Karın bölgesinde ağrı, hassasiyet ve kanama, anne adayları ve doktorların istemediği dış gebelik (ektopik gebelik) belirtileri arasındadır. Gebeliğin sonlandırılması gereken dış gebelik, anne adayları için oldukça tehlikelidir. Ancak burada iyi bir haber vermeliyiz ki dış gebelik yaygın bir durum değildir.
Bugün sizinle hamileliklerde zaman zaman karşılaşılabilen “Dış gebelik nedir, dış gebelik belirtileri ve tedavisi nelerdir?” sorularına odaklanmak istiyoruz.
Dış Gebelik Nedir?
Bilimsel olarak ektopik gebelik adı ile bilinen dış gebelik, embriyonun normal şartlarda büyümesi gereken uterus (rahim) yerine dölyatağına, rahim boynuna, bazen yumurtalıklara ya da karın bölgesinde başka bir bölgeye yerleşmesi ile oluşur.
Gebelik bu bölgede sağlıklı bir şekilde tamamlanamaz, bebek gelişimi deva edemez bu durum anne üzerinde hayati tehlikeye sebep olur.
Dış gebeliğin oluşma ihtimali yüksek değildir. Ancak dış gebeliğin anne tarafından bilinmesi ve belirtilerinin fark edilebilmesi çok önemlidir. Bu sayede doktorlar hamilelik sürecini farklı yöntemler ile sonlandırabilir.
Dış gebeliği sonlandırmak için ilaç tedavileri ya da cerrahi müdahale yapılabilir. Nasıl bir tedavi uygulanacağı doktorun kararı ile belirginleşir, her kadında bu tedavi farklı olabilir.
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Neden Olur?
Hamilelik normal koşullarda rahim içerisinde sürmesi gerekirken rahmin dışında bir yere döllenen yumurta yerleştiğinde dış gebelik başlar.
Peki, dış gebelik neden olur?
Dış gebelik nedenleri malesef tam olarak bilinmemektedir. Bazı durumlarda aşağıdaki sebeplerin dış gebelik ile ilişkili olduğu söylenir:
- Hormonal faktörler
- Genetik anomaliler
- Doğum kusurları
- Önceden gerçekleşmiş bir tıbbi durumdan, enfeksiyondan veya ameliyattan fallop tüplerinin inflamasyonu ve yaralanması
- Fallop tüplerinin ve üreme organının şeklini etkileyen tıbbi durumlar
Ektopik gebeliğin kişiden kişiye değişen sebepleri olabilir bu nedenle jinekoloğunuz eğer ektopik gebelik geçirme ihtimaliniz varsa sizinle paylaşabilir ya da ektopik gebelik geçiriyorsanız bunun sebebi ile ilgili tıbbi geçmişiniz üzerinden daha iyi bir tahmin yürütebilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Oldukça istenmeyen bir hamilelik süreci olan dış gebelik bazı belirtilere sahiptir. Bunlar hamilelik belirtileri ile zaman zaman benzeşir ancak bazıları ciddi belirtilerdir.
Dış gebelik belirtileri;
- Mide bulantısı ve göğüste ağrı (bu belirtiler normal gebeliklerde de görülür, aşağıda sıraladığımız belirtiler ise daha çok ektopik gebeliklerde görülür)
- Karın, pelvis, omuz ya da boyunda keskin ağrılar ve dalgalanmalar
- Karının bir noktasında şiddetli ağrı oluşumu
- Hafif ya da ağır kanama
- Baş dönmesi veya bayılma
- Rektal basınç olarak sıralanabilir.
Dış Gebelik İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
- 35 yaş üzerinde olmak
- Daha önce de dış gebelik geçirmek
- Pelvik ya da karın bölgesinden ameliyat olmuş olmak
- Sigara içmek
- Spiral kullanımı sırasında gebe kalmak
- Pelvik bölgesinde iltihaplı bir hastalık geçirmiş olmak
- (Bazen) doğurganlık ilaçları ya da doğurganlık tedavisi ile gebe kalmak
Ektopik Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış gebelik belirtileri yaşadığınız takdirde vakit kaybetmeden doktorunuza durumu bildirmelisiniz. Dış gebelik geçiren annenin sağlığını tehlikeye atmamak ve doğurganlığına zarar vermemek için derhal dış gebeliğin sonlandırılması gerekir.
Dış gebelik, embriyonun bulunduğu bölgeye göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Dış gebelik tedavisi ilaç ya da operasyon ile gebeliğin sonlandırılması ve zarar görmüş bölgenin tedavi edilmesini kapsamaktadır.
Tedavi seçenekleri şöyledir:
Metotreksat olarak adlandırılan ilaç tedavisi: Vücudun gebelik dokusunu absorbe etmesine yardımcı olur. İlacın etkisini kan testi ile ölçebilirsiniz. İlaç etkili olduğu takdirde kanama ya da kramp görülebilir.
Minimal invaziv cerrahi: Laporoskopi gibi cerrahi bir yöntem ile dış gebelik sonlandırılabilir.
Dölyatağı borusunun kısmen ya da tamamen alınması: Eğer bu bölgede dış gebelik sırasında zarar görmüş dokular ya da yırtılmalar var ise bu işlem acil ve hayat kurtarıcı olabilir.