Fit HubBeslenmeYaz Meyveleri ve Özellikleri

Yaz Meyveleri ve Özellikleri

Her mevsimde olduğu gibi yaz mevsiminin de artık eskisi gibi olmadığını biliyoruz. İklim değişikliği ile başa çıkmanın yollarını bulmaya ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaratmak için çalışmaya devam ettiğimiz bu günlerde, beslenme alışkanlıklarımız da değişiyor. Buna göre mevsimine uygun beslenmenin önemi giderek gün geçtikçe artıyor.

Sürdürülebilirliğin sağlık yararları ve diğer potansiyel olumlu etkileri, mevsimsel yemenin popülaritesini artırıyor. Siz de yaz mevsiminde, doğanın yaza özel sunduğu bu meyveleri tüketebilir, bu yazımız ile faydalarını öğrenebilirsiniz.

yaz meyveleri

Çilek

Yapısında %95 oranında su bulunduran çilek, yaz mevsiminin en özlenen lezzetlerinin arasında yer alıyor. Neredeyse her tatlıya uyum sağlayan, sabah kahvaltı kaselerinin başrolünü çalan çilek, yaz mevsiminde ihtiyaç duyduğumuz besin değerlerini bize sunar.

Çileğin Özellikleri

Vitamin deposudur: Çilek; manganez, potasyum ve bağışıklık için gerekli olduğu bilinen bir antioksidan olan C vitamini kaynağıdır. Bunlara ek olarak B9 vitamini de içerir ve bu sayede yaz boyu ihtiyaç duyabileceğimiz vitaminleri bize sağlayabilir.

Kolesterole iyi gelebilir: Bazı araştırmalar çileğin iyi (HDL) kolesterolü, kan basıncını ve kan trombosit fonksiyonlarını iyileştirebilen özelliklere sahip olduğunu belirtir.

Kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir: Çilek, karbonhidrat açısından zengin bir öğünün ardından, glikoz sindirimini yavaşlatıcı bir etki gösterebilir ve bu sayede karbonhidratların sebep olduğu ani kan seviyesi yükselişlerinin önüne geçmenize yardımcı olabilir.

yaz meyveleri

Muz

Yaz ya da kış demeden artık her gün tükettiğimiz muz, sandığımızın aksine aslında yaz mevsimine özgü bir meyve. Sera üretimi veya fabrikasyon tarlalarda üretilen muza karşı mevsiminde yiyebileceğiniz organik muzlar, yaz mevsiminin en sevilenlerinden.

Muzun Özellikleri

Kan şekeri seviyesini iyileştirebilir: Muz, çözünür lif açısından zengin bir meyve.

Olgunlaşmamış muzlar ayrıca vücudunuz tarafından sindirilmeyen dirençli nişasta da içermesiyle öne çıkar. Bu iki lif türü ise yemeklerden sonra kan şekeri seviyenizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Sindirim sağlığını destekleyebilir: Muzun sahip olduğu zengin lif oranı; sindirim sağlığına fayda sağlayabilir. Bir orta boy muz yaklaşık 3 gram lif içerir ve bağırsaklar işleyişine destek olabilir. Üstelik hem olgun hem de olgunlaşmamış muzda bulunan bir lif olan pektin, sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olabilir.

Antioksidan içerir: Muz, çok iyi bir  antioksidan kaynağıdır. Flavonoidler ve aminler dahil olmak üzere birkaç tür güçlü antioksidan içerir. Bu antioksidanlar ise serbest radikallerin hücrelerinizde neden olduğu oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olur. Yeterli antioksidan alamadığınızda, serbest radikaller zamanla birikebilir ve vücudunuzdaki seviyeleri yeterince yükselirse olumsuz sonuçlara mahal verebilir.

yaz meyveleri

Yeşil Erik

Yaz meyveleri denilince aklımıza yeşil erik gelmezse olmaz. Yeşil erik, altın kadar değerli olan varlığı ile sindirim sistemimiz üzerinde de hatrı sayılır etkileriyle öne çıkar.

Yeşil Eriğin Özellikleri

Enerji verir: Yeşil erik, laktik asitleri etkisiz hale getirdiği bilinen mineraller ve vitaminlerden oluşur. Bu sayede enerji üretimine ve hareket mekanizmasına destek sunabilir. Ek olarak yorgunluğu da önlediği düşünülen yeşil erik, yaz aylarında tüketilen enerji deposu meyvelerden biri olarak bilinir.

Hücre yenileyicidir: Yeşil erik tüketmek, hücrelerin daha hızlı yenilenmesine yardımcı olabilir. Bu özelliği ise yaz mevsiminde cilt yenilenmesini destekleyebilir ve daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini destekleyebilir: Yeşil erik, sahip olduğu C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekleyebilen özelliklere sahiptir. C vitamini açısından zengin olan yeşil erik, yaz mevsiminde ihtiyaç duyduğunuz C vitamini desteğini size sağlayabilir.

Kiraz

İlkbahar sonundan yaz ortasına kadar marketlerde denk geldiğimiz kiraz, sadece meyve olarak değil aynı zamanda kiraz sapı çayı olarak da karşımıza çıkar. Güçlü bir lif kaynağı olarak tüketilen kiraz, lezzetiyle de büyüleyen bir meyvedir.

Kirazın Özellikleri

Uyumanıza yardımcı olabilir: Kirazın içinde yer alan triptofan, melatonin yapımında rol oynar. Araştırmalar, bu içeriğin depresyon ve uyku regülasyonunun yönetilmesine yardımcı olduğunu belirtir.

Vitamin ve mineral deposudur: A, B, C ve K vitaminleri bakımından zengin olan kirazın içerisinde bunlara ek olarak demir, çinko, potasyum ve magnezyum gibi mineraller de bulunur.

Antrenman sonrası toparlanmaya yardımcı olur: Kiraz ve vişne gibi aynı familyaya sahip meyveler, egzersiz sonrası iyileşmeye yardımcı olabilir. Potasyum açısından zengin olan kiraz, vücuttaki elektriksel uyarıların daha iyi iletilmesine katkı sağlayabilir.

Kayısı

Nefis rengiyle yazın geldiğini bir kez daha hissetmenizi sağlayacak meyvelerden biri de kayısı değil midir? Kayısı marmelatı ve çayı gibi pek çok seçenekle karşımıza çıkar.

Kayısının Özellikleri

Besin değeri yüksektir: Kayısı da kiraz gibi zengin vitamin ve mineral içeriği ile ön plana çıkar. A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve potasyum mineralleri bakımından da zengin olan kayısının içinde bolca beta karoten ve besin lifi bulunur.

Mineral desteklerine de göz atabilirsiniz.

Tok tutar: Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırması ve  tokluk hissi sağlaması sayesinde kilo kontrolünde sıkça tüketilen besinlerin arasında yer alır.

Kabızlığa iyi gelebilir: Kayısının en bilinen özelliği, sindirim sistemini düzenlemesi olarak bilinir. Özellikle kayısı çayı, hazımsızlığa iyi geldiği bilinen özellikleri ile hem sindirimi kolaylaştırıyor hem de kilo kontrolüne iyi gelebilir.

Şeftali

Mis gibi kokusuyla, sulu sulu yapısıyla tek başına birçok meyveye taş çıkaran şeftali hem serinletici hem de çok lezzetli. Şeftalinin özellikleri ise bir hayli önemli.

Şeftalinin Özellikleri

Sindirime yardımcı olabilir: Şeftali, yüksek oranda lif içerir ve orta boy bir şeftalinin yaklaşık 2 gram lif sağlayabilir. Genel olarak şeftalideki lif türlerinin yarısı çözünür, yarısı ise çözünmez lif olarak bilinir. Yani, her iki şekilde de şeftali sindirime yardımcı olabilir.

Cildinizi koruyabilir: Şeftali, cildinize iyi gelen koruyucu etkilere sahip olabilir. Bazı araştırmalara göre şeftali, cildinizin nem tutma özelliğini geliştirmeye yardımcı olabilir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da şeftalinin cilde faydalı olabileceği düşünülür.

Alerji semptomlarına iyi gelebilir: Vücudunuz bir alerjene maruz kaldığında, bağışıklık sisteminiz tarafından yapılan histaminleri veya kimyasalları serbest bırakır. Bu yüzden kaşınma ve hapşırma gibi sonuçlarla baş etmek durumunda kalırız. Araştırmalar, şeftalinin kanda histamin salınımını önleyerek alerji semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğinden bahseder. Ancak kesin bir kanıya varmak için daha fazla araştırmaya gerek duyulduğu biliniyor.

Karpuz

Sona yaklaşırken yaz meyvelerinin başrolünü kapan karpuz, ferahlatıcı etkisi ile en çok özlenen yaz meyvelerinin arasında yer alır. Sulu yapısı ile deniz kenarının vazgeçilmezi bu meyve, sanılandan daha zengin besin değerleriyle öne çıkar.

Karpuzun Özellikleri

C vitamini deposudur: Karpuz, içerisinde barındırdığı yüksek C vitamini değerleriyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %20’sini karşılayabilir. Yaz mevsiminde serinlemek ve C vitamini konusunda bağışıklığı desteklemek için size yardımcı olabilir.

Antioksidan içerir: Karpuzun içerisinde yer alan likopen, beta karoten, lutein gibi antioksidanların bazı kanser türlerinin gelişmesini sağlayan ortamın oluşmasını engellediği düşünülür. Bu durumda antioksidan değerleri karpuzun popülaritesini artırır.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerini azaltabilir: Karpuz, içerisinde bulunan likopen sayesinde cilnizini zararlı UV ışınlarından koruyabilir. Yaz mevsiminde daha çok maruz kaldığımız zararlı güneş ışınlarından bizi en sevilen yaz meyvesi olan karpuz koruyabilir!

Kavun

Karpuzun yakın arkadaşı kavun, karpuzla beraber yaz meyvelerinin arasında başrolü paylaşır. Birçok türü ile sofralara taşınan kavun, lezzetiyle yediden yetmişe tüketilir.

Kavunun Özellikleri

C vitamini bakımından zengindir: Kavun da karpuz gibi C vitamini açısından zengin bir meyvedir ve ihtiyaç duyduğumuz C vitaminini karşılamanıza yardımcı olabilir.

Kemik sağlığına iyi gelebilir: Kavun; folat, K vitamini ve magnezyum dahil olmak üzere kemiklerin onarımı ve korunması için önem taşıdığı bilinen çeşitli bileşenler içerir. Bu sayede kemik gelişimine iyi gelebilir.

Elektrolit bakımından zengindir: Kavun yaklaşık %90 sudan oluşur. Suya ek olarak potasyum, magnezyum, sodyum ve kalsiyum gibi elektrolitler içermesiyle öne çıkar. Su ve besinlerin bu kombinasyonu antrenmandan sonra kaybettiğiniz mineralleri almanıza yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Yaza Hazırlanırken Kilo Alanların Yaptıkları 5 Hata

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!