Kreatin Nedir?
Kreatin, kas hücrelerine enerji desteği sağlayan organik bir bileşendir. Vücudumuzda da sentezlenebilmektedir. Hayvansal yiyeceklerde az miktarda bulunur ve amino asitler (arjinin, glisin ve metiyonin) aracılığıyla karaciğer ve böbreklerde üretilebilmektedir.Vücutta gerçekleşen sentezlenme işleminden sonra iskelet kaslarına, kalbimize, beyne ve diğer vücut dokularına taşınmaktadır. Vücuttaki kreatinin çok büyük bir kısmı kaslarda bulunmaktadır. Antrenman esnasında olduğu gibi bazı durumlarda normalden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gibi durumlarda kreatin yüklemesi gerekebilmektedir. Bu açıdan kreatin, vücuttaki enerji döngüsü için önemli bir rol oynamaktadır.
Kreatinler ürün olarak iki kategori altında ele alınmaktadır. Bunlar Kreatin Monohidrat ve Kompleks Kreatinlerdir. Kreatin monohidrat’a saf kreatin de denmektedir. Diğer kreatin ürünlerine göre, diğer maddelerden ayrıştırılarak en saf hale getirilmiştir. Bu ürünler genellikle Creapure ibaresiyle satılmaktadır. Kompleks ürünlerin diğer ürünlere göre emilim hızları farklıdır (genellikle daha hızlıdır) ve daha uzun süreli enerji artışına yardımcı olmaktadır.
Kreatin’in Faydaları
Kreatin, temel olarak ATP üretimi döngüsünü uzatmaktadır. Enerji döngüsüne Kreatin Fosfat olarak katılır. Antrenmanlarınızdan örnek vermek gerekirse, gücünüz tamamen tükenmeden 5 saniye öncesine kadar ağırlık kaldırmaya devam edebilirsiniz. Bu ATP stoklarınızın tükendiğini gösterir. Harcanan enerjiyi (ADP) kullanılabilir enerjiye (ATP) çevirmek için birkaç dakika beklemeniz gerekir. Kreatin yüklemesi bu ATP döngüsünün süresini 5 saniyeye kadar uzatabilir. Bu da hareketi birkaç tekrar daha uygulamanıza imkan verecektir. Bu nedenle kısa süreli enerji gerektiren spor dallarında(vücut geliştirme gibi) daha çok tercih edilmektedir.
Kreatin kullanımı ile ilgili günümüze kadar yapılan onlarca araştırma kreatinin birçok faydası olduğunu göstermektedir. Temel olarak enerji üretiminin verimini arttırması, performansın artmasına, bunun sonucu olarak da güç artışına yardımcı olmaktadır. Kas gelişimine ve güçlenmeye yardımcı olmanın yanı sıra, yaşlanma karşıtı özellikler gösterebilen, hafızayı destekleyebilen ve hücre üretim kapasitesini arttırabilen bir besin desteğidir.
Kreatin’in faydaları arasında, kemik sağlığı ve kas sinir sistemine de destek olduğu araştırmalarla görülmektedir. Vücudun gelişebilmesi ve performansın artması için kas sinir sisteminin iyi korunması gerekir. Kreatin, kas sinir sistemini de aktif olarak korur. Hücre ölümü ve kas ağrıları etkilerini azaltmakta, yoğun egzersizler sonrası kas bütünlüğünü korumakta da etkili olmaktadır.
[ls_content_block id=”13465″]
Kreatin Nasıl Kullanılır?
Kreatin nasıl kullanılmalı kısmına gelirsek, bilimsel araştırmalara göre en uygun kullanım şekli, günlük düzenli 3-5 gram arası dozu sürekli olarak tüketmektir. Gün içinde bu dozda almamız bize yeterli olacaktır. Çünkü uzun süre etkisini gösterebilmektedir. Kreatin’in su ile içilmesi tavsiye edilir. Off günlerde de kreatin kullanımına devam edilebilir. Piyasada çoğu zaman toz şeklinde bulunmaktadır.
Kreatin ne zaman kullanılmalı?
Kreatin ne zaman kullanılır sorusuna cevap olarak, antrenman öncesi ya da sırasında tercih edildiğini söylemek gerekir. Ancak supplementlerden aldığınız kreatin uzun süre boyunca vücuttaki etkisini gösterebilmektedir. Bu yüzden kreatin alımı konusunda genellikle antrenman öncesi tercih edilse de bilimsel araştırmalar bu durumu çok fazla desteklememektedir. Bu durum da kreatin spordan önce mi yoksa sonra mı kullanılmalı? sorusunun sıkça sorulmasına neden olmaktadır. Biyolojik olarak bakıldığında; antrenman sonrası tükenen kreatinin yenilenmesi, antrenman sonrası öğün ile artan insülinin kreatin kullanımını verimli hale getirmesi ve antrenman sonrasında kreatinin büyümeyi tetikleyip büyüme sağlaması durumları da araştırmalarla ortaya çıkmıştır.