Kalça ağrısı özellikle kadınlarda ve yaşlılarda sık görülse de herkesin yaşayabileceği ve günlük hayatı oldukça zorlayan bir rahatsızlıktır. Alt sebeplerinin ne olduğunun tam olarak anlaşılması için mutlaka hekim ile görüşülmesi gerekir. Kalça ağrısı tedavisi farklı şekillerde yapılabiliyor olsa da ağrıların ilerlemesi kişileri yürüyemeyecek hale getirebilir. Bu sebeple mutlaka erken bir şekilde tanı konulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Biraz iç karartıcı bir giriş yapmış olsak bile bu önemli konuyu size özetlemek istedik. Kalça ağrısı, kalça kemikleri ya da kaslarında oluşmuş olan hasarlara bağlı olabileceği gibi duruş bozukluğu ya da hamilelik gibi durumlara bağlı da gelişebilir. Kireçlenme, özellikle yaşlılarda ve kadınlarda kalça ağrısına sebep olabilir. Kalça ağrıları adım atarken zorlanmanıza, oturup kalkarken canınızın yanmasına ve bazen bacaklarınıza doğru da ağrının yayılmasına sebep olabilir…
Bugün sizlerle kalça ağrısı nedenlerini incelemek istiyoruz. Devamında ise fizik tedavide de kullanılan hareketleri ekleyerek kalça ağrılarınızı hafifletecek egzersizleri paylaşacağız.
Kalça Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Kalça ağrısı neden olur sorusunu cevaplandırmak istediğimizde altta yatan birtakım sağlık problemlerini görebiliyor olsak bile bu durum her zaman bu kadar kritik olmak zorunda değildir. Kalça ağrıları bütün gün oturarak çalışıyor olmaktan dolayı veya artrit gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir…
Aşağıda sık görülen, Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği’nin yayınladığı kalça ağrısı nedenlerini sıralıyoruz:
- Gelişimsel ve doğuştan gelen kalça bozuklukları
- İltihaplı eklem romatizmaları
- Kalça ekleminde kaymalar
- Osteoporoz
- Kalça kirençlenmesi (osteoartrit)
- Geçici eklem zarı iltihabı
- Mikrobik hastalıklar
- Kanser
- Kalça çevresindeki yumuşak dokularda oluşan ağrılar, kas ağrıları ve bursit
- Travma, kırık ve çıkıklar
- Alt sırt bölgesi ve belde oluşan fıtık ya da kireçlenme gibi problemler
Hastalıklara bağlı kalça ağrılarına ek olarak ise ısınmadan spor yapmak, spor sırasında oluşan kramplar, bütün gün oturarak çalışmak ya da uzun süre aynı pozisyonda kalmak ve fazla kilo, kalça ağrılarının oluşmasına sebep olabilir.
Kalça Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalça ağrısının tanısına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hekimler genellikle yaptıkları muayene ile tanıyı yüksek oranda belirleyebilirler ancak muayeneye ek olarak kan tahlili ve MR görüntüleri de isteyebilirler. Tanıya göre kalça ağrısı tedavisi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilmektedir:
- Kilo verme
- İlaç tedavisi
- Lokal enjeksiyonlar
- Fizik tedavi ve su içi yürüme egzersizleri
- Baston ve yürüteç gibi destekler
- İleri durumlarda cerrahi müdahale
Fizik tedavi uzmanı ile birlikte genellikle 10-15 seans kadar uygulanan egzersizler kalça ağrılarının hafiflemesine ve geçmesine yardımcı olabilmektedir.
Kalça Ağrısına Hangi Egzersizler İyi Gelir?
Esneklik, kramp, spor, uzun süreli oturma gibi sebeplere dayalı kalça ağrılarını gidermek ve oluşabilecek ağrıların kuvvetini azaltmak için yapabileceğiniz birtakım egzersizler vardır. Bu egzersizleri aşağıda sıralıyoruz:
1. Leg Swings
Bu hareket kalçaları esnetmek için çok iyi bir harekettir. Leg swings dinamik bir harekettir. Bir bacağınızı sabit yerde tutarken diğer bacağınızı önce yana açıp daha sonra önünüzden diğer yanınıza doğru yavaş bir şekilde geçirmeniz gerekir. Hareketi uygularken üst vücudunuzu mümkün olduğunca az hareket ettirmeniz ve savrulmamanız gerekir.
2. Side Lying Leg Raise
Yere uzanın ve yanınızı dönün. Alttaki kolunuz ile başınızı destekleyebilirsiniz. Side Lying Leg Raise hareketini uygulamak oldukça kolaydır. Üstteki bacağınızı yavaşça yukarı doğru açıp kapatmanız gerekir.
3. Donkey Kick
Donkey Kick için el ve dizleriniz üzerinde yerde konumlanın. Ayaklarınızı yere takın. Daha sonra tek bacağınızı vücudunuza paralel olacak şekilde geriye doğru iterek kaldırın.
4. Side Leg Glute Bridge
Side Leg Glute Bridge için sırtüstü yere uzanın. Bel boşluğunuzu karın kaslarınızı içeri çekerek doldurun. Tek bacağınızı topuğunuz dışarıyı gösterecek şekilde yukarı doğru uzatın. Diğer bacağınızı ayağınız kalçanıza yakın olacak şekilde yere yerleştirin. Yavaşça kalçanızı yukarı kaldırıp yere geri indirin.
5. Butterfly
Butterfly için yere oturun ve ayak tabalarınızı birleştirecek şekilde ayaklarınızı kendinize doğru yaklaştırın. Daha sonra yavaş yavaş kalçanızı açacak şekilde dizlerinizin yere doğru indirip geri yukarı kaldırın. Hareket, kanat çırpan bir kelebeği andırır. Dirsekleriniz ile bacaklarınızı yere indirmeye yardımcı olabilirsiniz. Sırtınız hareketi yaparken dik olmalıdır.