Doğuma yavaş yavaş hazırlanırken hamileliğin 33. bebeğin 31. haftasını birlikte incelemeye ne dersiniz?
Zaman su gibi akıp geçiyor değil mi? Hamile olduğunuzu fark ettiğiniz gün daha dün gibi ama üzerinden aylar geçmiş bile… Şimdi kalan haftaları iple çekiyorsunuz. Bebeğiniz kime benzeyecek, kaç kilo doğacak, hareketli mi olacak yoksa sessiz durgun bir bebek mi diye merak ediyorsunuz. Bunlarla beraber doğum hazırlıkları, bedeninizdeki değişimler, evdeki telaş sizin tüm dikkatinizi sadece bu konulara yöneltmenize sebep oluyor.
Bugün 33 haftalık bebek gelişimi ile ilgili aklınıza takılan soruları cevaplandıracağız. 33 haftalık gebelik kaç aylık oluyor, bebek kaç kilo olmalı, bedeninizde neler değişecek hepsini açıklayacağız. Bu yazının hamileliğinizin son dönemlerinde keyifle okuyacağınız bir yazı olmasını istiyoruz!
33 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
33 haftalık gebelik annede 33. hafta, bebekte 31. haftadır. 33 haftalık bebek aynı zamanda 8 aylık bebek demektir.
33 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?
Çoğu annenin en çok merak ettiği soru bu: 33 haftalık bebek kaç kilodur?
Siz de hızla kilo aldığınız bu dönemde bebeğinizin gelişimini haklı olarak merak ediyorsunuz. 33 haftalık süreçte bebekler oldukça hızlı ve çok kilo alırlar. Bu sebeple aldığınız kiloların çoğu aslında bebeğinize gidiyor. Bu haftada bebeğinizin kilosu 2 kiloya ulaşabilir. 8. ay içerisinde bebekler haftada ortalama 225 gram alır. 33. haftada bebekler 42-44 cm boya sahip olabilirler. Doğum yaklaştıkça büyüme hızları oldukça artar.
Tabii bu durum ile beraber mesaneye baskı da artar. Amniyotik sıvıda biraz azalma olabilir. Bebeğin rahatça hareket edebileceği alan da daralır. Bu da tüm tekmelerin daha çok hissedilir olmasına ve 33 haftalık bebeğin daha belirgin hareketlerinin olmasına yol açar.
33 Haftalık Bebek Gelişimi
Genel olarak bebeğiniz 3. trimester içerisinde kilo almaya odaklanmış durumdadır. Çünkü birçok organı tamamlanmış ve duyuları da oldukça gelişmiştir. 33. hafta ile birlikte bebek daha fazla yağlanarak kilo almaya çalışır.
Bebeğiniz bu haftadan itibaren hareketlerini belirli bir düzene oturtmaya başlayabilir. Bu normal bir durumdur ve en büyük sebebi olduğu alanın iyice daralmaya başlamasıdır. Bebeğinizin hareketlerini dikkatle takip ederek bir yere not alabilirsiniz. Bebeğiniz hareketli de olabilir daha durgun bir bebek de olabilir. Önemli olan hareketlerin düzenidir. Bu sebeple bebeğinizin hareketlerinin normal düzeninin dışında olduğunu fark ederseniz bu durumu doktorunuz ile paylaşmanızı öneririz. Bunun için bebeğinizin iki hareketi arasında geçen süreyi ve 1 saat içerisinde kaç kere hareket ettiğini inceleyebilirsiniz.
Bebeğinizin bu dönemde baş çevresi de 1 cm kadar artacaktır. Bunun sebebi ise hızla büyüyen beynidir.
Bebeğiniz bu dönemde plasentanın içinde gözlerini açacak, her şeyi duyacak ve elini, parmaklarını ağzına sokup, ayak parmaklarını kavrayacaktır. Siz tüm bu görüntüleri doktor muayenelerinizde göreceksiniz!
Hamilelikte 34. hafta ile ilgili bilgiler edinmek için “Hafta Hafta Gebelik: 34 Haftalık Gebelik” yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
33 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler
Oldukça heyecanlı ve fiziksel olarak rahatsız olduğunuz dönemlerden birinde olduğunuzu biliyoruz. Bu heyecan da rahatsızlıklar da sonunda harika bir amaca ulaşacak olsa dahi, hamileliğin verdiği sancıların ve ağrıların son haftalarda artacağını söylemek zorundayız. (1)
33 haftalık gebelik size Braxton Hicks kasılmalarından bir miktar daha fazlasını verebilir.
Kasık ve rahimde ağrı olabilir, bu vajinanın, leğen kemiklerinin ve bedenin kendini doğuma hazırlamasından kaynaklanabilir.
Baş ağrıları bu dönemde artabilir. Hormonal değişimler 33 haftada annede dehidrasyon ve stres yaratabilir bu da baş ağrılarını arttırabilir. Bu sebeple bol bol su tüketmeye özen göstermelisiniz. Biliyoruz, ne yazık ki artık tuvalete çıkma ihtiyacınız da arttı ama su içmeniz oldukça önemli…
Bebeğinizin büyüklüğü sadece mesanenizi değil diğer organlarınızı da sıkıştırıyor… Ciğerleriniz de sıkıştığı için artık daha kısa nefesler alıyor olabilirsiniz. İkiz anneleri bu durumu çok daha kuvvetli yaşarlar. Ancak tedirgin olmanız gereken bir durum yoktur. Tedirgin hissediyorsanız doktorunuz ile konuşup rahatlayabilirsiniz.
Sıcak basmaları 33 haftada da sizi bırakmayacak…
Sakarlıklar ve unutkanlıklar bu dönemde annelerin en sık yaşadığı sorunlardan bir başkası. Bunun en önemli sebebi ise yaklaşan doğum süreci ile annenin dikkatinin tamamen bebekte ve bebek ile ilgili konularda olması. Siz rahat olmalısınız, 2 aydan kısa bir süre içerisinde sorunsuz bir şekilde bebeğinize kavuşacaksınız.
Bazı durumlar gebeliğin erken doğum ile sonlanmasına sebep olabilir. Bunlar:
- Amniyotik sıvının şiddetli miktarda azalması
- Plasentanın rahim duvarından ayrılması
- Erken doğum sancıları ile doğumun başlaması
- Çoğul gebelik
Özellikle plasentanın rahim duvarından ayrılması ve amniyotik sıvının azalması oldukça önemli iki konudur. Eğer plasentanın rahim duvarından ayrılması (dekolman) gerçekleşirse karın ağrısı ve kanama yaşayabilirsiniz. Bu durumda hemen doktorunuzu aramalısınız.
Aynı şekilde amniyotik sıvının azalması bebeğin fetal gelişimini tehlikeye atacaktır. Amniyotik sıvının azalması, sıvının keseden dışarı sızması ya da kesenin delinmesi ile oluşabilir.
Her iki durum da rutin olarak gerçekleştirilen doktor muayenelerinde dikkatle incelenmelidir. Olası bir probleme karşı doktorunuz gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
33.haftalık gebelikte cinsel ilişki kadınların merak ettiği konulardan biridir. Doktorunuz tersini belirtmediği sürece kendinizi cinsel ilişkiden alıkoymanıza gerek yok. Ancak birçok kadın bu dönemde cinsel ilişki istemeyebiliyor. Bu da hem fiziksel stresten hem hormonal değişimlerden dolayı oldukça normaldir.
33 Haftalık Gebelikte Beslenme
Hamileliğinizin başından beri nasıl besleniyorsanız aynı şekilde beslenmeye bu hafta da devam edin. Bu hafta ile beraber bebeğiniz hızla kilo alıp yağlanmaya devam edecek, bu yüzden sağlıklı besinlere oldukça fazla ihtiyacı var.
Proteinden yüksek yiyecekler, doğal meyve ve sebzeler tabağınızdan eksik olmasın. Paketli ve işlenmiş gıdalardan, kızartmalardan uzak durmaya devam edin; doktorunuzun sakınmanızı söylediği yiyecek ve içeceklerden de!