Fit HubAntrenmanVücut Ağırlığı ile Yapılan Kalistenik Fonksiyonel Antrenman Nedir, Nasıl Yapılır?

Vücut Ağırlığı ile Yapılan Kalistenik Fonksiyonel Antrenman Nedir, Nasıl Yapılır?

Yazar: Tuğba Atalay

Fonksiyonel antrenmanlar vücudunuzu günlük yaşam akışında en iyi performansla kullanabilmenizi sağlar. Sıkça yaptığımız güç, dayanıklılık ve esneklik gerektiren; itme, çekme, kaldırma, zıplama, fırlatma ve adım atma gibi hareketleri en iyi biçimde yapabilmemize yardımcı olur. Fonksiyonel antrenman programlarında vücut ağırlığıyla yapılan kalistenik egzersizler de kullanılabilmektedir. Böylece her yerde; parkta, bahçede, oturma odanızda yapabileceğiniz bir antrenman programı oluşabilmektedir. Fonksiyonel antrenmanlar vücuttaki tüm kas gruplarını çalıştırdığından yüksek oranda kalori yakımı sağlayabilmektedir. Kısacası zayıflama egzersiz programı araştırıyor ve hiç bir koşul hızınızı kesmesin istiyorsanız doğru yerdesiniz!

Kalistenik Egzersiz Nedir?

fonksiyonel egzersiz yapmak kolay mı

Kalistenik egzersiz; spor salonu veya ekipmana ihtiyaç duymadan, kişinin sadece vücut ağırlığını direnç olarak kullandığı antrenmandır.  Bu tür egzersizler evde veya açık havada da yapılabilir. Bu yüzden zaman zaman “Street Workout” adı ile anıldığını da görebilirsiniz. Statik ve dinamik hareketleri barındıran kalistenik egzersizler kişiyi; esneklik, çeviklik, denge ve koordinasyon açısından geliştirerek daha güçlü ve sıkı bir vücuda sahip olmayı sağlar. Kalistenik egzersiz hem kardiyovasküler, hem de kuvvet çalışmalarını kapsar ve aynı anda birden fazla kas grubunun çalışmasını sağlayarak daha fazla efor sarf etmenize yardımcı olur.

Profesör Doktor Alex Hutchinson’ın “Bilimsel Egzersiz” kitabındaki araştırmasına göre; 2005’te sporcu olmayan bir grup üzerinde yapılan çalışmada, evde kendi vücut ağırlığını kullanarak egzersiz yapan insanların yüzde %70’e yakını 2 sene sonra hala programlarına devam ederken, spor salonlarına giden insanlarda bu oran sadece yüzde %36 olarak saptanmıştır.

Kalistenik Egzersizleri Kimler Yapabilir?

fonksiyonel antrenman nasıl yapılır

Bu soruyu doğru cevaplandırmak için aslında “Fonksiyonel nedir?” sorusunun doğru cevaplandırılması büyük önem taşıyor. Vücudumuz günlük yaşamda kendi vücut ağırlığımız ile birçok hareket yapmak zorundadır. Vücudun fonksiyonel olabilmesi ise bu hareketleri en doğru denge ve en iyi performansla yapabilmesi anlamına gelir. Genel olarak kalistenik egzersizler  spor yapmak, dinç bir vücuda sahip olmak ve vücudunu fonksiyonel bir biçimde kullanmak isteyen herkese hitap edebilmektedir. Sağlık açısından spor salonunda ağırlıkla çalışmaya uygun olmayan kişiler, büyük kas hacmi yerine sıkı ve fit bir görünüme sahip olmak isteyenler, evde kendine ufak bir alan ayırarak spor yapmak isteyen kişiler veya kalabalık spor salonlarından kaçıp doğada spor yapmak isteyen kişiler kalistenik egzersizleri tercih edebilir.

Fonksiyonel Antrenman Nedir?

fonksiyonel antrenman programı yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Fonksiyonel egzersiz, uzun yıllar boyunca sıkça kullanılan fakat anlamı pek farkında olunmayan egzersiz biçimi olmuştur. Fonksiyonel antrenmanın ardındaki fikir, her egzersizin daha doğal olması ve günlük yaşamla bağlantılı olmasıdır.

Örneğin: Squatlarınızı geliştirmek, bir sandalyeden kolayca kalkmanıza ve bir koltuğa belinize yük bindirmeden oturmanıza yardımcı olur ve lungelarınızı geliştirmeniz de merdiven çıkabilmeyi daha kolay hale getirir.

Fonksiyonel antrenman hareketleri daha fazla kası harekete geçirme eğilimindedir ve bu nedenle daha fazla enerji harcamayı garantilemektedir. Bu çok boyutlu egzersizler aynı zamanda doğal hareket becerilerinizi geliştirmeye ve genel hareketliliğinizi artırmaya da olumlu etkilerde bulunur.

Fonksiyonel antrenman programı vücut ağırlığınızla günlük yaşamda sıkça yaptığınız hareketleri en verimli hale getirir ve vücudunuzun işlevselliğini artırır, doğal hareketlerinizi en doğru şekilde yapmanızı sağlar. Fonksiyonel antrenman programı uygularken halat, kum torbası, kettle bell de kullanabilirsiniz fakat temel amaç günlük yaşamda çokça kullandığınız; itme, çekme, kaldırma, zıplama, adım atma veya oturma gibi hareketleri en üstün performansta yapabilmektir. Böylece vücudunuz en fonksiyonel hale gelmiş olur. Fakat burada da en önemli nokta diğer antrenman programlarında olduğu gibi devamlılık, disiplin ve düzenli uygulamadır.

Daha pratik ve yağ yakıcı bir antreman için aşağıdaki kalistenik fonksiyonel egzersiz döngüsünü düzenli bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Kalistenik Fonksiyonel Antrenman

Kalistenik egzersizlerle ekipmansız bir şekilde de uygulanabilen fonksiyonel antreman örnekleri her yerde yapılabilir. Evde egzersiz yaparken ya da doğada yürüyüşe çıktığınızda kalistenik yani vücut ağırlığıyla yapılan egzersizlerle fonksiyonel antrenman yapabilir, hem enerjinizi yükseltip hem de kas kütlenizi artırabilirsiniz.

1. Şınav

şınav hareketinin yararları

Günlük egzersiz programı oluştururken en yaygın kullanılan hareketlerden biri olan şınav ile aynı anda birçok kas grubunu çalıştırabilirsiniz; en başta göğüs ve arka kol kasları olmak üzere karın, omuz, ön kol ve ön bacak gibi diğer bölge kaslarını da aktif hale getirebilirsiniz. Tek kol şınav, eğimli şınav, el çırparak yapılan şınav gibi farklı türleri de vardır. Farklı türler farklı kas gruplarına etki etmektedir.

[ls_content_block id=”13465″]

2. Pistol Squat

squat kalçalarınızı yakacak

Fonksiyonel fitness günlük aktiviteyi artıran ve geliştiren egzersizler anlamına gelmektedir. Fonksiyonel fitness antrenmanlarında en çok kullanılan hareketlerden squatın bir çeşidi olan  “Pistol Squat”; vücut ağırlığınızı kullanarak yapabileceğiniz en zor hareketlerdendir. Sizi zorladığı kadar etkili olan bir bacak egzersizidir. Bu egzersiz kalça ve bacak kaslarınızı çalıştırırken aynı zamanda denge ve esneklik kazanmanızı sağlar. Egzersizi yaparken bir bacak yere paralel şekilde diz kırılmadan yukarı kaldırılır ve pozisyonu bozmadan diğer bacak ile çömelme hareketi yapılır. Denge unsurunun çok önemli olduğu bu harekette ayak bileklerinizin esnekliği de oldukça önemlidir.

3. Bench Dips

bench dip hareketi ile sırt kaslarınızı güçlendirin

Bench dips hareketi, bu egzersiz programı içinde yine kendi vücut ağırlığınızı kullanarak çalışabileceğiniz bir arka kol egzersizidir. Evde; sandalye veya koltuktan, açık alanda ise bir banktan bile faydalanabilirsiniz. Bu harekette eller kalça yanına yerleştirilir, avuçlarla oturulan yerden destek alınır, kalçadan aşağıya doğru inilirken arka kol kaslarının esnemesi sağlanır ve tekrar başlangıç pozisyonuna dönülür.

4. Barfiks

barfiks çekerlen dikkat edilmesi gerekenler

Barfiks temel egzersiz hareketleri arasında yer alan bir harekettir. Bir bara tutunarak vücudun yukarı çekilip tekrar aşağı inilmesi şeklinde yapılan, vücut ağırlığının tamamen kollara yüklendiği bir egzersizdir. Farklı çeşitleri de olan bu hareket ağırlıklı olarak sırt, kanat ve biceps kaslarını geliştirir. Bu hareket vücut ağırlığınızı dengeli bir şekilde kontrol etmenizi sağlar. Hareketi yaparken çene hizası destek aldığınız bara gelecek kadar yukarı çıkarılmalıdır.

5. Mekik

mekik harketi karın kaslarınızı patlatıyor

Herkes düz bir karın ister işte tam da bu yüzden kalistenik egzersizler içinde en bilineni mekiktir. Günlük egzersiz hareketleri arasında sıkça yer alan mekik hareketini yaparken vücudun alt kısmı sabit kalmalıdır. Bu detay hareketin en önemli püf noktasıdır. Karın kaslarını sıkıştırarak belden öne doğru kalkarak, bu egzersizi en doğru şekilde yapabilirsiniz. Duruş pozisyonlarına göre farklılık gösteren bu egzersiz; ön, yan ve alt karın kaslarını güçlendirir. Mekik egzersizi düzenli ve doğru pozisyonda yapıldığında bel bölgesinde bulunan abdominal kaslarını da güçlendirir ve bel kemiğinizi korur.

tugba-atalay

1 Yorum

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!