Vitaminler birçok yaşamsal fonksiyonda rol oynar, eksiklik durumları bazen hastalıklara bile neden olabilir. Bu yüzden yeterli vitamin alımı yapmak önemlidir. Eğer siz de meyve sebze sevmeyenlerdenseniz, belki de bahsettiğimiz rahatsızlıklardan sonra beslenmenize daha fazla dikkat edersiniz!
Vitamin Eksiklikleri Nedeniyle Ortaya Çıkabilecek Hastalıklar
Bağışıklık sistemini desteklemek için yeterli miktarda vitamin ve mineral tüketmelisiniz, multivitamin ürünleri de günlük ortalama tavsiye edilen miktarlara göre hazırlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda söz konusu vitamin ve mineralleri aşırı miktarda tüketirseniz ortaya çıkacak bazı problemler vardır. Hangi vitamin eksikliği hangi rahatsızlığa neden oluyor öğrenmek için okumaya devam edin!
A Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
A vitamini eksikliği, çocuklarda önlenebilir körlüğün önde gelen nedenidir. Ayrıca hastalık ve ölüm riskini artırır. Esas olarak ekoomik seviyesi daha düşük olan ülkeleri etkilese de, neredeyse bütün ülkelerde A vitamini eksikliği görülmektedir. Gebe kadınlarda, A vitamini eksikliği gece körlüğüne neden olabilir ve anne ölümü riskini artırabilir. A vitamini önemli bir besindir, özellikle cilt sağlığı ve göz sağlığı için gereklidir.
D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
İngiltere hükümeti verilerine göre, nüfusun dörtte birinin kan değerlerinde D vitamini seviyesi düşük olarak tespit edilmiştir. D vitamini birkaç önemli fonksiyona sahiptir. Örneğin, vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemeye yardımcı olur. D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizme neden olabilir ve kemiklerde osteomalazi denilen rahatsızlığa (kalsiyumun miktarının yeterli miktarda olmaması), ağrı ve acıya neden olabilir (1).
E Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
Vücudunuzda doğal olarak bulunan herhangi bir fazlalık depolandığı için, E vitamini eksikliğine sahip olmanız pek mümkün değildir. E vitamini bir antioksidan olduğundan, cilt ve göz sağlığının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. E vitaminin demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğine dair şu anda da araştırılan olası etkisi incelenmektedir.
K Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
K vitaminin birkaç önemli işlevi vardır. Örneğin kanın pıhtılaşması için gereklidir, bu da yaraların düzgün iyileşmesine yardımcı olur. Kemikleri sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu gösteren bazı kanıtlar da bulunmaktadır. Çok fazla K vitaminine ihtiyaç duyulmaz, bu yüzden de eksikliği nadir olarak görülür. Ancak yine de yeterli düzeyde olmasını sağlamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.
C Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
Genellikle vitamin eksikliklerinin en popüleri olarak bilinir. C vitamini eksikliği iskorbit hastalığına neden olur. C vitamini (ayrıca askorbik asit olarak da bilinir) vücut için çok önemlidir, çünkü kolajen yapmak için gereklidir. C vitamini olmadan, kolajen yenilenmez ve farklı dokuların parçalanmasına neden olur. Bu da iskorbit hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur (2). Bunlardan bazıları şunlardır:
- Kas ve eklem ağrısı
- Yorgunluk
- Deride kırmızı noktaların görünmesi
- Diş etlerinin kanaması ve şişmesi
C vitamini aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklara ve bazı kanser türlerine karşı olumlu etkileri olan bir antioksidandır. Yeterli miktarda C vitamini almak için takviye kullanmanız gerekebilir, ancak uzun süreler boyunca devam eden çok yüksek seviyede C vitamini alımı böbrek taşlarına neden olabilir.
B1 Vitamini (Tiamin) Eksikliği Nelere Yol Açar?
Tiamin (B1 vitamini) vücut hücrelerinin karbonhidratı enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar vücut için, özellikle beyin ve sinir sistemine yeterli enerjiyi sağlar. Tiamin ayrıca kas kasılması ve sinir sinyallerinin iletilmesinde önemli bir rol oynar. Tiamin eksikliği beriberi olarak adlandırılır ve halsizlik, psikoz, sinir hasarı gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Çok yaygın olmamakla birlikte, en fazla alkolikler tiamin eksikliği riski altındadır.
B2 Vitamini (Riboflavin) Eksikliği Nelere Yol Açar?
Riboflavin, B2 vitamini olarak da bilinir. Cildi, gözleri ve sinir sistemini sağlıklı tutmak, vücudun yediğimiz gıdalardan enerji salmasını sağlamak için önemlidir. Riboflavin eksikliği boğaz ağrısına, kiloza (dudaktaki lezyonlar), açısal stomatite (ağzın üzerindeki lezyonlar), dil iltihabına, kornea vaskülarizasyonuna, dissebasi (kırmızı ve yağlı burun ile göz kapakları) ve normokromik anemiye neden olur.
B3 Vitamini (Niasin) Eksikliği Nelere Yol Açar?
Niasin ayrıca B3 vitamini olarak da bilinir. Niasin, vücudun yediğimiz yiyeceklerden enerji salınmasına yardımcı olmak ve sinir sistemini ve cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için önemlidir. Çok uzun süre boyunca yüksek miktarda niasin alınması karaciğerde hasara neden olabilir.
B6 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
B6 vitamini vücudun gıdadaki protein ve karbonhidratlardan gelen enerjiyi kullanmasına ve saklamasına izin verir. Hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinde vücuttaki oksijeni taşıyan madde) oluşumuna yardımcı olur. Bu vitamin olmadan tiroidin iyot ham maddesini hormon üretmek için verimli bir şekilde kullanamayacağı belirtilmektedir. Aşırı aktif tiroidi olan ve B6 vitamini eksikliği olan kişilerde kas güçsüzlüğü problemi oldukça yaygındır!
Folat Eksikliği Nelere Yol Açar?
Folat veya folik asit, sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için B12 vitamini ile çalışır, aynı zamanda doğmamış bebeklerde spina bifida gibi merkezi sinir sistemi kusurları riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle hamilelik sırasında sağlıklı bir seviyenin korunması fazlasıyla önemlidir. Folat eksikliği, folat eksikliği anemisinin neden olduğu yorgunluğa), zayıflığa, ishale, iştahsızlığa ve kilo kaybına neden olabilir. Folat eksikliği ayrıca baş ağrısına, kalp çarpıntısına ve davranış bozukluklarına neden olabilir.
B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
B12 vitamininin vücuttaki rolü folat ile benzerlik gösterir. Kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına ve sinir sistemini sağlıklı tutmaya, yediğimiz gıdalardan enerji elde etmeye yardımcı olur. B12 vitamini eksikliği aşırı yorgunluk, enerji eksikliği, karıncalanma, boğazda ve dilde kırmızılık, kas güçsüzlüğü, depresyon, hafıza problemleri, anlama sorunları ile zararlı anemiye neden olur.
B5 Vitamini (Pantotenik Asit) Eksikliği Nelere Yol Açar?
Pantotenik asit ayrıca B5 vitamini olarak da bilinir. Pantotenik asit, yediğimiz besinlerden enerji salınmasına yardımcı olmak gibi çeşitli işlevlere sahiptir. Pantotenik asit eksikliği yorgunluk, kronik stres ve depresyona neden olabilir.
Yanlış söylüyorsun dayı
İnş yanlış değildir performan ödevi yapıyorum
nş doğrudur dbjauyF