Sağlıklı ve iyi beslenme, dinç ve kaliteli bir hayatın anahtarı olarak görülüyor. Gün içinde neler yediğimiz kadar, ne miktarda ve ne şekilde tükettiğimiz de önem taşıyor. Alışkanlıklarımız, beslenmemizi etkiliyor, böylelikle kendi doğrularımızın çerçevesinde beslenmeye ve besinlerin arasından tercih yapmaya devam ediyoruz. Peki, hayatınıza eklemeniz gereken beslenme alışkanlıklarından haberdar mısınız?
Alışkanlık kazanmak gözünüze zor gelebilir ama sizin için faydalı olabilir. Eğer beslenmenizde değişiklik yapmak istiyorsanız, yenilikleri hayatınıza çekmeyi seviyorsanız bu alışkanlıklar size yardımcı olabilir.
Alışkanlığı Kırdığınızı Hayal Edin
Yeni bir alışkanlık edinmeden evvel değiştirmek istediğiniz alışkanlıklarınıza da göz atmak faydalı olabilir. Bir alışkanlığı kırmak istiyorsanız, yapabileceğiniz faydalı birkaç adım elbette var. Bunlardan ilki; alışkanlığı kırma inancınızın olması olabilir. Bunun için bazı pratik alıştırmalar ile ne istediğinize karar verebilirsiniz. Alışkanlıklarınız için koşullandığınızda bu alışkanlığınızı bırakmaya yardımcı olmak adına ne tepki verdiğinizi düşünebilirsiniz. Örneğin evden çalışırken stresli olduğunuz anlarda yemek yemeye başlıyorsanız bu alışkanlığınızın bittiğini hayal edebilirsiniz. Ellerinizi meşgul eden ve sizi sakinleştirmeye yardımcı olan bu tarz her alışkanlığın yerine derin nefes alıştırması yaptığınızı, su içmek için yürüdüğünüzü gözünüzde canlandırın. Size yardımcı olacaktır.
Sigarayı Bırakın
Hepimiz sigara içmenin sağlığımız için kötü olduğunu biliyoruz. Sigarayı bugün bırakmak, uzun vadeli sağlığınız için harika gelişmeler anlamına gelebilir. İştahı ve beslenmeyi de etkileyen bu zararlı alışkanlık, uzun vadede ciddi sağlık sorunları getirebileceği gibi beslenme alışkanlıklarınızın seyrini de değiştirebilir. Daha iyi ve dinç bir hayatı benimsiyorsanız sigara alışkanlığınızdan vazgeçmenizi öneririz.
Alışkanlığı Farklı Bir Alışkanlıkla Değiştirin
İstenmeyen davranışı durdurmaya çalışmak yerine, bu davranışı yeni bir davranışla değiştirirseniz, bir alışkanlığı bırakmanız daha kolay olabilir. Örneğin; iş yerinde aç olduğunuzda şekere uzanmayı bırakmak istediğinizi söyleyerek işe başlayabilirsiniz. Bu durumda sadece şekerlemeden kaçınmaya çalışırsanız, açlığa karşı koyamadığınızda alışkanlığa geri dönme ihtimaliniz yüksek olacaktır. Masanızda kuru meyve ve kuru yemişlerden oluşan bir atıştırmalık kutusu bulundurmak size başka bir atıştırmalık seçeneği sunar ve böylece rafine şeker içeren atıştırmalıkları tüketmekten kaçınabilirsiniz. Yeni bir davranışı tekrarlarken, beynimizde bu yeni rutini takip etme dürtüsü gelişir. Sonunda ise daha fazla enerji ve daha az şeker krizi ile yeni bir alışkanlık edinebilirsiniz. Bu davranışı yapmaya devam etme dürtünüz, eski alışkanlığı sürdürme arzunuzdan daha ağır basabilir ve böylelikle istemediğiniz alışkanlığınızı bırakabilirsiniz.
Kahvaltı Edin
Sağlıklı beslenmenin ilk adımı, güne kahvaltı ile başlamaktır. Kahvaltı uzun süren açlık sonrasında düşen kan şekeri seviyesini yükselterek, güne zinde ve enerjik başlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kahvaltı etmek gün içerisinde iştah kontrolünün sağlanması açısından da büyük önem taşır. Öğle ve akşam öğünlerinizde doğru miktarlarda ve besin seçeneklerinde tercih yapabilmek adına kahvaltı etmeniz işe yarayabilir. Bunların yanı sıra kahvaltı etmenin konsantrasyon sağlama, dikkatin dağılmasını önleme ve hafızayı güçlendirme gibi etkilerinin olması da öneminin artmasına katkı sağlar.
Aşırı Yemekten Kaçının
Kalori alımı ve uzun ömür arasındaki bağlantı günümüzde çok fazla ilgi uyandırıyor. Birçok çalışma; düşük kalori alımı, daha uzun yaşam süresi ve daha düşük hastalık olasılığı arasındaki bağlantıları hala araştırıyor. Fazla kalori alımının yaratabileceği obezite gibi problemler yüzünden yaşam kalitemizin düşmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak adına uzman doktorların da yardımıyla sizin için uygun kalori miktarını öğrenebilir ve buna göre beslenmenizi düzenleyebilirsiniz. Yani, kalori kısıtlamasının yaşlanmayı yavaşlatıp yavaşlatmadığı veya ömrünüzü uzatıp uzatmadığı henüz tam olarak anlaşılmış değilse bile fazla kalori alımını durdurmak sağlığınız açısından iyi olabilir.
Pişirme Yönteminizi Değiştirin
Doğru ve sağlıklı pişirme yöntemlerini hayatınıza ne kadar entegre ediyorsunuz? Her besini kızartmak yerine farklı pişirme yöntemlerini deneyerek de lezzetli besinler hazırlayabilirsiniz. Kızartma yerine ızgara, fırında veya buharda pişirme yöntemlerini tercih etmek sağlıklı beslenmeniz için güzel bir adım olacaktır. En sevdiğiniz ve kızartmaya alıştığınız yemekleri alternatif pişirme yöntemleriyle hazırlayarak daha sağlıklı öğünler yaratabilirsiniz ve böylelikle bu pişirme yöntemlerini alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Kahve veya Çay İçin
Hem kahve hem de çay, kronik hastalık riskinin azalmasına yardımcı olabiliyor. Örneğin yeşil çayda bulunan polifenoller ve kateşinler; kanser, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltma etkisi ile biliniyor. Bazı araştırmalar benzer şekilde kahvenin de daha düşük tip 2 diyabet, kalp hastalığı, Alzheimer ve Parkinson gibi bazı kanserler ve beyin rahatsızlıkları riskiyle bağlantılı olduğundan bahsediyor. Kesin bir kanı olmamakla beraber araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda kahve ve çay içmek size uzun vadede iyi gelebilir. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu da unutmayarak kararında tüketmekte fayda var. Kısacası, çok fazla kafeinin endişe ve uykusuzluğa yol açabileceğini için bunu göz önünde bulundurarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Kuru Yemiş Tüketin
Günümüzde çoğu kuru yemiş ve tohum; protein, lif, antioksidanlar ve faydalı bitki bileşikleri açısından zengindirler. Ayrıca kuru yemişler; bakır, magnezyum, potasyum, folat, niasin, B6 ve E vitaminleri gibi çeşitli vitamin ve minerallerin kaynağı olarak önerilir. Beslenmenize kuru yemişleri ekleyerek vitamin ve mineral alımınıza katkı sağlayabilir, enerji düzeyinizi yükseltebilirsiniz. Bunların yanı sıra, fazla kalori alımı ve iştah konusunda da kuru yemişler size olumlu bir etki sağlayabilir. Tok tutma özellikleri sayesinde daha az kalori alabilir, sağlıklı ve dinç kalabilirsiniz.