Bench press’te, aklı başında adamların bile akıl almaz ağırlıklar altına girmelerine yol açan bir sebep var…
Bu sebep, muhtemelen halis muhlis insanların tuttukları takımın renklerine boyanmış yüzlerle maça giderek taşkınlık yapmasını sağlayan hormonal uyumsuzlukla aynı kökene dayanıyor.
Ancak bench press’in etkisi fiziksel ve bu etki omuzlarda başlıyor. Bu güç gösterisinden vazgeçmek yerine, birkaç ayarlama yapmaya ne dersiniz?
Ulusal Güç ve Kondisyon Birliği’nin yayımladığı Güç ve Kondisyon Dergisi’nde yer alan bir inceleme tezi, bench press mekanikleri ve buna bağlı sakatlanmaları araştırarak, tutma genişliğinin güvenlik için önemli bir unsur olduğu sonucuna vardı.
İngiltere’de yapılan bir araştırma, ellerinizi omuz genişliğinizin 1,5 katından fazla açmanın, omuz sakatlanması olasılığını önemli oranda arttırdığını gösteriyor. Bu konumda bench press yaparken, üst kollarınız egzersizin alt noktasında gövdenize dik şekilde yakın durmaya zorlanır (kollarınızın ve gövdenizin “T” oluşturduğunu düşünün). Ağırlık yüklü bir çubuk tutarken, bu konum ön omuz başlarına basınç uygular ve bağdoku gerilimini önemli ölçüde arttırır. Bu sadece acı vermekle kalmaz, omuz sakatlanmasına da yol açabilir.
Tüyo: Sakatlanma riskini azaltmak için, tutuşunuz omuz genişliğinin 1,5 katından az ve üst kollarınız yanlara doğru en fazla 45 derece açıda olsun. Çubuğun neresinden tutacağınızı anlamak için spor salonuna ölçü aletleri getirmeye gerek yok. Bench press’in en alt konumunda çubuk, göğsünüzün alt kısmına dokunduğunda dirsek eklemlerinizin yaptığı açının 90 dereceden büyük olmadığından emin olun yeter.
Kaynak: (Strength & Conditioning Journal 29(5):10–14, 2007)