Her gün oradan oraya koşuştururken fark etmeden yıprattığınız ayaklarınıza ne kadar dikkat ediyorsunuz? Bazen ufak bir ayak burkması ile bazen üzerine düşürülen bir nesne ile bazen ise uzun süreli baskı ile ayaklarda ağrı oluşumu başlar. Ayak ağrısı kendini birçok farklı şekilde ortaya çıkarabilir ve çoğu da hekimlere danışılması gereken önemli durumlardır.
Bugün sizlerle topuk ağrısı, ayak bileği ağrısı gibi, ayak ağrılarının nedenlerini incelemek istiyoruz. Daha sonra ise ayak bakımınızı ve sağlığınızı korumak için uygulayabileceğiniz egzersizlerden bahsedeceğiz.
Ayak Ağrısı Neden Olur?
Birçok kişi hayatının bazı dönemlerinde ayak ağrısı ile karşı karşıya kalır. Isınma ve soğuma egzersizleri yapılmadan yapılan zorlayıcı antrenmanlar sporcularda ayak ağrısına sebep olabilir. Bilek burkulması; ayak ağrısı, ayakta şişlik ve morarmaya neden olabilir. Topuk dikeni birçok kişinin yaşadığı bir hastalıktır. Ayaklarda bulunan parmaklarda tırnak batması ve nasırlar da özellikle kapalı ayakkabı kullanılan dönemlerde yoğun ağrılar yaratabilir. Düz tabanlık ya da pençe ayak problemi de ayak içinin olması gereken formdan farklı olarak gelişmesi ile gerçekleşir ve ileride ayak ağrılarına neden olabilir.
Ayağınızda gerçekleşen birçok hastalık ve ağrı; kemik ve eklemlerinizdeki anomaliliklere, eklemler arasında oluşan ödeme, kas ve tendonlarınızda oluşan yırtıklara ve ayak sinirlerinizin sıkışmasına bağlıdır. Ayaklarınızı uzun süre yoğun bir şekilde kullandığınızda ya da herhangi bir darbeye maruz bıraktığınızda saydığımız tüm bu dokularda birtakım hasarlar meydana gelebilir ya da doğuştan yapısal problemlere sahip olabilirsiniz.
Bazı ayak ağrısı nedenlerini sıralayalım:
Yapısal sebepler: Bu sebepler genetik olarak ya da bebeğin gelişiminde nörolojik sebepler ile oluşabilir. Kemiklerin anormal bir şekilde gelişmesi ayaklarda ağrı oluşturabilir.
Aşırı kullanıma bağlı ödem oluşumu: Uzun süre ayakta kalmak, ayaklarda bulunan tendonlarda ve eklem aralarında ödem oluşumu. Stres kırıkları da aşırı yüklenmeden oluşmaktadır.
Kötü ayakkabı, ortopedik olmayan ayakkabı kullanımı: Sert zeminli ve ayak tabanını desteklemeyen ayakkabılar ya da yüksek topuklu ayakkabılar, vücut ağırlığını yürüme ya da koşma sırasında ayağa dengeli bir şekilde yayamaz.
Darbe ya da düşme gibi sebepler ile oluşan çatlaklar, kırıklar ve doku zedelenmeleri.
Ayak Ağrısına Ne İyi Gelir ve Ayak Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Uygulanmalıdır?
Ayak ağrınızın şiddetine bağlı olarak ya da yaşadığınız durumun sebebine bağlı olarak tedavi yöntemleri değişebilmektedir. Eğer tendonlarınıza zarar verdiğiniz bir çeşit ağrıya sahipseniz, böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız derhal doktora muayene olmanız gerekir. Topuğunuzda tek bir noktada oluşan kuvvetli bir ağrı varsa ve bu bölgede kemiğinizde bir değişiklik olduğunu düşünüyorsanız topuk dikeniniz olabilir ve bu durumda da mutlaka doktora gidilmelidir.
Ortopedist hekiminizin önereceği tedavilerin yanısıra fizik tedavi kapsamında yapılan bazı egzersizler ayak sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Varsa ağrılarınızın azalmasına da yardımcı olabilir.
Eğer sık sık antrenman yapan biriyseniz, ayaklarınıza yaptığınız baskıdan onları koruyabilmeniz için de mutlaka ısınma ve soğuma egzersizlerini ve aşağıdaki hareketleri uygulamanızı tavsiye ederiz.
Ayak ağrısına iyi gelen egzersizler listesini paylaşıyoruz:
1.Tenis Topu Masajı
Siz iki ayak üzerinde dururken tek ayağınızın altına bir tenis topunu yerleştirin. Topun üzerine ağırlığınızı tam olarak vererek topu ileri ve geri olacak şekilde ayağınızın altında yuvarlayın. Ayak parmaklarınızdan topuğunuza kadar bu işlemi uygulayın.
2.Ayak Parmaklarınızı Esnetin
Tüm ayak parmaklarınızın arasına birer el parmağınızı olabildiğince yerleştirerek parmak aralarınızı esnetin. 10 saniye kadar bu şekilde durun, daha sonra diğer ayak parmaklarınıza aynı işlemi uygulayın.
3.Ayaklarınızı Parmaklarınızdan Esnetin (Flex-Point)
Ayakta dururken tek ayağınızı point halinde ayak parmak uçlarınızdan yere doğru uzatın 10 saniye gergin bir şekilde pointte durduktan sonra ayağınızı flex hareketi ile parmak uçlarınızdan kendinize doğru çekin. Flex hareketini daha kolay uygulamak için topuğunuzu yere dayayıp diğer bacağınızı dizinizden kırarak hafifçe gerdiğiniz bacağınıza doğru eğilebilirsiniz.
Bunların yanısıra ağrınızın yoğun olduğu dönemlerde 20 dakika boyunca ağrılı bölgeye buz uygulaması yapabilirsiniz. Akabinde ayağınızı uzatarak ve ayağınızın altını yastıklar ile destekleyip yükselterek dinlendirmelisiniz.
Mümkün oldukça ayağınızı iyileşme sırasında dinlenmeniz gerekse de eğer yürümeniz gerekiyorsa ortopedik çözümler bulmaya çalışmalısınız. Ayakkabınızın içerisine ortopedik tabanlardan alıp yerleştirebilirsiniz. Baston ya da değnekler ile yükünüzü hafifletmeyi tercih edebilirsiniz. Doktorunuza da mutlaka danışarak ayak probleminize uygun ayak ateli kullanabilirsiniz. Son olarak da ihtiyacınız var ise hekiminizden medikal ağrı kesici isteyebilirsiniz.