Yazı İçeriği ve Başlıkları
- Kahve ve Çay Arasındaki Farklar
- Kahvedeki Kafein mi Yoksa Çaydaki Kafein mi?
- Neden Çay Daha İyi Bir Tercih?
- Daha İyi Bir Uyku İçin Çay
- Daha İyi Bir Sindirim İçin Çay mı Kahve mi?
Birçok sporcu günlerine ve egzersizlerine önce kahve veya çay ile başlar. Aslında sporcu olmayan pek çoğumuz gibi… Bunun tabii ki de (uyanmak dışında) oldukça önemli bir sebebi var. Yıllar boyunca yapılan tüm çalışmalar, antrenmanlardan önce kafeinli içecekler tüketmenin dayanıklılığı arttırabileceğini ve odaklanma süresinde 1 dakika ile 2 saat arası bir süre ekleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, bilim insanlarının kafeinin vücutta kilo kaybına sebep olduğu konusunda bazı teorileri vardır.
Teorilerden ilki, kafeinin bir süreliğine de olsa açlık hissini azalattığı yönündedir. Ancak öğün atlamanın, özellikle de koşucular için sağlıklı olmadığını üstüne basa basa belirtelim.
İkinci teori ise, kafeinin egzersiz bittikten sonra bile yağ yakmaya devam etmesine yöneliktir. Ancak bu etkinin günde 300 mg’dan fazla kafein tüketen ve vücutları kafeine alışmış kişilerde görünmediğini de belirtmeliyiz.
Biraz kilo vermeye çalışan koşuculardan biriyseniz, koşmanın en etkili kilo verme yöntemlerinden biri olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Ancak koşularınızı küçük bir doz kafein ile birleştirmek bu yolda daha büyük sonuçlar almanızı sağlayabilir.
Kahve ve Çay Arasındaki Farklar
Hem çay hem de kahve sadece sporla ilgilenenler için değil, dünya üzerindeki herkes için oldukça popüler iki içecektir. Yıllar boyunca kültürler üzerinde bile etki yaratan bu iki içeceğin insanlar üzerindeki etkilerini de dikkat almamız gerekir.
İki içeceğin tarihi oldukça farklıdır. Çayla alakalı bilinmeyenler oldukça fazladır; zira tarihi 3000 yıl öncesine dayanır. Aslında, çayın oldukça enteresan ve az bilinen bir hikayesi vardır. İmparator Shennong, çay yapraklarını yanlışlıkla kaynayan suya düşürür ve sonra suyu o şekilde içmeye karar verir. Tadını o kadar çok sever ki, herkesle paylaşır. Her ne kadar bu hikaye gerçekliğinden hiçbir zaman emin olamayacağımız bir efsaneden ibaret olsa da, çayı ilk kez içenin tadından ve kokusundan çok etkilendiğine eminiz.
Çaya kıyasla, kahvenin tarihi nispeten daha yakın zamana dayanır, bu nedenle az çok geçmişiyle ilgili bilgimiz vardır. Kahve ilk olarak, 1400’lü yıllarda kahve çekirdeklerini yiyen sığırlarının uyuyamadığını gören Yemenli bir çiftçi tarafından keşfedilmiştir. Ertesi gün kendisi de kahveyi denemiş ve etkilerini kendi üzerinde gördükten sonra bunu herkesle paylaşmış. En azından bu hikaye yüzyıllardır böyle anlatılageliyor…
Kahvedeki Kafein mi Yoksa Çaydaki Kafein mi?
İster Çinli bir imparator ister Yemenli bir çiftçi olsun, çay ve kahveyi hayatımıza kimler soktuysa onlara müteşekkiriz. Zira her iki içecek de lezzetli olmaktan çok daha fazlasına sahiptir. Bu iki içeceğin lezzetli olmak dışında paylaştıkları ortak başka bir özellik daha vardır; kafein.
Demlendiği zaman kahvenin içindeki kafein çayın içindeki kafeine göre daha fazladır; ancak çay yaprakları aslında, kahve çekirdeklerinden daha fazla kafein içerir.
Eğer bu çok sevdiğiniz içeceklerdeki kafein miktarlarını merak ediyorsanız; bir fincan kahvede yaklaşık 70-140 mg kafein bulunurken, siyah çayda yaklaşık 200 mg kafein ve yeşil çayda yaklaşık 35 mg kafein bulunur.
Neden Çay Daha İyi Bir Tercih?
Bazen daha fazla kafeine en iyi seçenek değildir, çünkü aslında ters etki yaratabilir. Profesyoneller veya yeni başlayan birçok koşucu sabahları kahve ya da enerji içeceği yudumlayarak güne başlamaz. Bunun yerine, bir fincan yatıştırıcı yeşil çay yudumlarlar. Kafeinin sadece yarısına sahip olmasına rağmen, yeşil çay genellikle çok daha iyi bir seçimdir çünkü kahve içindeki asit mide dengesini olumsuz etkileyebilir ve mide ekşimesi veya mide sorunlarına yol açabilir.
Bazen çok fazla kafein tüketmek de çok mantıklı değildir çünkü bazı durumlarda kafein vücutta ters etki yaratabilir. Profesyoneller ve birçok koşucu sabahları kahve ya da enerji içeceği tüketmez. Tercihleri genellikle bir fincan yatıştırıcı yeşil çay olur. Kahveye göre daha az kafein içermesine rağmen, yeşil çay genellikle daha çok tercih edilir. Çünkü kahve içindeki asit, mide dengesini olumsuz etkileyebilir ve mide ekşimesi veya başka mide sorunlarına sebep olabilir.
Daha İyi Bir Uyku İçin Çay
Kafeinin uyku düzenimiz üzerindeki etkilerini hepimiz biliyoruz. Ayrıca çok fazla kafein kaygı ve sinire sebep olabilir, bu da daha yüksek stres seviyesi demektir. Ancak bu durumların yaşanması içenin genetik sistemine de bağlıdır. Bazı insanlar kahvenin etkilerini 300 mg kafein tükettikleri zaman, bazıları ise 1000 mg’dan sonra hisseder.
Ancak tabii ki bilinen bir gerçek vardır; o da, kahve tüketiminin rahtalıkla uykusuzluğa sebep olabildiğidir. Bu nedenle günün ilerleyen saatlerinde kafein tüketilmesi pek önerilmez. Uyku, sağlığımız için oldukça önemlidir. Özellikle bir sporcuysanız uyuduğunuz süre boyunca da vücudunuzun günlük yaşam için ihtiyacınız olan temel işlevleri düzenlediğini unutmamanız gerekir. Bu nedenle, kafeine karşı oldukça hassassanız ancak yine de egzersiz performansınızı arttırmak ve koşularınızı hızlandırmak istiyorsanız çay içmek sizin için daha bir tercih olacaktır.
Daha İyi Bir Sindirim İçin Çay mı Kahve mi?
Daha önce bir fincan kahvenin bağırsaklarımızı nasıl harekete geçirdiğini fark ettiniz mi? Evet, kahve vücutta müshil etkisi yaratır ve ne ilginçtir ki kafeinsiz kahveler bile buna benzer bir sonuçlar yaratır.
Ancak kafeinin kendisi de bağırsak hareketlerini destekledi gibi görünüyor, çünkü yiyecekleri sindirim sisteminden geçirmek için kullandığınız kasları uyarıyor.
Kafeinin bağırsak hareketlerini destekler ve yiyeceklerin sindirim sisteminden geçmesi için kullandığınız kasları uyararak yapar. Çayın kahveden daha iyi olmasının bir diğer sebebi de kahvenin müshil etkisi olduğu için ishale vey amide ülserine yol açma ihtimalidir.
Kısacası kahvenin sindirim sistemi üzerinde olumsuz bir etkisi olma ihtimalinden ötürü, çay içmek sindiriminiz için daha iyi ve daha sağlıklı bir seçenek gibi görünmektedir.