Dirençli Nişasta
Yazı: Jordana Brown
Nişastalı yiyeceklerden bahsederken akla gelen ilk şey hafif, hızlı sindirilen, pirinç ve patates gibi pişirilirken nişastasını salan beyaz karbonhidrattır. Fakat bir nişasta türü daha var: Dirençli nişasta. Doğru, dirençli nişastanın gerçekten nişasta olup olmadığı kesinlik kazanmış değil. Daha çok bir lif özelliği sergiliyor. Ama lif gibi sindirilmeden kalmak yerine, bağırsaklara doğru hareket eder ve orada yaşayan bakterilerin saldırısına uğrayacağı kalın bağırsakta mola verir. Bu metabolik sürecin yan ürünleri arasında araştırmaların gösterdiğine göre yağ yakımını artıran ‘butyrate’ adında bir yağ asidi bulunmaktadır. Dirençli nişasta, ayrıca yiyecek tüketimi ve büyük ölçüde insülin seviyesini azaltarak da kilo kaybı üzerinde etkili olur. British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre, dirençli nişasta yiyen deneklerin, açlık ya da toklukta bir değişim gözlenmeden, sonraki 24 saat boyunca kontrol grubundaki deneklerden yüzde 10 daha az kalori tükettiklerini ortaya koymuştur. Bilim insanları bunun nedenini bilmese de dirençli nişastanın lifin yaptığı gibi yiyeceklerin sindirim sisteminde hareketini yavaşlatmadığını biliyorlar. Dayanıklı nişastanın yağ yakıcı faydalarından, baklagiller (fasulye ye mercimek gibi), yulaf, tam tahıllı ve tam buğday ekmeği ve patates tüketerek istifade edebilirsiniz. Dirençli nişastanın içeriği aslında yiyecekleri pişirip daha sonra soğutmakla daha da artmaktadır, o nedenle az yağlı bir patates salatası, soğuk makarna ya da muz bunun için iyi örneklerdir.