L-karnitin takviyesi, her geçen gün daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanımı yaygınlaştıkça, bir besin takviyesi hakkındaki kulaktan dolma yanlış bilgiler de o oranda artıyor.
L-karnitin piyasaya çıktı çıkalı, hakkında pek çok efsane dönüp duruyor. Bizler de bu efsanelere son vermeyi amaçlayarak l-karnitin ile ilgili yanlış bilinenleri açıklayıp işin doğrusunu da anlattık.
L-karnitin Yağ Yakar
Genellikle yağ yakıcı olarak algılansa da, l-karnitin direkt olarak bir termojenik gibi çalışmaz. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımı sağlamaz. Direkt olarak yağ yakımı ile görevli değildir.
L-karnitin yağ yakımına yardımcı olur ve yağ yakımını daha verimli hâle getirir. Direkt olarak yağ yakıcı olduğu algısına sahip büyük bir kitle var. Ancak maalesef yağ yakmak o kadar kolay bir iş değil.
L-karnitin, serbest yağların vücutta yağ olarak depolanmasını önler ve mitokondride enerji kaynağı olarak kullanılmasına yardımcı olur. Bu da enerji tüketiminde verimlilik sağlarken, fazladan yağ depolanmasını önleyen bir durumdur. Yani l-karnitin takviyesinin vücutta hali hazırda depolanmış yağlara bir müdahalesi söz konusu değil.
L-karnitin etkisini görebilmek için, normalde yağ yakımı için uygulayacağınız beslenmeyi yine uygulamanız gerekecek. Yani l-karnitin takviyesi yağ yakımını hızlandıran bir kısayoldan ziyade süreçte yardımcı olan bir amino asit.
L-karnitin Enerji Verir
Aynı yağ yakar efsanesinde olduğu gibi, l-karnitin takviyesinin enerji verdiği de düşünülür. Aslında l-karnitin yalnızca vücutta var olan enerji kaynaklarını daha verimli kullanmamızı sağlar. Bu da ihtiyacımız olan enerjiyi daha verimli kullanmamızı beraberinde getirir.
L-karnitin kalori olarak neredeyse hiç enerji vermez. L-karnitin takviyelerinin içeriklerine bakarsanız, l-karnitin takviyesinin bir enerji sağlayıcı olmadığını görürsünüz.
L-karnitin Metabolizmayı Hızlandırır
L-karnitin bir yağ yakıcı olarak algılandığı için, metabolizma hızlandırıcı olarak düşünülür. Kalp atışlarını hızlandırarak kalori yaktığı varsayılır. Böyle bir şey söz konusu değildir. L-karnitin yalnızca yardımcı görevi olan bir amino asittir.
L-karnitin Yalnızca Zayıflamak İçin Kullanılır
L-karnitin takviyesi yalnızca kilo verme döneminde kullanılan bir takviye olarak bilinir. Karnitin yetersizliği durumunda da alınan karnitin takviyesinin, yağ yakımına yardımcı olmak dışında da pek çok katkısı var.
L-karnitin kan şekerini düşürür ve kolesterolü de kontrol altına alır. Veganlarda ve ketojenik diyet uygulayanlarda yetersiz miktarda karnitin bulunması sebebiyle de karnitin takviyesi işlevsel olabilir.
Az kalori alınan diyetlerde l-karnitin, açlık ve yorgunluk hissini azaltabiliyor. Bu nedenle katı diyetler uygulayan sporcular zaman zaman l-karnitin de kullanırlar.
L-karnitin Pek Çok Yan Etkiye Sahiptir
L-karnitin, hiçbir yan etkiye sahip değildir! Fazla tüketiminde kalpte çarpıntı olabileceği gibi durumlardan bahseden kaynakları gönül rahatlığıyla reddedebilirsiniz.
L karnitin, yalnızca her takviye gibi uç miktarlarda kullanıldığında yan etki oluşturur. Bu yan etkiler; mide bulantısı, kaşıntı, ishal, çarpıntı, kusma, halsizlik şeklinde sıralanabilir.
L-karnitin ile Banko Kilo Verirsiniz!
Hiç bir supplement, sihirli bir hap değildir. Aldığınız takviyelerin tamamı, işe yarayabilmesi için düzenli beslenme ve sporu gerektirir.
L-karnitin de belli düzende egzersiz yapmıyorsanız ve yediklerinize dikkat etmiyorsanız asla kilo vermenizi sağlamaz.