size antibiyotik verebilir. Daha sonra ana tedaviye geçilecektir.

20’lik dişinizin konumuna, büyüklüğüne ve şekline göre çekimi kolay da olabilir zor da. Sadece birkaç dakika sürecek bir diş çekimi olabileceği gibi özellikle gömülü ve yan kalmış 20’lik dişlerde diş hekiminiz bir operasyon ile dişinizi almak isteyebilir.

Diş çevrenizin etrafında herhangi bir acı hissetmemeniz için cerrahi işlem öncesi bölge anestezi edilir, cerrahi müdahale ile diş alınır bölgede kanama durdurulur. Cerrahi işlemlerden sonra birkaç gün sıvı ile beslenmek gerekebilir ancak eğer 20’lik dişiniz kolayca bir operasyon gerektirmeden alındıysa böyle bir ihtiyacınız olmayabilir.

Doktorunuz dişinizin durumu ile ilgili sizi muayene edecektir ve bir röntgen ile uygulayacağı tedaviye karar verecektir.

20 yaş dişi çekiminden korkulmaması gerekir. Tedavi sonrası doktorunuzun önerdiği süre boyunca diş fırçalamaktan çekinilmeli, bu dişinizin olduğu taraf ile yemek yenilmemelidir. Sigara ya da alkol kullanılmamalıdır. Bazı cerrahi müdahalelerden sonra diş hekiminiz sizden ilaç kullanmanızı da isteyebilir.

“Diş Eti Ağrısına Ne İyi Gelir?” yazımızdan faydalanmak için tıklayın!

10 YORUMLAR

  1. Ben hayatımda böyle bir ağrı, acı yaşamadım. Uyuduğum uykulardan da bir şey anlamış değilim. Geceleri 4 – 5 sefer uykumdan oluyorum. O an evde ne kadar ağrı kesici varsa atom yapıp içesi geliyor insanın 😀 Allah’tan yirmilik dişlerimin hepsi düzgünce çıkmış olduğu için cerrahi işlem gerektirecek bir durum söz konusu değil. Kolayca normal bir dişi çeker gibi çekmeleri gerekecek. Eğer gömülü olsalardı cerrahi işlem yapmaları beni korkutacak idi.. Korkutmadan ziyade başıma bela olacaktı. Düzgünce çıkmış olmalarına rağmen neden ağrı yapıyor anlamış değilim. Çürük ağrısına hiç benzemiyor, kist olsa iltihap tadı ya da kokusu gelirdi. Hiçbiri yok. Sadece şişlik ve ağrı var. Pazartesi röntgen çektirmeye gideceğim özele bakalım ne diyecekler.. Böyle bir ağrısı olmayan zaten bu siteye girip yorumlara bakma gereksiniminde bulunmayacaklar. Eğer bu yorumumu okuyorsanız çok geçmiş olsun. Acısını iyi biliyorum. Yaşayan bilir. Herkese geçmiş olsun dilerim..

  2. Abi canım acıyor şuan saat 6 oldu hala uyuyamadım bu nasıl bir acıdır arkadaş ne yapmam lazım

  3. Acayip ağrı var yanak şişkin. Yemek yiyemiyorum. DisAri çıkma yasağı var sanki yüzümü arı sokmuş. Geçmiş olsun canım seninle konuşuyorum

  4. Hiç bir şeyim yoktu bir anda başladı. Ne kadar zor bir durum. Uyumaya çalışıyorum uyutmuyor. Sol tarafım kulağıma da vuruyor. Yazıyı okudum da inşallah cerrahi işlem görmez. (Düzgün çıktı aslında ama insan yine tırsıyor.) Sorsan bir de diş hekimi olmak istiyorum. Diş ağrısı yüzünden diş hekimliğinden soğudum

  5. Hiç bir şeyim yoktu bir anda başladı. Ne kadar zor bir durum. Uyumaya çalışıyorum uyutmuyor. Sol tarafım kulağıma da vuruyor. Yazıyı okudum da inşallah cerrahi işlem görmez. (Düzgün çıktı aslında ama insan yine tırsıyor.) Sorsan bir de diş hekimi olmak istiyorum. Diş ağrısı yüzünden diş hekimliğinden soğudum

  6. çok çok kötü bir ağrı bu yutkunamıyorum boğazımı şişirdi ve hareket bile ettiremiyorum aslında dişlerim çıktı uçları bu kadar acımadı ama şimdi bi tanesinde şişlik oldu acil doktora gitmem gerek ve saat şuan 4 3 saattir uyuyamıyorum uykumdan uyandırdı bu aşrı

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!