Fit HubBeslenmeEvde Yapabileceğiniz 4 Vegan Süt Alternatifi

Evde Yapabileceğiniz 4 Vegan Süt Alternatifi

Son zamanlarda sıkça tercih edilen vegan beslenme birçok faydasıyla sağlıklı yaşamın kapılarını aralıyor. Hiçbir hayvansal gıdanın tüketilmediği vegan beslenmede bitki odaklı beslenme ön plana çıkıyor. Geçmişten günümüze taşınan et ve süt ürünlerini tüketme alışkanlığının yerini ise bu beslenme biçiminde alternatif besinler alıyor.

Günlük hayatın içinde birçok tarifin içinde bulunan ve birçok alanda kullanılan sütün de vegan beslenmede alternatif seçenekleri bulunmakta. İçerisinde hiçbir hayvansal gıda içermeyen bu sütleri hem satın alabilir hem de dilerseniz evde kendiniz yapabilirsiniz.

İşte vegan beslenmeye uygun evde yapabileceğiniz alternatif sütler…

1. Hindistan Cevizi Sütü

Vegan beslenenlerin hem aromasını hem de tadını sevdikleri Hindistan cevizi sütü, hafif tatlı olması sebebiyle tatlı tariflerinizi lezzetlendirebilir. Hindistan cevizi sütünü evinizde kolayca yapabilirsiniz.

Faydaları

Hindistan cevizi sütü, magnezyum ve potasyum gibi minerallerin üretilmesine yardımcı olur.

İdrar yolu sağlığını korur ve böbrek taşı oluşumunu engeller.

Vücuttaki suyu muhafaza eder ve cildin elastikliğini kazanmasını sağlar.

Sindirim sistemini güçlendirir.

Tazeleyici özelliği vardır ve gençleştirir.

Hindistan Cevizi Sütü Tarifi

Malzemeler:

·       1 paket Hindistan cevizi rendesi

·       750 ml kaynar su

Hazırlanışı:

Suyu bir tencerede kaynatıp 2 dakika bekletin. Daha sonra Hindistan cevizi rendesini üzerine ekleyin. Kapağını kapattıktan sonra yarım saat bekletin. Süre dolduktan sonra blenderdan geçirin ve sonrasında süzgeç yardımıyla süzün. Kalan posayı da elinizle sıkarak maksimum fayda elde etmeye özen gösterin. Hazırladığınız sütü 3 gün boyunca buz dolabında saklayabilirsiniz.

2. Badem Sütü

Günlük hayatın içinde gerek tatlılara gerek fit atıştırmalıklara sıkça eklenen badem, vegan beslenenlerin gözde besinleri arasında. Badem sütü ise fazla tatlıdan hoşlanmayanların tercih ettiği süt seçeneklerinin başında geliyor. Bu sütü yapıp ana yemeklerinizden içeceklerinize, kozmetik ürünlerinizin yapımından tatlı tariflerinize kadar birçok alanda kullanabilirsiniz.

Faydaları

Badem, içerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler.

Kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını korur.

Özellikle yaşlılarda artan kalsiyum ve mineral ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp dostudur.

Kolesterol içermez.

Badem Sütü Tarifi

Malzemeler:

·       1 su bardağı çiğ badem

·       3 su bardağı kaynar su

·       İsteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı kaya tuzu

Hazırlanışı:

Bademleri cam bir kaseye koyun ve üzerine kaynar suyu ekleyin. Kabukları ayrılana kadar bekletin. Bu işlem 7-8 saat sürebilir, sabırlı olun. Daha sonra bademin kabuklarını ayırın ve bademleri blenderdan geçirin. Kalan suyu kabın içine dökün ve karışımı püre kıvamı alana kadar karıştırın. Sonrasında süzgeç yardımıyla cam bir şişenin içine süzün.

3. Soya Sütü

Çok uzun zamandır alternatif süt familyasının en başında olan soya sütü, raflardaki hakimiyetini koruyor. Bu süt, diğer sütlerin aksine daha fazla bitkisel tada sahip ancak faydaları da saymakla bitmiyor. Evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz soya sütü ile her tarifinizi lezzetlendirebilirsiniz.

Faydaları

Soya sütünde bol miktarda A, D ve E vitamini vardır.

Bir bardak soya sütünde 8 ila 10 gram protein bulunur.

Östrojen hormonunu dengeler.

Menapoz döneminde görülen ateş basması gibi etkileri azaltır.

Kalp ve damar sağlığını korur.

İyi kolesterolün yükselmesini sağlar.

Laktoz içermez, laktoz intoleransı olanlar için uygundur.

Soya Sütü Tarifi

Malzemeler:

·       1 su bardağı soya

·       5 su bardağı kaynar su

·       İsteğe göre 1 çorba kaşığı şeker

·       1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Soyaları bir kaba koyun ve üzerine kaynar suyu ekleyin. 8-10 saat şişmeye bırakın. Şişen soyaların kabuklarını soyun ve temizleyin. Blendera koyduğunuz soyaların üzerine 2 su bardağı su ekleyin. Daha sonra blenderda çekin. Elde ettiğiniz karışımı bir tencereye alın ve üzerine 2.5 su bardağı su ekleyip kaynatın. Sütünüz ısındıkça üzerinde oluşan köpüğü alın. İsterseniz bu aşamada şeker de ekleyebilirsiniz. Daha sonrasında sütünüzü süzün ve şişeye alın.

4. Yulaf Sütü

Çoğu beslenme biçiminde lif zengini olması sebebiyle bulunan yulaf, hem tariflerin hem de kahvaltıların besin değerlerini artırıyor. Sindirim sistemi dostu olan yulaf, çoğu diyetin içinde yer alıyor çünkü kısıtlama yapılan besinlerin yaratabileceği olumsuz sonuçları en aza indiriyor. Yulafı tariflerinizde kullanabileceğiniz gibi sütünü yaparak da tüketebilirsiniz.

Faydaları

Yulaf canlandırıcı etkiye sahiptir ve cilt hücrelerini yeniler.

Bağırsak parazitlerini temizler.

Bağışıklık sistemini korur.

Kemik sağlığının güçlü kalmasını sağlar.

Kan değerlerini ve kolesterolü dengeler.

Kilo kontrolüne yardımcıdır.

Vücudu toksinlerden arındırır.

Yulaf Sütü Tarifi

Organik ve glutensiz yulaf için tıklayın!

Malzemeler:

1 su bardağı yulaf ezmesi

1 su bardağı kaynar su

3 su bardağı oda sıcaklığında su

Hazırlanışı:

Yulaf ezmesini bir kaba alın. Üzerine kaynar suyu ekleyip 15 dakika bekletin. Yulaflar şiştikten sonra üzerine oda sıcaklığındaki suyu da ekleyip blenderdan geçirin. Daha sonra karışımı tülbent yardımıyla süzün. Şişeleyin.

Bu mucize besinler veganların protein ihtiyacını karşılıyor! Hemen tıklayın!

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!