Testosteron, vücutta kas gelişiminden ruhsal sağlığa kadar metabolizmayı düzenleyen en önemli hormonlardan biridir. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha fazla bulunan testosteron, özellikle vücut geliştirme ve fitness sporları ile uğraşan erkekler için büyük önem taşır.
Testosteron, vücudun kas kütlesini arttırmak için ihtiyacı olan protein sentezini arttıran bir hormondur. Ayrıca testosteron tıpkı protein gibi vücuttaki yağların enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Bu sebeple vücut geliştirmede hem direkt olarak kas kütlesi arttırmaya yardımcı hem de dolaylı olarak antrenman için size enerji sağlar.
Vücut geliştirme ve diğer tüm spor dallarında olduğu gibi yağsız kas kütlesi kazanılmak istenir. Vücut geliştirmede ise bu daha da büyük önem taşır. Çünkü, her bir antrenman, kullanılan protein takviyeleri ve diğer uğraşlar daha fazla kas kütlesi demektir. Proteinler kas kütlenizin inşası için kullanılır ve sizin sürekli olarak var olan kas kütlenizi korumanız, fazladan da kas kütlesi oluşturmanız gerekir. Testosteron seviyenizin yüksek olması protein sentezinizin artmasında önemli rol oynar. Kas kaybını engelleyecek ve kas kütlesi oluşumunu destekleyecek en değerli hormon bu nedenle testosteron olabilir.
Testosteron Seviyenizi Doğal Yollardan Arttırmak İçin Yapılabilecekler:
1. Sağlıklı Yağları Mutlaka Tüketin
Testosteron arttırma öncelikli beslenme ile oldukça ilişkilidir. Somon balığı, badem gibi kuru yemişler, hindistan cevizi yağı, fıstık ezmesi, avokado ve balık yağı/omega 3 takviyeleri sizin için en değerli sağlıklı yağlardır. Aldığınız yağ oranını düşürmek kas gelişiminizi olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalarda yağ oranlarını düşüren kişilerin testosteron seviyelerinin de düşmeye başladığı görülmüştür. Kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız Ayçiçek yağı, margarin gibi sağlıksız yağlardan uzak durmalısınız. Sağlıklı yağları ise muhakkak beslenme programınıza katın!
Omega-3 ve balık yağlarını incelemek ve satın almak için tıklayınız.
2. Yeterince Dinlenin ve Uyuyun
Spor yapmak ve kas geliştirmek için vücudunuza iyi bakmanız gerekiyor. Antrenman sonrası travma yaşayan ve alarm sistemi olarak size kendinizi yorgun hissettiren vücudunuzu dinleyin. Bir sonraki antrenmana hazır olmanız gerekiyor. Aksi halde vücudunuz kas geliştirmenin tam tersi bir yol izleyecektir. Uyku sürenizi azaltmanız vücudunuzda metabolik süreçlerin faaliyetini olumsuz etkileyerek testosteron hormonunuzun da azalmasına sebep olabilir.
Uyku probleminin sağlık üzerindeki negatif etkilerini burada okuyabilirsiniz.
3. Ağırlık Çalışın, Çoklu Kas Gruplarını Hedef Alın ve Antrenman Sıklığınızı Arttırın
Daha çok antrenman yapmak ve özellikle çoklu kas gruplarını aynı anda çalıştıracak hareketler yapmak testosteron hormonunuzun üretimini tetikleyecek önemli bir etkendir. Haftalık antrenman programınızı genişletin ve antrenmanlarınıza yüksek ağırlıklar kullanarak yapabileceğiniz; bench press, deadlift, squat, power cleans gibi hareketleri ekleyin.
4. Gıda Takviyelerinden İhtiyacınız Olanları Belirleyin
Özellikle d vitamini, çinko ve magnezyum eksikliğinin testosteron seviyelerini düşürdüğüne dair çalışmalar bulunuyor. Bu vitamin ve mineraller vücudunuzun kemik gelişimi ve bağışıklık sistemini de güçlendirdiğinden ihtiyacınıza uygun olanları belirleyip genel vücut sağlığınız için tüketebileceğiniz takviyelerdir.