Yapılan bazı yeni araştırmalar, BCAA takviyesinin “anabolik” bir özellik taşımadığını dile getiriyor. Anabolik derken, kas yapma sürecine katkıda bulunmasından bahsediliyor.
Bu araştırmalar ne kadar doğru? Bilimsel araştırmaların vermek istediği mesaj tam olarak nedir? Biz de tam olarak bu konulara değineceğiz.
BCAA Kas Yapar mı?
BCAA amino asitleri genellikle kas kaybı riskinden koruyan bir takviye olarak bilinir. Kaslardaki protein sentezini arttırarak kas yapım sürecine katkıda bulunurlar.
Bu doğru bir bilgidir. BCAA kaslardaki protein sentezini arttırarak kas yapım sürecine anabolik bir katkı sağlar. Ancak bir çok insanın sahip olduğu, BCAA’nın tek başına anabolik bir sürecin sürekliliğini sağlıyor olduğu algısı yanlıştır. Son yapılan çalışmalar daha çok bu bilgiyi yalanlıyor. Biz de onaylıyoruz. Yalnızca BCAA alarak anabolik bir süreci sürekli hale getiremezsiniz, yine de anabolik süreci arttırabilirsiniz.
Tek Başına BCAA Yeterli mi?
BCAA formülü içerisinde bulunan lösin gibi anabolik etkiye sahip amino asitler kas yapım sürecinde önemli role sahiptir. Ancak ihtiyaç duyduğunuz diğer amino asitlerin varlığından da bahsetmemiz gerekir. BCAA alırken protein ihtiyacınızı karşılamadıysanız, kas yapımı sırasında BCAA’nın faydalarından yararlanamayabilirsiniz. Bu nedenle tek başına BCAA takviyesine bir mucizeymiş gibi bakmamanız gerekir. Yanında gerekli olan protein miktarı ile ihtiyacınız olan diğer amino asitleri de tüketmeniz gerekir.
Araştırmalar Doğru mu Söylüyor?
Yani tek başına BCAA kas yapmayacaktır. Ancak BCAA takviyesi kas yapım sürecini kesinlikle hızlandırır. Bu nedenle “anabolik” tanımını kas yapım sürecine katkıda bulunmak olarak yapıyorsak BCAA takviyeleri anaboliktir. Bahsi geçen araştırmalar yalnızca anabolik tanımını farklı yapıyorlar. Bu nedenle BCAA para tuzağı demek doğru olmaz.
BCAA ile Birlikte Ne Tüketmeliyiz?
BCAA’dan önemli olan tabii ki toplamda kaç kaloriyi, nasıl besin değerleriyle aldığınız. Eğer ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat ve yağı doğru şekilde sağlıklı kaynaklardan tüketiyorsanız BCAA yeterli olacaktır. Eğer beslenmeniz düzensiz ise ve bu besinleri karşılayamıyorsanız protein, karbonhidrat veya yağ takviyelerine başvurabilirsiniz.
bcaa gerçekten faydalı bir ürün ve yanında cla gibi diğer supplement kullanılırsa gerçek faydası ortaya çıkar