Yazan Müge Tayyar
Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan coronavirus nedeni ile hepimizin beslenme ile ilişkisi farklı anlamlar kazanarak bir kez daha gündeme geldi. Zira bu zor günlerde evimizde otururken en keyif veren aktivitemiz yemek yemek oldu. Sosyal medyadan izlediğimiz videolar ile her birimiz adeta birer şef bile olduk.
Derken geçen hafta ülkemizde ilk defa sokağa çıkma yasağı denendi ve böylece besin stoklama kavramı girdi hayatlarımıza…
Yiyecek stoklama söz konusu olduğunda, öncelikle bu dönemde yediğimiz besinlerin içeriğine ve vücudumuza neler sağladığına odaklanmalıyız. Evet! Her yerde duyduğunuz o kelime, ‘’bağışıklık’’ virüsü ile mücadele ettiğimiz bu dönemde daha da önemli hale geldi. Haliyle, hem bağışıklığımızı olumlu etkileyen hem de damak zevkimize uygun olan besinleri almak en doğrusu.
Birkaç haftalık yetecek kadar yiyeceği toplu almak, sadece karantinanın değil sosyal izolasyon kuralının da bir gerekliliği. Mümkün olduğunda az dışarı çıkmak için alışverişlerinizi toplu yapmanızda yarar var. Lakin lütfen bunu aylarca yetecek kadar erzak şeklinde anlayıp abartmayalım. Başkalarının ihtiyaçlarına ulaşmasının önündeki engel olmayalım.
Karantina Sürecinde Hangi Yiyecekler Stoklanır?
Güçlü Bağışıklık Sistemi için Meyve ve Sebzeler:
Bu dönemde sadece makarnaya, ekmeğe ve unlu mamüllere yönelenler sebze ve meyveleri atlayabiliyor. Dayanıklı ve mevsimindeki sebze, meyvelerden taze taze alabilirsiniz. Hatta tazeyken alıp buzluğa atabilir ya da direk dondurulmuş sebzelerden alıp buzluğunuza koyabilirsiniz. Kuru meyveler uzun süre saklanabildiği için kapalı pakette uzun ömürlü olurlar. Kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyve çeşitleri de taze meyvelere ulaşamadığımız anlarda tüketmek için market listesine eklenebilir.
Kuruyemiş Çeşitleri
Kuruyemişler inanılmaz güzel yağlar ve kaliteli kalori içerir. Kavrulmamış, tuzlanmamış ve çiğ kuruyemişlerle güzel ara öğünler yapabilir hatta bunları bazı tariflerde kullanabiliriz. Küçük miktarlardaki tüketerek yüksek kaloriler almamız mümkün. Bu yüzden miktarları abartmamakta fayda var.
Olmazsa Olmaz Tahıllar
Tahıllar biz beslenme uzmanları için en değerli enerji kaynaklarıdır. Karbonhidratsız bir beslenme olamaz fakat, bol karbonhidratlı bir beslenme biçimi de bağışıklığın sevmediği şeylerdendir. Bu konuda tahıllar devreye girer.
Hemen yemek veya buzlukta saklamak için tam tahıllı, çavdarlı ekmeklerden alabilirsiniz. Bu dönemde paketli ekmekleri almak daha hijyenik bir seçenek. Bunun haricinde esmer makarnalar, ince-kalın bulgur, esmer pirinç, karabuğday, yulaf alışveriş listesinde olması gerekenlerden. Hareketimizin olduça azaldığı bu dönemde glisemik indeksi yüksek olan pirinç, nişasta ve beyaz un besinlerden uzak durmakta fayda var. Yeni tarifler denemek istediğinizde tam tahıllı unlardan, kurubaklagil unlarından ve yulaftan faydalanabilirsiniz.
Peki Ya Protein?
Alerji sorunu olmadığı sürece tüm bireyler için en değerli protein kaynağımız yumurta. Kendisiyle sağlıklı ve pratik birçok yemek yapılabiliyor. Bazı akşamlar menemen veya yumurtalı ıspanak ile günü kurtarabilirsiniz. Yumurta, market listesinin olmazsa olmazlarından olmalı. Bir de yanına et grubunu ve kurubaklagilleri eklersek tamamdır!
Kırmızı et, balık, tavuk, kıyma gibi besinleri porsiyonluk olarak paketleterek buzlukta daha uzun süre saklayabilirsiniz. Uzun süre dayanabilen protein kaynaklarından olan kuru baklagiller hem doyurucu hem de ekonomik tercihlerden biri. Haftada 2-3 kez tüketerek sadece protein değil lif alımınızı da destekleyebilirsiniz.
Hangi Süt Ürünleri Alınmalı?
Süt ürünlerinin uygun koşullarda paketlenmiş ve son kullanma tarihi yazanları en hijyenik ve güvenilir olanlardır. Kapalı UHT süt ve paketli kefirler sağlıklı içecekler olarak listenizde muhakkak bulunsun. Yanına mutlaka paketli peynir ve kapalı yoğurt ekleyin. Her gün 2 kez yoğurt, 1 kez kefir tüketmek bağışıklık sisteminizi de Sdestekler.
Sağlıklı Abur Cuburlar da Olsun…
Zaman zaman hepimizin canı kaçamak ister. Arada bir tüketmek için şeker ilavesiz barlardan, tahıllı krakerlerden alabilirsiniz. %80 üzeri oranda bitter çikolata da bu listeye eklenebilir.
Evde farklı tarifler deneyerek abur cubur isteğinizi sağlıklı şekilde giderebilirsiniz. Bunun için evde mutlaka tam buğday unu, yulaf, kakao, zeytinyağı bulundurun.
Market Alışveriş Listesi:
- Yumurta
- UHT Süt
- Paketli Kefir
- Protein Süt
- Kapalı /Vakumlu Peynir
- Kapalı Yoğurt
- Kapalı Zeytin
- Paketli Kuruyemiş
- Kurubaklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut, börülce)
- Paketli Kuru Meyve
- Esmer Makarna
- Bulgur
- Esmer Pirinç
- Yulaf
- Tam Buğday Unu
- Paketli Esmer Ekmek
- Taze Sebze ve Meyveler
- Donmuş Sebzeler
- Sağlıklı Atıştırmalıklar
- Maden Suyu
Karantina günlerinde yoğurt gibi bağışıklılık sistemine iyi gelen ürünlerin evde yapılması imkan var ise çok daha faydalı olucaktır
listenize bulabilir iseniz ev yapımı turşu da eklemenizi öneririm NEDEN ?
BU ÜRÜNLERDE ORGANİK ASİTLER BULUNMASINDAN ÖTÜRÜ PH SEVİYESNİN DÜŞÜRÜCEKTİR ALKALİN (NÖTR VE BAZ ORTAMLAR)İSTEYEN PATOJENİK MİKROPLAR BU ASİDİK ORTAMDA RAHATÇA ÜREYİP GELİŞEMEZLER
Hocam çok başarılı bir yazı olmuş ellerine sağlık