Fit HubBeslenmeAlkali Diyet Nedir? Alkali Diyet Listesi

Alkali Diyet Nedir? Alkali Diyet Listesi

Gün geçtikçe değişen beslenme alışkanlıkları yaşam biçimimize göre güncelleniyor. Eski zamanlara göre artık daha farklı beslenmek istiyor, vücudumuzu dinleyerek ihtiyaç duyduğu besinleri vücudumuza sağlamaya çalışıyoruz. Son zamanlarda ise beslenme trendlerinin içine giren alkali diyet kilo verme gibi çeşitli nedenlerle birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Vücudun pH dengesini baz alan ve pH dengesine göre bir beslenme çemberine ilerleyen alkali diyet hakkında ayrıntılara gelecek olursak…

Hepsinden önce pH dengesi ve besinler arasındaki bağlantıyı en iyi şekilde anlamak ilk adım olabilir.

pH Dengesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Açılımı “hidrojen potansiyeli” olan pH değeri, vücudumuz için oldukça önemlidir. Neden mi? Eğer dengesiz bir pH değerine sahip olursanız vücudunuzda oluşan asidik yapı yüzünden bakteriler birikebilir ve kanser, migren, obezite, eklem yerlerinde iltihaplanma gibi hastalık riskleri gelişebilir. Sağlıklı bir insanın sahip olması gereken pH değeri ise 7,3 ile 7,45 arasındadır. Bu denge bozulduğunda sağlıklı bir hayat sürmek giderek zorlaşmaya başlayabilir.

Vıcüdumuzun pH dengesini bozan durumlardan bahsedecek olursak; fazla antibiyotik kullanımı, böbrek hastalıkları, kötü sindirim ve bağırsak sağlığı, işlenmiş veya rafine edilmiş gıdalar ve tahıllar, ilave şeker tüketimi, koruyucular, eksik vitamin/mineral desteği ve yapay tatlandırıcı tüketimi gibi etkenler sıralanabilir.

Alkali Diyet Nasıl Uygulanır?

Alkali diyet ise; pH dengesinin korunmasına yardımcı olan ve bu şekilde vücudun daha sağlıklı çalışmasına olanak tanıyan, kilo verilmesini kolaylaştıran bir diyet olarak açıklanabilir. Alkali diyet felsefesinde daha fazla sebze-meyve yemek, bol bol su içmek, alkol ve işlenmiş gıdaları beslenme düzeninden çıkarmak yer alır. Asıl amacı özel bir beslenme şekliyle vücudun pH değerini dengede tutmak ve sağlıklı beslenmektir.

Alkali diyetin bazı önemli noktaları vardır. Bunlardan ilki rafine şeker tüketmemektir. Bu sayede vücudun daha genç yaşlanacağına vurgu yapılmaktadır. Bir başka önemli nokta ise yemeklerin yavaş ve çok çiğnenerek yenmesidir. Bunların dışında ise trans yağlar, un, şeker gibi besinlerden uzak durulur. Alkali diyetinde kızartma yemeklere yer verilmemektedir ve bu sayede yağların zararlı etkilerinin vücuttan ve sindirim sisteminden uzaklaştırılması esas alınır. Siz de beslenme programınızı alkali diyetine uygun olan besinler etrafında oluşturup akşam 19.00’da son öğününüzü yiyerek alkali diyetini uygulayabilirsiniz. Böylelikle hem sağlıklı kilo verebilir hem de doğal ve sağlıklı bir beslenme düzenine geçiş yapabilirsiniz.

alkali diyet

Alkali Diyetin Bahsedilen Faydaları

Bu diyet iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kanser riskini azaltır.

Tansiyon, kalp ve damar rahatsızlıklarını engeller.

Vücuttaki toksinlerin azalması ile bağışıklık sistemi sağlığı desteklenir.

Kemik sağlığını destekler.

Kan basıncını düzenler ve yüksek kolesterolü engeller.

Alkali Su Nedir?

Çoğu diyetin en önemli adımlarından biri olan bol bol su içme, alkali diyetinde de önemini koruyor. Alkali su yapımı, bu diyetin felsefesini destekleyen yapı taşlarından biri. Diyete başladığınızda suyunuzun pH değerini alkali diyete göre ayarlayarak vücudunuzun değerlerinin dengelemesine yardımcı olabilirsiniz.

Alkali Su Yapımı Yöntemleri

  1. 2 litre suyun içine yarım limonun suyunu sıkın.
  2. 2 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı ekleyin ve karıştırın.

Alkali suyunuzu rahatlıkla taşıyacağınız mataralar için tıklayın!

Alkali İçeren Besinler

Alkali diyetinde tüketebileceğiniz ve pH değerleri alkali diyetine uygun bazı gıdarı alkali seviyesine göre sıralıyoruz.

Yüksek seviyede alkali içeren besinler: Lahana, sarımsak, brokoli, avokado, salatalık, domates, ıspanak, kereviz sapı ve kara lahana olarak listelenebilir.

Orta seviyede alkali içeren besinler: Taze fasulye, zencefil, pazı, havuç, fesleğen, kabak, marul, pırasa, bamya, turp, kırmızı lahana, kırmızı soğan,  kuru fasulye, kinoa, chia tohumu, pancar ve roka olarak listelenebilir.

Az seviyede alkali içeren besinler: Soya sütü, uskumru, karpuz, kayısı, çilek, böğürtlen, nektarin, pirinç sütü, manda sütü ve yoğurdu, kuru hurma, siyah üzüm, armut ve kuru siyah erik olarak listelenebilir.

alkali diyet

Örnek Alkali Diyeti Listesi

Sabah

Lor peyniri, salatalık ve yeşillik odaklı bir kahvaltı alkali diyetinizi destekleyebilir. Öğünlerinize yağ olarak soğuk sıkım zeytinyağı kullanabilir, limon ile destekleyerek alkalileştirme oranını artırabilirsiniz. Sarı ve kırmızı sebzeleri de kahvaltılarınıza dahil edebilirsiniz. Aynı şekilde 4 yumurta beyazı ve 1 yumurta sarısıyla omlet yapabilir, az miktarda tereyağı ile tüketebilirsiniz. Peynir olarak da lor peynirinin dışında koyun ve keçi peynirlerini tercih edebilirsiniz.

Ekmek olarak 2 dilim glutensiz ekmek, tatlı olarak az miktarda üzüm pekmezi ve tahin, süt olarak ise protein oranı oldukça yüksek olan badem sütünü tüketebilirsiniz.

Yeşil çay ve bitki çayları, alkali diyetinde kahvaltılarda ve ara öğünlerde sıkça öneriliyor. Bu çayları da tüketerek sıvı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilirsiniz.

Öğle – Akşam Yemeği

Öğle ve akşam yemeklerinizde listeye dahil olan tüm sebzeleri çiğ olarak tüketebilirsiniz. Çiğ yemekten hoşlanmıyorsanız buharda pişirebilir veya haşlayabilirsiniz. Alkali diyetinde yukarıdaki besin listesine uygun malzemelerle hazırlanan çorbaların hepsini tüketebilirsiniz. Bunların dışında ise baklagillerden yapacağınız çeşitli yemekleri de tüketebilir, yemeklerinizi Himalaya tuzuyla tatlandırabilirsiniz. Alkali diyetinizde dikkat etmeniz gereken önemli nokta ise hiçbir öğününüzün kızartma öğünlerden oluşmamasıdır.

Bu alternatiflerin dışında ise balık çeşitlerini uygun pişirme yöntemleri ile pişirerek tüketebilir, ızgara veya tavuk etini de tercih edebilirsiniz. Glutensiz makarna da alkali diyetinde sıkça tüketilen besinler arasında yer alıyor. Yemeklerinizin yanına limon ve zeytinyağı ile sos hazırlayarak, mevsim salataları yiyebilir veya kabuklu haşlanmış patates tüketebilirsiniz.

Ara Öğünler

Öğünlerinizden 1 saat sonra sindiriminizi desteklemek ve midenizin fonksiyonlarına destek olmak için yeşil çay tüketebilirsiniz. Yemeğinizi yedikten 2 saat sonra ise daha önce hazırlamış olduğunuz alkali suyun bir bardağına 1 tatlı kaşığı tarçın karıştırıp içebilirsiniz. Tatlı tüketmekten hoşlanıyorsanız alkali diyette bitter çikolata da en sevilen ara öğünlerden biridir.

Alkali diyet içinde baharatların da yeri büyük. En faydalı 7 baharatı öğrenmek için tıklayın!

BİZİ INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN!